Iba 11% Rusov úplne verí, že Navaľnyj bol otrávený, pričom iba 8% obvinilo z incidentu vládu
03 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Iba osem percent Rusov si myslí, že za otravou opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného stál prezident alebo vládne orgány, tvrdí nová štúdia, ktorá tiež odhalila, že 22 percent krajiny o incidente ani nevie, informuje portál RT.


Prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť Levada Center, ukázal, že 29 percent Rusov neverí, že Navaľnyj bol zámerne otrávený, pričom ďalších 26 percent má o incidente vážne pochybnosti. Iba jeden z deviatich (11 percent) opýtaných úplne dôveruje jeho príbehu.

Z tých, ktorí o otrave počuli (77 percent), iba 18 percent uviedlo, že príbeh sledovali veľmi pozorne. Keď si správy vypočuli, deväť percent uviedlo, že ich to nahnevalo, 21 percent uviedlo, že majú empatiu, a takmer polovica (45 percent) uviedla, že k veci nemajú nijaké zvláštne pocity.

Spomedzi všetkých respondentov, ktorí sa domnievajú, že Navaľnyj bol zámerne otrávený (25 percent), 30 percent obviňuje Putina alebo vládu, pričom 47 percent nemá žiadne vysvetlenie. Ďalšími menovanými podozrivými sú západné špeciálne služby (osem percent) a osoby, ktoré urazil pri vyšetrovaní (tiež osem percent).

Navaľnyj chce žalovať Putinovho hovorcu, pretože ho obvinil zo spolupráce so CIA
Predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj oznámil svoj úmysel zažalovať hovorcu prezidenta Vladimira Putina. Hrozba žaloby prišla po tom, čo Kremeľ obvinil Navaľného zo spolupráce so CIA, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Prieskum tiež odhalil, že 50 percent Rusov nesúhlasí s Navaľného aktivitami - v politike, médiách a aktivizme - iba 20 percent s tým súhlasí. 18 percent tvrdí, že o ňom nikdy nepočulo.

V posledných rokoch získal Navaľnyj pochvalu za svoju podrobnú investigatívnu žurnalistiku a rozsiahlu protikorupčnú prácu. Ako politik má Navaľnyj v prieskumoch dôveryhodnosti dve až štyri percentá.

Prieskumná spoločnosť Levada Center bola často obviňovaná z liberálnej zaujatosti. V roku 2016 úrady obvinili účastníkov prieskumu verejnej mienky z „vykonávania funkcií zahraničného agenta“ a centrum v minulosti pripustilo, že dostalo financie zo západných krajín.

Macron chce „viac arabčiny na školách“, aby zabránil mládeži vkĺznuť do radikalizmu
Na francúzskych školách sa bude vyučovať viac arabčiny a ďalšie finančné zdroje budú vynaložené na štúdium moslimskej civilizácie, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Opatrenia sú súčasťou stratégie boja proti islamskému radikalizmu,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková