Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
04 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian.


Búrka, ktorá sa cez noc z piatka na sobotu presunula cez juhovýchodné Francúzsko a potom severné Taliansko, spôsobila záplavy na oboch stranách hranice, zničila mosty, zablokovala cesty a izolovala komunity. V severnom talianskom regióne Val d'Aosta bol počas záchrannej akcie zabitý hasič. V provincii Vercelli našli telo v blízkosti miesta, kde v piatok neskoro v noci strhla muža povodeň.


Podľa úradov civilnej ochrany bolo v Taliansku údajne nezvestných šestnásť ľudí. Okrem jedného z nich to boli cestujúci v autách na vysokohorskom priechode Col de Tende medzi Francúzskom a Talianskom. Zahŕňali dvoch dospelých z Nemecka, ktorí šoférovali so svojim jedenásť a šesťročným vnúčaťom a dvojicu bratov, ktorí sa vracali z Francúzska.


Pre severozápadné Slovensko platia výstrahy pred záplavami
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred povodňami vo viacerých okresoch na severe a západe Slovenska. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | SITA

Hovorca talianskych hasičov uviedol, že stále pokračuje pátranie po nezvestnom pastierovi, ktorého vtiahli povodňové vody na Col de Tende. Hovorca Luca Cari uviedol, že má podozrenie, že ďalší ľudia, ktorí boli nezvestní v Taliansku, stratili telefónny kontakt a momentálne im nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo.


Situáciu na vysokohorskom priechode skomplikovala skutočnosť, že francúzski záchranári sa kvôli škodám spôsobeným povodňami nemohli dostať na svoju stranu tunela, uviedol Cari. Talianski hasiči hľadali na francúzskej strane ľudí, ktorých cesta mohla byť zablokovaná.


AKTUALIZOVANÉ: Testy za sobotu na Slovensku odhalili 818 pozitívnych prípadov koronavírusu
Testy za sobotu odhalili 818 pozitívnych prípadov koronavírusu. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | SITA

V severotalianskom regióne Piemont dosiahli zrážky cez noc úrovne, ktoré neboli zaznamenané od roku 1958. Podľa talianskeho úradu pre civilnú ochranu spadlo za 24 hodín až 630 mm zrážok. Prebiehali stovky záchranných akcií. Jedenásť táborníkov sa podarilo zachrániť v provincii Vercelli, kde povodňové vody dosiahli 20-ročné maximá. Alpské záchranné zložky prišli na pomoc aj siedmim ľuďom v domoch odrezaných povodňami v Terme di Valdieri.


Na juhovýchode Francúzska v horskej oblasti okolo mesta Nice spadli takmer ročné priemerné zrážky za menej ako 12 hodín. Miestni hasiči informovali, že najmenej osem osôb je nezvestných, vrátane dvoch hasičov, ktorých vozidlo pri zrútení cesty počas záchrannej akcie uniesla voda.


Starosta Nice Christian Estrosi vyjadril „emócie a sympatie“ rodinám. Povedal, že bolo zničených alebo vážne poškodených viac ako 100 domov. Hasiči uviedli, že cez noc bolo z ich domovov evakuovaných niekoľko desiatok ľudí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril vďačnosť záchranárom. "Spoločne sa cez to dostaneme," povedal.


COVID-19 sa nevyhol ani Detskej nemocnici v Banskej Bystrici, nakazených je 11 lekárov a jeden pacient
Jedenásť lekárov a jeden pacient z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici je pozitívnych na ochorenie COVID-19. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | SITA