SNS žiada vládu o vysvetlenie dôvodov aj dôsledkov núdzového stavu
03 | 10 | 2020 I TASR

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) žiada vládu SR a najmä jej predsedu Igora Matoviča (OĽANO) o vysvetlenie dôvodov aj dôsledkov núdzového stavu pre občanov Slovenska, alebo o prehodnotenie rozhodnutia. Občania majú podľa SNS právo na úplné informácie, čo pre nich tento stav znamená.


"Trváme na tom, aby boli občania upozornení aj na dôsledky, ktoré im vyhlásenie núdzového stavu prináša, hoci sa im nebude všetko páčiť," uviedla SNS. Z uznesenia vlády podľa nej nie je celkom jasný dôvod vyhlásenia núdzového stavu.

"Absentujú legislatívne zdôvodnenia a vynárajú sa mnohé nejasnosti," tvrdia národniari. Je podľa nich mätúce, že premiér a vláda povedali iba, že pre občana sa nič nemení, okrem platných nariadení vlády, ktoré sú zakryté odporúčaniami krízového štábu. "Nepovedali však "B", že takáto situácia má aj svoje nepríjemné dôsledky. Napríklad stanovenie vyšších trestných sadzieb za skutky, ktoré sa bežne považujú v spoločnosti za banálne," upozornila SNS.

Výhrady má aj opozičný Smer-SD. Vláda by podľa neho mala zrušiť aktuálne rozhodnutie o núdzovom stave, vyhlásiť ho nanovo s jasnými dôvodmi a uviesť, ktoré ľudské práva sa obmedzujú, a ktoré nie. Ak tak vláda neurobí, Smer-SD avizoval, že sa obráti na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Vedec radí, ako správne prenášať rúško
Na ľudskom tele je len málo miest, ktoré sú infekčnejšie ako ústa, a tým pádom kamkoľvek inam rúško dáme, tak je to prilepšenie si, opisuje vhodné skladovanie rúšok docent Václav Čuba z Katedry jadrovej chémie ČVUT. Podľa neho je po zložení rúška... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Na Slovensku od 1. októbra opäť platí núdzový stav v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Platiť má zatiaľ na obdobie 45 dní. Vláde ho odporučil prijať ústredný krízový štáb. Premiér považuje núdzový stav za nástroj potrebný na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, ktoré v jednotlivých oblastiach vzhľadom na pandémiu môžu nastať. Deklaruje, že pre bežného človeka sa v praxi nateraz nič nezmení.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia, alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.