Ruské ministerstvo zahraničia varuje, vzťahy medzi Moskvou a Berlínom sú zničené
03 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo kolaps vzťahov medzi Moskvou a Berlínom.


Ministerstvo vyjadrilo nádej, že krajiny nájdu spoločný jazyk v politike. "Hrozí rozpad vzťahov medzi Moskvou a Berlínom." Oznámil to Oleg Krasnikov, zástupca riaditeľa tretieho európskeho odboru Ministerstva zahraničných vecí Ruska na diskusnom fóre pri príležitosti 30. výročia podpísania Zmluvy o konečnom vyrovnaní týkajúceho sa Nemecka. Informáciu uverejnil portál kp.ru.


Podľa Krasnikova teraz vzťahy medzi krajinami „prechádzajú ďalšou skúškou sily“ a „hrozí ich úplný kolaps“.

"Znovu vnucujú dialóg Ruskom zo silovej pozície, ako to bolo počas studenej vojny: hovoriť jazykom hrozieb a ultimát, čím vzniknú potrebné dôvody pre ich nomináciu. Sme však na to zvyknutí a nebudeme robiť ústupky pod tlakom. Ale ani za takýchto podmienok by sa nemalo pretrhnúť vlákno dialógu, je dôležité chrániť pozitívne skúsenosti z minulosti pred skreslením a zabudnutím, aby sa zachovali vyhliadky na lepšiu budúcnosť, “ uviedol Oleg Krasnikov, ktorého citovala agentúra Interfax .

Diplomat poznamenal, že napriek vzniknutým prekážkam budú Moskva a Berlín schopné rozvíjať vzťahy v tých oblastiach, v ktorých je to nevyhnutné a prospešné. Vyjadril nádej, že strany nájdu spoločný jazyk v politike. Ako informovala stránka kp.ru, počas diskusie ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Nemecko sa vydalo na cestu ovládnutia Ruska , pričom voči Moskve uvádza nepodložené obvinenia, ultimáta a hrozby.

MIMORIADNE: Putin a Merkelová sa stretli s novinármi po oficiálnych rozhovoroch
Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa aktuálne venujú novinárom po oficiálnych rozhovoroch v Moskve. Obaja vedúci predstavitelia prediskutovali bilaterálne a medzinárodné otázky vrátane situácie na Blízkom východe... Čítať ďalej
11 | 01 | 2020 | Marek Molnár