V Moskve objavili dub z čias Borisa Godunova
02 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Keď mal malý dub v dnešnom Gračevskom parku v Moskve desať rokov, narodil sa šľachtic a budúci ruský imperátor Boris Godunov.


Alebo inak - predstavte si Livónsku vojnu na území dnešného Lotyšska a Estónska, ruské jednotky obsadzujú predmestie Dorpatu. Už prekročili rieku Narvu. V Moskve vládne štátu tretí syn Ivana Vasilieviča Fedora. V skutočnosti to však robí Boris Godunov, švagor Fedora. Pred nami je rusko-švédska vojna, Čas problémov, vláda Romanovcov. V tom čase sa rozrastal dub, ktorý prežil až dodnes - píše portál kp.ru.

Na konci šestnásteho storočia v dedine Kovrino, vedľa panstva, ktoré po celé tie roky nevlastnil nikto - od treťjakovskej šľachty po obchodníka Gračeva (v  budove je teraz nemocnica) - miestny záhradník sadil duby.  Svoju prácu robil rád.

Preto tieto duby stále stoja. Jeden z nich v Gračevskom parku oficiálne uznali za najstarší strom v meste Moskva. A dokonca aj osadili dve pamätné tabule, ktoré tvrdia, že vek duba v roku 2020 je 432 rokov.

Teraz sa tento strom stal skutočnou atrakciou. Nezažil takú pozornosť voči svojej skromnej osobe ani za Petra, ani za Kataríny, ani za Alexandra Veľkého, keď po napoleonských požiaroch museli všetko prestavať. Navyše pod vedením Natálie Stolypinovej (ide o mladšiu sestru Lermontovovej babičky). Dub prežil všetko: nepokoje, vojny, puče, reformy a sprisahania. A teraz vo svojom vysokom veku skončil v novinách a smartfónoch pekných dievčat, ktoré si robia selfie na pozadí s veteránom.

Moskva zatvorí svoju jedinú jednokoľajovú linku
Moskva čoskoro uzavrie svoju jedinú jednokoľajovú linku, ktorej ročné prevádzkové náklady sú 800 miliónov rubľov (11 miliónov dolárov) a prepravuje len 1,5 milióna cestujúcich ročne, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Každý miestny obyvateľ už vie, že v parku je potrebné ísť k rybníku - od ulice Klinskaja smerom k Zelenogradskej (kačice tam stále blúdia). Minúť majestátny strom nemožno. To by musel byť človek slepý a hluchý zároveň.

"Stav stromu je veľmi uspokojivý a myslím si, že bude aj naďalej žiť", - povedal pre portál Komsomolskaja bývalý zástupca Štátnej dumy Andrej Tumanov . "Videl som ho nielen na fotografii, ale aj osobne pri inštalácii pamätnej tabule. Stromy sú ako ľudia: niektorí sa nedožijú príliš dlho, zatiaľ čo iní - do zrelej staroby. Závisí to od génovej pamäte, podmienok prostredia a mnohých ďalších faktorov.

Všetko vzniklo to len tak, že jeden z poslancov Moskovskej mestskej dumy sa prehŕňal v archívoch. Tento strom má podľa dokumentov najctihodnejší vek. Áno, v Rusku sú ešte staršie stromy. A to je dobre. A vďaka Bohu. Vždy zelené stromy čeľade olivovníkov žijú až tisíc rokov. A viac. A dub zase môže ochorieť a nevydrží ani jedno storočie. Ak hovoríme o mestských terénnych úpravách všeobecne, predtým sa im venovala väčšia pozornosť. Aj počas vojnových rokov pracoval v hlavnom meste agronóm-pomológ (špecialista, ktorý študuje odrody ovocných a bobuľových rastlín. - pozn. Red. ) A počas tejto zložitej doby sledoval výsadbu stromov a starostlivosť o ne.

V Kolomenskom skutočne existuje vyhradený dubový háj, ktorého vek stromov dosahuje 400 - 600 rokov. Výška storočných je 26 metrov, priemer až dva metre. A tiež majú vlastnú pamätnú tabuľu, ktorá okrem iného hovorí: „Po celé storočia mohutné stromy starostlivo strážili veľkí vojvodovia a moskovskí panovníci, ktorí vlastnili Kolomenskoje. Podľa legendy budúci cisár Peter I. rád trávil čas v dubovom háji. Pod starými dubmi sa mladý princ začal učiť čítať a písať. Cisárovná Katarína II. si vybrala tento háj pre hry a aktivity svojich milovaných vnukov, veľkovojvodu Alexandra a Konštantína. Potom, čo sa už stal cisárom, Alexander I. rád chodil v tomto háji. “

Mimochodom, na bulvári Tverskaja (vedľa 14. domu) rastie slávny dub Puškin , pomenovaný po básnikovi. Tento rok dosiahol 206 rokov. V súčasnosti je dub považovaný za prírodnú pamiatku a je pod osobitnou ochranou.

Prírodný a historický park Kuzminki-Ljublino sa môže pochváliť dubom, ktorý zasadil sám cár Peter I. Pred sovietskymi časmi ešte existoval obelisk na počesť cárovho príbytku, ktorý sa nachádzal neďaleko. Ale boľševici pomník odstránili. Dub však našťastie nechali žiť. Stále sa volá Petrovský. Podľa inej verzie bol dub zasadený po vlasteneckej vojne v roku 1812 - na počesť víťazstva nad Napoleonom.

Moskva zaočkuje 40 000 dobrovoľníkov vakcínou „Sputnik V“
Dobrovoľníci v Moskve začali dostávať dávky vakcíny Sputnik V, prvej registrovanej vakcíny proti Covid-19 na svete, pričom receptúra ​​vyvinutá ruskými vedcami vstupuje do tretej fázy klinických skúšok, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár