Nech Boris Kollár používa titul „Plg.“, tvrdí Hipš
03 | 10 | 2020 I SITA

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Juraj Hipš si nevie predstaviť, že by hlasoval za podržanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vo funkcii. V rozhovore pre spravodajský portál Webnoviny.sk tak reagoval na kauzu plagiátu diplomovej práce. Hipš bol prvý, ktorý na kauzu poukázal.


„Je to skutočne hypotetická otázka. Tým, že sa dlhé roky venujem školstvu, pre mňa je akademická česť významná hodnota. Neviem si predstaviť, že by som hlasoval za podržanie Borisa Kollára vo funkcii. Na odvolanie to bol reálny dôvod. O to viac ma mrzí, že rovnaký podvod urobil premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister školstva Branislav Gröhling (SaS)," reagoval na otázku, či by Kollára podržal vo funkcii, ak by Spolu-občianska demokracia bola v koalícii a hrozil by jej rozpad.

Za smiešny argument považuje to, čo povedal Kollár, že titul nebude používať, kým bude v ústavnej funkcii. „Nech teda teraz používajú titul „Plg.“ – plagiátor. Politici nastavujú nejakú úroveň kultúry. V Česku alebo v Nemecku boli prípady, keď politik usvedčený z plagiátorstva automaticky odstupoval. Tak ako sa kradnú hmotné veci, tak toto bola krádež myšlienok. Je to netolerovateľné," povedal šéf Spolu pre Webnoviny.sk.