Obvinenú Alenu Zsuzsovú previezli do novej väznice. Čo tam na ňu čaká?
03 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Z leopoldovskej väznice ju umiestnili do prešovskej a navyše je celý deň sama. Nikto ju ešte nenavštívil a stále je pod kontrolou.


Alena Zsuzsová, podnikateľka z Komárna, je podľa portálu 1.pluska.sk na východe Slovenska už tri týždne. Odviezli ju tam po tom ako voči nej vzniesli nové obvinenie za prípravu vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.
V cele osamotená a bez návštev

Na Zsuzsovú bola uvalená úteková, kolúzna ako aj preventívna väzba. V cele je sama a podľa informácií Plusky zatiaľ nemala žiadnu návštevu, neboli za ňou ani vyšetrovatelia, ani advokáti. Celý čas je sama. Nemôže si však robiť, čo sa jej zachce, ale musí sa podrobiť prísnemu väzobnému poriadku.„Vo všeobecnosti môžeme povedať, že denný režim je upravený časovým rozvrhom dňa, ktorý je súčasťou ústavného poriadku,“ uviedla pre Plusku Monika Kacvinská, hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Dôvod, prečo je v Prešove a nie v Leopoldove neprezradila. Na otázky Plusky ale reagoval Špecializovaný trestný súd, podľa ktorého bola Zsuzsová prevezená do prešovskej väznice 7. septembra. Takýto príkaz môže vydať iba prokurátor, sudca alebo výnimočne generálny riaditeľ. Sudca takýto príkaz nedal. O tom, kde bude väznený obvinený, rozhoduje v konečnom dôsledku prokurátor.

Alena Zsuzsová mala komunikovať s jej rodinou v šifrách. Aký je dôvod?
TV Markíza informuje o tom, ako Alena Zsuzsová, ktorá je obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka, má komunikovať so svojou dcérou a matkou v šifrách. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Peter Bachan

Zapletená je do vážnych zločinov

Presunom na opačný koniec republiky, jej zrejme chceli sťažiť podmienky väzby a odstrihnúť ju od kontaktov. Keďže je obvinená z obzvlášť závažných zločinov, slobodu jej môžu obmedziť až na 48 mesiacov. Zsuzsová sa dostala do basy 30. septembra 2018 v kauze vraždy mladých snúbencov. Brány leopoldovskej väznice síce prekročila 3. septembra po oslobodzujúcom rozsudku senátu Špecializovaného trestného súd bez pút a držiac v rukách tašky s osobnými vecami po dvoch rokoch, no urobila iba pár krokov a už k nej prikročili policajti. Oznámili jej, že je obvinená z ďalších vrážd, zadržali ju a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhol jej väzbu. O dva dni sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol, že zostáva za mrežami, pred týždňom verdikt po jej sťažnosti potvrdil aj Najvyšší súd.

Prevoz sa robí ak oprávnené dôvody
Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská pre Plusku uviedla, že prevoz do iného väzenia sa robí, ak sú na to oprávnené dôvody. „Takéto čosi sa deje napríklad vtedy, ak v ústave, kde je dovtedy, mu hrozí určité nebezpečenstvo zo strany ďalších uväznených a ústav by z hľadiska kapacít nevedel zabezpečiť jeho bezpečnosť,” skonštatovala Kurilovská. Ďalším dôvodom, podľa nej, môže byť zabránenie ovplyvňovaniu: „Ak by tam napríklad boli osoby, ktoré vedia o nejakom skutku, aby sa nedokázali dohodnúť na možných výpovediach či poskytovať si navzájom informácie, ktoré by mohli zmariť prípadné vyšetrovanie nejakej konkrétnej veci.”

PRACOVALA ZSUZSOVÁ PRE SIS? Nové informácie naznačujú aj túto možnosť
Radovan Bránik informuje na svojom webe o tom, že vďaka vzneseniu obvinenia Alene Zsuzsovej a spol. sa odhalila možnosť, že mohli pracovať pre štát. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Bachan

Chcú ju psychicky zlomiť?

Advokát Peter Troščák ale uviedol, že okrem oprávnených dôvodov existujú aj taktické. Tie sú v princípe neoprávnené. Jedným z nich je psychologický aspekt na obvineného, ktorý je v ťaživej situácii. „Napríklad, ak sa nechce priznať, premiestnia obvineného inam a chcú ho psychicky zlomiť,” vysvetlil Troščák. Ďalšími taktickými dôvodmi je presunúť obvineného čím ďalej od jeho obhajcov či príbuzných, aby sa predĺžil čas, kým získa od nich nejakú informáciu, alebo ak on chce dať nejakú informáciu či niečo zabezpečiť,“  vraví advokát a dodáva: „Všetko sa to predĺži cestovaním, cesta sa musí naplánovať, ak má obhajca ešte nejaké pojednávanie, všetko sa môže predĺžiť o deň až dva. No a klient je čoraz nervóznejší.”

Objednávku na vraždy Maroša  Žilinku a Daniela Lipšica mala Alena Zsuzsová prijať v jeseni 2017. Petra Šufliarskeho chceli údajne zlikvidovať mafiánskym spôsobom v roku 2018. Prokurátori sa domnievajú, že motívom pripravovaných vrážd bola ich práca. Lipšic si myslí, že motív zavraždiť ho mal podnikateľ Marian Kočner. Obvinená to popiera, píše v závere na svojom portáli denník Plus 1 deň.

Zsuzsová všetko poprela. Odmieta vinu aj spoluprácu s Kočnerom na príprave vraždy
02 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR