Mlátili nám hlavu o stenu! Českí klimatickí aktivisti sa sťažujú na zásah polície
04 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Oveľa viac než koronavírusový potrebujeme klimatický núdzový stav. To sa včera priamo pred budovou Poslaneckej snemovne v Česku snažili vysvetliť aktivisti z hnutia Rebélia proti vyhynutiu (Extinction Rebellion) a následne siahli k nenásilnému protestu, informuje portál Expres.


„Veľká rebélia 2020 vyvrcholila zablokovaním ulice pri Snemovni a vniknutím asi pätnástich rebelov pred vchod Poslaneckej snemovne. Cieľom rebelov bolo pribiť deklaráciu 2020 na dvere Poslaneckej snemovne,“ informujú aktivisti na Facebooku.

„My sme bytosti a máme radi život. Vy ste zástupcovia ľudu, máte riešiť najpodstatnejšie veci týkajúce sa ľudského života. Neriešite klímu, neriešite ani ľudský život. Naša diera vo dverách je malá škoda pre človeka. Vaša nečinnosť je čiernou dierou pre ľudstvo. Ďakujeme za utieranie prachu na kormidle v potápajúcej sa lodi. S tým choďte do riti. Je potrebné konať ihneď,“ vyzývajú českí rebeli.



V reakcii na protesty medzi politikmi nadšenie nepanuje. Napriek tomu sa podľa zástupcov Extinction Rebellion našli aj výnimky.

„Reakcie poslancov zvyčajne neboli prekvapivé, ďakujeme výnimkám, predovšetkým pánovi poslancovi Čižinskému, ktorý mal odvahu za nami prísť a deklaráciu si prevziať. Dúfame, že ju svojim kolegom prečíta a splní tým daný sľub,“ hlásia aktivisti.

Na koho si klimatickí rebeli vyložene posťažovali, to boli zasahujúci policajti. „Polícia, ktorá zadržala rebelov u Poslaneckej snemovne konala profesionálne, čo sa rozhodne nedá povedať o policajtoch, ktorí zasahovali na vedľajšej ulici a na rebelov použili neprimerané prostriedky,“ sťažujú sa aktivisti.



„Aktívni občania, ktorí využívajú práva na občiansku neposlušnosť a využívajú formy nenásilnej priamej akcie sa nijako nebránia, v žiadnom prípade nekladú aktívny odpor. Oproti tomu polícia použila na niekoľko ľudí slzný sprej, pútanie, kľačanie aj múry, mlátenie hláv o stenu a ďalšie neprimerané prostriedky, ktoré máme aj natočené,“ stojí vo Facebookovom príspevku.

„Všetci, ktorí sa zúčastňujeme nenásilných protestov za riešenie klimatickej krízy, do toho ideme vedome, postupujeme stratu osobnej slobody, hoci na pár hodín, dopúšťame sa vedome priestupku. Ale rokujeme nenásilne a s rešpektom k policajnej práci. Čakáme rešpekt aj zo strany polície. Koniec koncov tieto protesty robíme aj pre nich a ich deti,“ dodávajú rebeli.

Ruské ministerstvo zahraničia varuje, vzťahy medzi Moskvou a Berlínom sú zničené
Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo kolaps vzťahov medzi Moskvou a Berlínom. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ivan Brožík