Zsuzsovej zmenili väzenie, má tvrdý režim
02 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Alenu Zsuzsovú presunuli z Leopoldova do väznice v Prešove. Podľa portálu Plus JEDEN DEŇ je síce pod kontrolou, ale stále osamote, nikto ju ani len nenavštívil.


Na východe Slovenska je už tretí týždeň. Odviezli ju tam potom, ako voči nej vzniesli nové obvinenia z prípravy vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

Na Zsuzsovú bola uvalená úteková, kolúzna a tiež preventívna väzba. V cele je celkom sama a podľa ďalších informácií portálu Plus JEDEN DEŇ zatiaľ nemala žiadnu návštevu. Neboli za ňou vyšetrovatelia ani advokáti. Je podrobená prísnemu väzobnému poriadku.

Starostovi Kusému hrozí dlhoročná basa. Obvinený je z dvoch zločinov a dvoch prečinov
Zadržanému starostovi bratislavského Nového Mesta Rudolfovi Kusému hrozí pobyt za mrežami až na 12 rokov. V roku 2017 neúspešný kandidát na bratislavského župana, mal vtedy najdrahšiu kampaň. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Špecializovaného trestného súdu bola Zsuzsová prevezená do Prešova 7. septembra. Takýto príkaz môže vydať prokurátor, sudca alebo výnimočne aj generálny riaditeľ. Sudca za tým podľa portálu nebol. O tom, kde obvineného človeka uväznia však v konečnom dôsledku rozhoduje prokurátor.

Presunom do inej väznice chceli Zsuzsovú zrejme „odstrihnúť“ od kontaktov a sťažiť jej podmienky väzby, píše ďalej portál Plus JEDEN DEŇ. A pretože je obvinená zo zvlášť závažných zločinov môžu je slobodu obmedziť až na 48 mesiacov.

K prevozu sa vyjadrila aj odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa nej sa takýto presun robí napríklad v prípade nebezpečenstva zo strany spoluväzňov a ďalším dôvodom môže byť tiež zabránenie ovplyvňovaniu.

AKTUÁLNE Monika Jankovská prerušila hladovku: Prudké zhoršenie zdravotného stavu!
Obvinenej Monike Jankovskej sa na 20. deň hladovky prudko zhoršil zdravotný stav. Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti tak musela protestnú hladovku prerušiť. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Advokát Peter Troščák však uviedol, že existujú aj taktické dôvody, hoci sú v princípe neoprávnené. Môže ísť napríklad o psychologický aspekt. „Ak sa nechce priznať, premiestnia obvineného inam a chcú ho psychicky zlomiť,“ vysvetľuje jednu z možností advokát. Ďalším taktickým dôvodom môže byť snaha presunúť obvineného ďalej od jeho obhajcov alebo príbuzných, aby sa obmedzilo vzájomné odovzdávanie si informácií.

Plus JEDEN DEŇ tiež opísal, ako vyzerá Zsuzsovej denný režim. Budíček má o šiestej ráno a večierku od desiatej. V priebehu dňa musí mať posteľ ustlanú podľa predpísané vzoru a ležať na nej môže iba v čistom oblečení a bosá. Jedlo jej nosia a dvakrát za deň má nárok horúcu vodu na kávu alebo čaj, v prípade, že nemá povolenú vlastnú prípravu.

Keď do cely vstúpi príslušník zboru, musí sa postaviť a pozdraviť. Ak ju o to požiadajú, je povinná sa predstaviť menom, priezviskom a prideleným číslom. Ruky vo vreckách či fajčenie sú zakázané. Obmedzenie sa týka aj oblečenia. Môže mať síce vlastné, ale bez kapucne či maskáčového vzoru. Telefonovať je dovolené iba v určenom čase a rozsahu. Raz do týždňa môže ísť na nákupy do väzenského obchodu. Všetky osobné veci, vrátane oblečenia a obuvi sa pred odchodom z cely odkladajú.

Kočner prišiel o apartmány na Donovaloch. Išlo o dražbu naoko?
Desiatky apartmánov Mariana Kočnera na Donovaloch tento týždeň vydražili. Výsledok aukcie však vyvoláva pochybnosti. Podľa portálu index.sme.sk skončila nehnuteľnosť v rukách jeho exspoločníčky. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Zsuzsová je v base už od septembra 2018 kvôli kauze zavraždených snúbencov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Hoci v septembri tohto roku po prekvapivo oslobodzujúcom rozsudku opustila brány leopoldovskej väznice bez pút, vzápätí ju opäť zatkli.

Ako dodáva portál Plus JEDEN DEŇ, objednávku na vraždu Žilinku a Lipšica mala Zsuzsová prijať na jeseň v roku 2017. Šufliarskeho sa údajne chystali zlikvidovať mafiánskym spôsobom v roku 2018. Podľa prokurátorov mala byť dôvodom plánovaných vrážd ich práca. Lipšic je presvedčený, že Kočner mal motív odstrániť ho. Zsuzsová to popiera.

UMB bude navrhovať na funkciu generálneho prokurátora Jozefa Čentéša
Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici nominuje na funkciu generálneho prokurátora súčasného prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR a vysokoškolského pedagóga Jozefa Čentéša. TASR to potvrdil dekan UMB Michal... Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | TASR