400 000 Európanov zomiera ročne kvôli znečistenému ovzdušiu
03 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Najnovšie zistenia Európskej environmentálnej agentúry: V Európe nie je životné prostredie všade v poriadku, najmä vo východnej Európe zomiera veľa ľudí z dôvodov, ktorým sa dá vyhnúť, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Viac ako 400-tisíc ľudí v Európskej únii každoročne predčasne zomiera v dôsledku znečistenia ovzdušia . Vyplýva to zo správy Európskej environmentálnej agentúry (EEA), ktorá bola zverejnená v Kodani. Správa analyzuje údaje o vplyve životného prostredia na zdravie a dobré životné podmienky Európanov.

Znečistenie ovzdušia predstavuje v Európe najväčšiu environmentálnu hrozbu pre zdravie. V jeho dôsledku sa ešte v roku 1990 počet predčasných úmrtí pohyboval okolo jedného milióna.

Na druhom mieste je podľa správy hluk, ktorý vedie k 12-tisíc predčasným úmrtiam. Čoraz väčší podiel majú aj dopady klimatických zmien, ako sú horúčavy a povodne. Ľudia žijúci v mestách sú obzvlášť výrazne zasiahnutí dôsledkami klimatických zmien, konštatuje Catherine Ganzlebenová z EEA.

Slovensku pre zlé ovzdušie hrozí žaloba pred Súdnym dvorom EÚ, myslia si plynári
Slovensku reálne hrozí pre zlú kvalitu ovzdušia žaloba pred Súdnym dvorom Európskej únie. Sú o tom presvedčení slovenskí plynári združení v Slovenskom plynárenskom a naftovom zväze (SPNZ). Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | SITA


K ďalším faktorom, ktoré spomína Európska environmentálna agentúra, patria nebezpečné chemické látky či znečistená pitná voda.
Východoeurópania sú postihnutí viac

 Výrazný je aj jasný rozdiel medzi krajinami vo východnej a západnej Európe. V mnohých východoeurópskych krajinách je miera predčasných úmrtí  v dôsledku faktorov životného prostredia oveľa vyššia ako v západnej Európe.

V Bosne a Hercegovine je najvyšší podiel úmrtí v dôsledku znečistenia životného prostredia (27 percent), zatiaľ čo na Islande a v Nórsku je to najmenej (9 percent). Situácia v Nemecku je v tomto porovnaní pomerne priaznivá, uvádza Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ZBYTOČNÁ SMRŤ: V krajských mestách pre znečistené ovzdušie každoročne zomrú tisícky ľudí, vravia experti zo SHMÚ
Znečistené ovzdušie si v slovenských krajských mestách každoročne vyžiada viac než 4000 predčasných úmrtí. Tvrdia to experti z Centra pre trvalo-udržateľné alternatívy, ktorí analyzovali údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Štúdia vychádza z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o príčinách úmrtí a chorôb z roku 2012. Podľa nich možno približne 13 percent úmrtí ročne v EÚ, čo predstavuje 630-tisíc predčasných úmrtí, pripísať práve faktorom životného prostredia, ktorým by sa dalo vyhnúť. Medzi najčastejšie príčiny úmrtia patria rakovina, srdcovo-cievne ochorenia a mŕtvica.

„Hoci sme svedkami zlepšení v oblasti životného prostredia v Európe a jasného zamerania na zelenú dohodu o udržateľnej budúcnosti, v správe sa naznačuje, že na ochranu najzraniteľnejších v našej spoločnosti sa vyžadujú jednoznačné opatrenia,“ – uviedol výkonný riaditeľ EEA Hans Bruyninckx.

„Chudobu často sprevádza život v zlých životných podmienkach a zlé zdravie. Riešenie týchto súvislostí musí byť súčasťou integrovaného prístupu smerom k inkluzívnejšej a udržateľnejšej Európe,“ – dodal Bruyninckx.

Na prachových časticiach objavili nový koronavírus
To, že by prachové častice v znečistenom ovzduší mohli pomôcť pri šírení koronavírusu vzduchom, naznačili tri výskumné skupiny. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | SITA