Keď sa niekto dostane na ventilátor, je na konečnej
04 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

„Naše zdravotníctvo nie je schopné uniesť nápor pacientov. Dokáže skolabovať na oveľa nižších číslach pacientov s ťažkou infekciou ako v okolitých krajinách," myslí si biochemik Pavol Čekan.


Známy odborník poskytol rozhovor portálu aktuality.sk, z ktorého niektoré pasáže vyberáme. Začíname jeho odpoveďou na otázku, či môžeme očakávať stúpajúcu tendenciu a počty denných prírastkov nakazených aj cez 1000.

“Nechcem byť nositeľom zlých správ, ale ak nenastane v nasledujúcich dňoch obrovská zmena a neznačnú byť skutočne všetci ľudia zodpovední, čísla pravdepodobne budú rásť.” Prognózuje Pavol Čekan.

Aktuality.sk spomínajú v rozhovore výraz “armagedon”, o ktorom hovorí predseda vlády. Pavol Čekan reaguje: “Neviem, či by som to už teraz nazval až Armagedonom. Máme ešte čas na zvrátenie. Pamätáme si to ešte z prvej vlny - keď sme znížili mobilitu, znížili sme aj infekčnosť vírusu. Keď sme naozaj všetci používali rúška, počty nakazených sa znížili. Stále máme všetko vo vlastných rukách.”

Biochemik si o stave pripravenosti štátu na druhú vlnu myslí nasledovné: “ Prvú vlnu sme zvládli naozaj skvelo. Mali sme veľmi málo pozitívnych, málo úmrtí a patrili sme medzi najlepšie krajiny na svete. Veľakrát sa stane, že krajiny sa stanú obeťami svojho úspechu. To sa presne stalo na Slovensku. Mala tu však byť e-karanténa, navýšené kapacity hygieny a ďalšie veci.”

Slovenská vedecká kapacita Pavol Čekan sa obul do Pekovej. Je to podvodníčka
Neverte všetkému a každému, koho veľa počuť a všade sa o ňom píše! Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Aktuality.sk spomenuli v rozhovore aj potenciálne celoplošné opatrenia. Sú takéto opatrenia podľa Pavla Čekana nevyhnutné alebo sú len znakom bezradnosti?

“Sú nevyhnutné. Keď je podiel pozitívnych testov nad 5 percent, v našom prípade sa to už blíži k 10 percent, nepovažujem to za bezradný krok. Ak by sme žili v spoločnosti, kde neexistuje, že 33 percent ľudí má problém nosiť rúško, alebo neverí, že koronavírus existuje, bolo by to iné. Niekedy iba takýmto spôsobom vieme ľudí prinútiť. Neviem, či si všetci uvedomujú, o čo tu ide. Prvá vlna bola totiž prechádzka ružovým sadom.”

K súčasným číslam a štatistikám Pavol Čekan v rozhovore uviedol: “Vieme, že počas jari bolo najviac hospitalizovaných 100 ľudí. Už teraz ich máme 200. Zdvojnásobili sa počty na JIS-kách a na ventilátoroch. A vieme, že ak sa niekto už dostane na ventilátor, je veľká šanca, že neprežije. Máme informáciu, že okolo 36 ľudí čaká na pitvu, na potvrdenie, či zomreli na Covid-19. Doteraz bolo na Slovensku urobených 245 pitiev, ktoré mali potvrdiť úmrtie s Covidom, iba 44 je potvrdených. To je diametrálne odlišné od percenta, ktoré majú okolité štáty. Niečo to hovorí o tom, že máme asi inú metodiku, ako ostatní.”

Už nie je čas na slová, musíme začať konať! Varuje Čekan, autor slovenského testu na Covid-19
Druhá vlna koronavírusu je tu. Európa, ktorou sa šíri Covid-19 už od začiatku roka, sa pomaly opäť mení na farebné zóny a jednotlivé krajiny znovu prijímajú opatrenia na zastavenie jeho postupu, píšu tvnoviny. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Za päť hlavných opatrení, ktoré teraz treba urgentne urobiť, Pavol Čekan už od leta považuje tieto: “Prvý bod bolo navýšiť stavy epidemiológov na hygiene a teda zlepšiť dohľadávanie kontaktov. Zároveň musíme navýšiť kapacitu testovania. Pozitívnych treba čo najrýchlejšie vyhľadať, ale aj otestovať a oddeliť od zdravej populácie. Ďalším bodom je informovanosť. Informovaný občan je najlepší občan, lebo vie, čo má robiť. Vie, čo robí vláda a vie, čo robia vedci a lekári. Vie sa na veci pripraviť a nemusí preto konšpirovať. Musíme brať do úvahy dáta. Hovoríme o efektívnom testovaní a dohľadávaní. Tie musia byť ale postavené na dátach. Keď vieme, že PCR test je kvantitatívny a vieme určiť množstvo vírusu vo vzorke, tak musí existovať hranica, ktorá určí, či človek môže mať ťažší klinický priebeh. Existujú aj dáta na určovanie superšíriteľov. Všetky tieto dáta musíme začať zbierať. Posledný bod je zvýšenie testovania na základe toho, že začneme zapájať viacero inštitúcií.”

Aktuality.sk sa pýtali Pavla Čekana aj na “smrtnosť” Covidu. Jeho názor znie: “Vieme už približne, že smrtnosť je 50-krát vyššia ako u chrípky. Nie je to iba malá chrípka. Poznáme aj priebeh infekcie. Nie je to infekcia iba respiračného systému, ale aj vaskulárneho, kardiovaskulárneho a dokonca aj neurologického systému. Dokáže spôsobiť infarkt, cievne mozgové príhody, neurodegeneratívne ochorenia, autoimúnne reakcie a tak ďalej. Regenerácia trvá oveľa dlhšie, ako pri bežnej chrípke. Netreba sa pozerať iba na smrtnosť, pretože tá je vysoká a bude vyžadovať karanténne opatrenia. Treba sa pozerať aj na to, že koronavírus môže ľuďom spôsobovať závažné ťažkosti do budúcnosti a vôbec ešte nepoznáme všetky ťažkosti.”

Biochemik Čekan potvrdil, že Slováci vyvinuli nové testy na COVID-19. Budú o dva týždne
Biotechnologická spoločnosť MultiplexDX, známa vývojom unikátnej diagnostiky rakoviny, pracuje teraz na testoch ochorenia COVID-19. Pre Slovákov ich budú vyrábať pol milióna mesačne. Rozhovor s biochemikom Pavlom Čekanom publikovala... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Pavol Čekan je však napriek všetkému uvedenému optimista a verí, “že budúce leto to už bude fajn a deti budú môcť chodiť normálne do školy”. Zaočkovať sa dá a "antivaxerom” odkazuje - “pandémia ukázala, čoho je schopný takýto tichý zabijak. Teraz nie je čas na to hrať sa na hrdinu, že sa nenechám zaočkovať. Nie je to individualizme, vakcína chráni moje okolie. Preto by tento jedenkrát ľudia nemali myslieť na seba, ale na celú spoločnosť. Ak môžeme byť zodpovední a chrániť ľudí okolo seba takýmto malým krokom, mali by sme to urobiť všetci. Raz a navždy tak ukončíme pandémiu koronavírusu.”

V závere ešte podľa uznávaného biochemika jedno varovanie: “Naše zdravotníctvo nie je schopné uniesť nápor pacientov. Nemáme kapacitu ako Česko, Rakúsko alebo Nemecko. Dokáže skolabovať na oveľa nižších číslach pacientov s ťažkou infekciou, ako v okolitých krajinách. To môže spôsobiť sekundárne úmrtia, pretože ľudia sa infarktami či mozgovými príhodami sa nedostanú do nemocnice. Ak sa zahltí zdravotníctvo covid pacientmi, sekundárne úmrtia budú rásť. Každý, kto vie, aký zlý je stav zdravotníctva, chápe, že buď pôjdeme silnými karanténnymi opatreniami, alebo príde Armagedon.”

Štátny ústav pre kontrolu liečiv zaregistroval slovenský test na nový koronavírus
Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok zaregistroval slovenský test na nový koronavírus. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA