USA testujú delo na veľké vzdialenosti. To vymyslel ešte Jules Verne (video)
03 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

V otvorených zdrojoch bola zverejnená prvá fotografia technologickej ukážky dela Strategic Long-Range Cannon SLRC, testovaného americkou armádou.


Pokusné zariadenie bolo umiestnené na pevnom podklade v skúšobnej hale v Yume v juhozápadnej Arizone. Od modelu predstaveného pred niekoľkými mesiacmi sa výrazne líši, najmä oveľa kratšou hlavňou a veľmi mohutným záverom, informoval portál radar.rp.pl.


SLRC má byť zbraňou veľmi dlhého doletu, podľa koncepcie má mať strela dosah minimálne 1 000 míľ (asi 1 600 km), optimálne viac. Nie je známe, ako sa má tak neobvyklý výkon dosiahnuť. Možno sa použije strelivo s vlastným pomocným pohonom.



Podľa dostupných informácií má batéria SLRC pozostávať zo štyroch zbraní a v službe každej z nich má byť osem vojakov. Oficiálne sa má spolu s balistickými raketami PrSM (dolet 499 km, najnovšie 700 km) alebo nadzvukovými raketami raketami použiť na rozbitie protivzdušnej a protiraketovej obrany nepriateľa najmä v tichomorskej oblasti. Tieto typy zbraní sa majú navzájom dopĺňať a úzko spolupracovať so vzdušnými silami.

Dolár sa v roku 2021 zrúti. USA by sa mali pripraviť na dvojitú recesiu, varuje ekonóm
Budúci rok bude podľa amerického odborného asistenta z univerzity v Yale Stephena Roacha pre americkú menu brutálny. Povedal, že jeho „zdanlivo šialený nápad“, že dolár padne, by sa už nemal zdať byť taký bláznivý. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Mário Martinka