Každý štvrtý používateľ výpočtovej techniky a androidov sa stal obeťou počítačovej kriminality
04 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Nástrah na internete je veľa. A majú veľa obetí, ukazuje nedávna štúdia. Ale len veľmi málo ľudí sa z následkov poučí.


Každý používateľ internetu vie, že na internete číha množstvo nebezpečenstiev. Nová štúdia Federálneho úradu pre informačnú bezpečnosť v Nemecku ( BSI ) ukazuje, že každý štvrtý Nemec sa stal obeťou počítačovej kriminality. A že sa sotva niekto adekvátne chráni, konštatuje portál stern.de.


Pre účely štúdie uskutočnil úrad BSI v apríli 2000 prieskum medzi Nemcami vo veku od 14 do 69 rokov. Šokujúci výsledok - každý štvrtý (presne 25 percent) sa už stal obeťou počítačovej kriminality a približne štyri percentá opýtaných sa už niekoľkokrát stali obeťami počítačovej kriminality. Viac ako dve tretiny týchto obetí tiež utrpeli finančné škody. Najčastejšie sa vyskytli prípady podvodu. Najvyššia nahlásená škoda bola 50 000 eur, ale podľa štúdie boli spomínané hodnoty obyčajne necelých 100 eur. Ako následky sa uvádzali aj emočné dôsledky a čas stratený pri náprave škôd. Zatiaľ čo útoky prostredníctvom trójskych koní a vírusov klesajú, počet prípadov podvodov sa výrazne zvyšuje.

Aj keď väčšina používateľov vie o nebezpečenstvách, nemusí to nevyhnutne znamenať, že sa chráni. Aj najbežnejšie ochranné opatrenie, aktuálny vírusový program, používa iba 57 percent používateľov. Iba 48 percent používa zabezpečené heslá. Aj nekomplikované opatrenia, ako sú automatické aktualizácie, sú dôležité iba pre menšinu 25 percent používateľov. Desať percent opýtaných uviedlo, že nepoužili žiadne ochranné opatrenia. Takmer desať percent ide tak ďaleko, že sa z bezpečnostných dôvodov vzdá online bankovníctva alebo sociálnych médií. Používatelia mladší ako 29 rokov nechcú využívať digitálnu banku, starší ľudia nad 60 rokov radšej vynechajú sociálne siete.

Superpočítače pomáhajú výskumníkom urýchliť objavovanie lieku na Covid-19
Výskumný tím MIT používa superpočítače, aby pomohol vyvinúť lieky na liečenie choroby spôsobenej novým koronavírusom. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Je zrejmé, že sú to práve tí, u ktorých je najmenšia pravdepodobnosť ochrany, ktorí sa už stali obeťami trestného činu online. Používajú antivírusový program menej často a ešte menej sa spoliehajú na ďalšiu ochranu prostredníctvom dvojstupňovej autentifikácie. Podobný obraz sa naskytne pri implementácii ochranných opatrení odporúčaných BSI.

Polícia naďalej zohráva dôležitú úlohu v oblasti počítačovej trestnej činnosti. Tretina postihnutých nahlásila trestný čin, toľko ľudí by si prialo radu od úradníkov, ako by mali postupovať v prípade núdze. Viac ako polovica používateľov by si priala kontrolný zoznam, ktorý pomáha identifikovať zločincov na internete alebo poradí, čo robiť v prípade núdze. Preto neprekvapuje, že len veľmi málo používateľov pravidelne kontroluje vlastnú kybernetickú bezpečnosť. Priatelia a známi sú dôležitejším zdrojom ako odborné časopisy.

Poznáme štúdiu NBÚ na blokovanie "škodlivého" obsahu na internete. Pozrite si ju
Škodlivej aktivity na Internete z roka na rok pribúda. Zároveň rastie sofistikovanosť útokov a s neustále prebiehajúcou informatizáciou spoločnosti aj riziká, spojené s úspešne vykonanými útokmi. Reakcia na rôzne typy škodlivej aktivity spadá do... Čítať ďalej
08 | 03 | 2019 | Peter Králik