Macron chce „viac arabčiny na školách“, aby zabránil mládeži vkĺznuť do radikalizmu
03 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Na francúzskych školách sa bude vyučovať viac arabčiny a ďalšie finančné zdroje budú vynaložené na štúdium moslimskej civilizácie, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Opatrenia sú súčasťou stratégie boja proti islamskému radikalizmu, informuje portál RT.


Prezident vo svojom piatkovom prejave zdôraznil dôležitosť prevencie radikalizácie v moslimských komunitách v krajine. Povedal, že „na školách alebo v rámci denných programov sa bude vyučovať viac arabčiny “. Macron vysvetlil, že úrady musia skoncovať s tým, aby sa mladí ľudia učili jazyk „od skupín, ktoré im ponúkajú to najhoršie a manipulujú s nimi“.


„Arabčina je rovnako ako mnoho iných jazykov pokladom našich detí a ich rodín,“ uviedol Macron a zdôraznil, že štát musí podporovať „rozvoj lepšieho porozumenia islamu“Prezident ďalej oznámil, že vláda vytvorí „Vedecký inštitút islamológie“ spolu s novými pozíciami v oblasti vysokoškolského vzdelávania s cieľom vykonávať výskum „moslimskej civilizácie v oblastiach Stredozemného mora a Afriky“.





400 000 Európanov zomiera ročne kvôli znečistenému ovzdušiu
Najnovšie zistenia Európskej environmentálnej agentúry: V Európe nie je životné prostredie všade v poriadku, najmä vo východnej Európe zomiera veľa ľudí z dôvodov, ktorým sa dá vyhnúť, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Okrem toho bude ďalšie financovanie smerovať do Nadácie islamu pre Francúzsko, ktorá bola založená v roku 2016 s cieľom propagovať „progresívny islam“ . Okrem rôznych podporných iniciatív sa Macron zaviazal, že bude naďalej brániť sekularizmus, čo je jeden z kľúčových princípov moderného Francúzska. Povedal, že vláda pripraví návrh zákona, ktorý posilní zákon z roku 1905, ktorý oficiálne oddeľuje cirkev od štátu.

KORONA V AUSTRÁLII: Sloboda končí po piatich kilometroch
Melbourne bolo viackrát zaradené medzi tie mestá na svete, kde by ľudia žili najradšej. Teraz tam však platia najprísnejšie opatrenia proti novému koronavírusu. Nie všetci sa ale s tým vedia zmieriť, píše Frankfurter Allgemeine... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová