Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
04 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí Matovič.


Premiér Igor Matovič v sobotnej diskusnej rozhlasovej relácii Sobotné dialógy povedal aj toto: „Skúsme si na dva-tri týždne trošku hryznúť do jazyka, zatnúť zuby a trochu podržať spoločný verejný záujem. A tým je dnes to, aby sme dali vírusu minimálnu pravdepodobnosť sa šíriť,“ informuje portál Aktualiy.sk. Ak podľa neho aktuálne opatrenia, ktoré majú tlmiť nárast nákazy, nezaberú, budú sa musieť sprísniť.
Situácia sa dramaticky mení

Či Slovensko počas blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých čakajú podobné obmedzenia, aké vláda zaviedla počas Veľkej noci, Matovič zatiaľ povedať nevedel. „Situácia sa nám pod rukami dramaticky mení, ktokoľvek sa pozrie na krivku nárastu pozitívnych prípadov, tak nikto dnes nemôže garantovať, čo bude o tri dni, o týždeň, nie to, čo bude o štyri týždne. Máme v rukách najsilnejšiu zbraň, a tou je naša zodpovednosť,“ uviedol podľa Aktuality.sk premiér, ktorý podľa svojich slov verí v to, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí.

Matovič včera vyhlásil, že “sme vo vojne”, nie je čas na zľahčovanie
"My si tu nežijeme slnečné leto, plavky, baby, kúpaliská. Sme vo vojne, páni a dámy!", vyhlásil premiér Slovenskej republiky pred odchodom do Bruselu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Ordinovať budú aj pozitívni?

Matovič zároveň nevylúčil, že ordinovať v kritickej situácii budú musieť aj pozitívne testovaní lekári. „Táto situácia bola úplne bežná v Taliansku a vo Veľkej Británii počas prvej vlny, keď tých lekárov a zdravotných sestier nebolo dosť, tak poskytovali zdravotnú starostlivosť, samozrejme v ochranných prostriedkoch, aby nenakazili pacientov, ktorí boli pozitívni,“ povedal.

Podľa neho treba mať ale spoločný cieľ, aby sa to na Slovensku nestávalo. Stávať by sa to podľa neho mohlo vo chvíli, ak by v zdravotnom systéme nastali kritické výpadky zdravotníkov. „Ale skúsme každému dopriať, aby každý pozitívny mohol byť liečený v pokoji doma, v karanténe a nemusel byť v práci,“ poznamenal predseda vlády.

Štyria zdravotníci z prešovskej nemocnice sú pozitívne testovaní na koronavírus
Štyria zdravotníci z prešovskej nemocnice sú pozitívne testovaní na koronavírus. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | SITA

Médiá mu nepodržali chrbát

Matovič v rozhlase zároveň povedal, že minister zdravotníctva Marek Krajčí má jeho dôveru. „Sme vo vojne (s koronavírusom), Slovensko sa trasie v základoch, pretože čosi také ešte nezažilo. Máme tridsaťnásobne viac prípadov, ako sme mali počas prvej vlny. Len preto, že sa nám to vymklo spod kontroly. Bohužiaľ, užili sme si slobodu, dovolenky, bary,“ okomentoval premiér situáciu, ku ktorej sa Slovensko dostalo počas leta.

Podľa Matoviča je na mieste pripomínať ľuďom, ktorí ignorujú pravidlá, aby „sa zobudili“. Moderátorka rozhlasovej relácie mu podľa Aktuality.sk pripomenula aj informačný chaos, ktorý sprevádzal napríklad opatrenia týkajúce sa organizovania hromadných podujatí. Premiér sa však v reakcii oprel do „zlomyseľnosti liberálnych médií“. „Chýba mi tu štipka dobrej vôle. Či hlavný hygienik, či minister zdravotníctva, či celý štátny aparát sme v prvej línii v tomto súboji. Ja by som očakával, že médiá nám aspoň trochu podržia chrbát,“ zareagoval Matovič.

Šokujúci stav v popradskej nemocnici. Nakazení koronavírusom sú oddelení iba igelitom!
O tom, aký nebezpečný je COVID-19 počúvame s každej strany a potvrdzujú to aj počty nakazených a mŕtvych. O to desivejšie vyznievajú informácie od zamestnancov popradskej nemocnice, ktorý ich prezradili denníku Nový Čas. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kultúra a športu si musia počkať

Na otázku, kedy sa ľudia, ktorí pracujú v kultúre či oblasti športu, dočkajú od štátu nejakej pomoci, odpovedal, že sa stretne s ministerkou kultúry a ministrom školstva a športu. „Pokiaľ viem, obaja robia na tom, aby peniaze pre kultúru aj šport zabezpečili, ale keďže to majú byť eurofondy, kde sú procesy, ktoré niekedy trvajú aj roky, snažia sa to skrátiť. Schváliť to musí Európska komisia, preto to aj objektívne môže trvať trochu dlhšie,“ poznamenal premiér.

Dokedy budú umelci a športovci čakať, Matovič ale nevedel povedať. „Určite tu nie je úmysel škodiť kultúre alebo športu či čokoľvek zdržovať. No niekto si to predstavuje ako Hurvínek válku. Že príde minister financií, odomkne kasičku a ideme rozdávať. Ale spravíte to, príde iná vláda a šup do basy, lebo sme porušili zákon,“ okomentoval podľa Aktuality.sk Matovič situáciu okolo financií pre šport a kultúru.

Na podporu kultúry a športu pôjde po 20 miliónov eur, tvrdí Remišová
Predsedníčka strany Za ľudí a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že cez „záchrannú sieť" prepadli niektorí živnostníci, podnikatelia či pracovníci najmä v oblasti kreatívneho priemyslu a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | SITA