Rusko šíri lži o vakcínach na Covid, tvrdí šéf britskej armády (Dan Sabbagh)
02 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



Komentár Dan Sabbagh ( The Guardian)









Veliteľ ozbrojených síl britskej armády tvrdí, že Čína aj Rusko sa snažia narušiť súdržnosť na Západe a destabilizovať krajiny na celom svete.






Generál sir Nick Carter, veliteľ ozbrojených síl britskej armády varoval, že Rusko sa snaží destabilizovať krajiny na celom svete zasievaním dezinformácií o vakcínach proti koronavírusu, ktoré sa rýchlo zdieľajú na sociálnych sieťach. Šéf obrany uviedol, že propagandistická taktika odráža stratégiu „politickej vojny“ agresívne uskutočňovanú Pekingom a Moskvou „určenú na narušenie súdržnosti“ na Západe.


Vysoký generál vo svojom prejave na Policy Exchange thinktank obvinil „autokratických rivalov“ z „manipulácie informačného prostredia“ s cieľom využiť krízu Covid-19 na strategický zisk - vrátane „proruskej politiky vakcín“. Ich „dezinformačné príbehy“ boli navrhnuté tak, aby prenikli do antivakcinačných skupín sociálnych médií, dodal Carter a poukázal na príklad, ktorý začiatkom leta odhalili austrálski vedci, a ktorý sa rýchlo rozšíril z Ukrajiny.


Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

V júli bola zverejnená na webových stránkach proruského samozvaného štátu v Luhansku na východe Ukrajiny falošná tlačová správa. Falošne tvrdila, že USA uskutočnili pokusy s vakcínami na ukrajinských dobrovoľníkoch, z ktorých niektorí zomreli.


Pokusy sa nikdy nestali, ale zavádzajúce informácie sa šírili vo viacerých jazykoch po celom svete, vrátane prominentnej austrálskej antivakcinačnej skupiny na Facebooku , a to aj napriek mnohým pokusom o kontrolu a odhalenie . Carter uviedol, že išlo o príklad „digitálneho autoritárstva“ popri známych kybernetických a hackerských útokoch v Kremli, a to v zriedkavom politickom prejave, ktorý predniesol minister obrany Ben Wallace. "Podobný prístup prijala Čína," dodal, kde „Čínska komunistická strana utvára budúcnosť masového sledovania“ a klasifikácie a monitorovania jednotlivcov podľa toho, ako sa správajú online.


Celý sektor zdravotníctva potrebuje zreformovať, tvrdí Heger
Celé zdravotníctvo potrebuje podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) reformu. V rezorte vidí veľa neefektivity. Tvrdí však, že šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s takouto reformou prichádza. Heger mu vyjadril plnú... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | TASR

Prejav sa uskutočnl pred zavedením päťročného integrovaného prieskumu obrany a zahraničnej politiky, o ktorom sa predpokladá, že Spojené kráľovstvo sa bude usilovať viac investovať do kybernetických kapacít. Britská armáda už prevádzkuje jednotku na potlačenie propagandy a dezinformácií, 77 brigádu. Armáda je však tradične prísna k rozsahu a miere svojich aktivít a Carterov prejav ponúkol niekoľko presných indícií o tom, ako bude Spojené kráľovstvo reagovať.


Hlavné obranné zdroje uviedli, že rozširovanie britskej schopnosti viesť informačnú vojnu „nebude predstavovať masívny nárast výdavkov“, a že to bude čiastočne zahŕňať užšie zdieľanie spravodajských informácií s rôznymi spojencami.


Carter argumentoval, že krajiny ako Rusko a Čína „vidia strategický kontext ako nepretržitý boj, v ktorom sa nevojenské a vojenské nástroje používajú bez obmedzenia. A nezáleží na rozdiele medzi mierom a vojnou“. Generál dodal: „Ich cieľom je zvíťaziť bez vojny - dosiahnuť svoje ciele zlomením našej vôle pomocou útokov pod hranicou, ktorá by vyvolala vojnovú reakciu.“


Farizejstvo versus logika - Rusi dobre vedia, prečo sa angažujú v Sýrii
Pred piatimi rokmi vstúpili vojenské sily Ruska do Sýrie. Ruská tlač porovnávala, čo sa zmenilo a čo to dalo samotnému Rusku. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

V lete Británia obvinila ruských hackerov sponzorovaných štátom, že sa zameriavajú na výskumné laboratóriá vo Veľkej Británii, USA a Kanade zapojené do vývoja vakcíny proti koronavírusu, so zjavným úmyslom ukradnúť výskum. Predstavitelia spravodajských služieb uviedli, že kybernetickí útočníci pochádzali zo skupiny s názvom APT29, spájanej s tajnými agentúrami FSB alebo SVR. Útoky minister zahraničia Dominic Raab označil za „úplne neprijateľné“.


Ako súčasť reakcie armády  predstavil Carter  vojenskú doktrínu s názvom Integrovaný operačný koncept . Uznala potrebu „konkurovať pod hranicou vojny s cieľom odradiť od vojny“, aby sa zabránilo „protivníkom dosiahnuť svoje ciele v stratégiách fait accompli“.


Dan Sabbagh  je redaktor obrany a bezpečnosti.

Lekári sa pripravujú na implantáciu prvého ľudského bionického oka na svete
Implantát má potenciál dokonca liečiť aj paralýzu Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Mário Martinka