Progresívne Slovensko navrhuje premiérovi päť pravidiel na zmiernenie dôsledkov krízy
02 | 10 | 2020 I SITA

Predvídateľnosť, presne mierené opatrenia a dostupná finančná pomoc, aj to patrí medzi päť pravidiel, ktoré mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) navrhuje vláde na zmiernenie dôsledkov koronakrízy. Strana v piatok vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na ich zavedenie. Tvrdí, že tieto zásady majú pomôcť napraviť chyby, ktorých sa vláda v doterajšom boji s novým koronavírusom dopustila.


„Koronavírus ťažko skúša ľudí na Slovensku a premiér Matovič správne volá po tom, aby sme sa zomkli, preto mu ponúkame päť jednoduchých pravidiel na zmiernenie škodlivých dosahov,“ uviedla predsedníčka PS Irena Bihariová. Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka podotkol, že premiér opatrenia ohlasuje chaoticky a každú chvíľu ich mení.

„Prijaté obmedzenia sú zbytočne paušálne a kruto vypínajú ekonomický život aj tam, kde to nie je potrebné, a finančné kompenzácie sú veľmi pomalé a byrokraticky náročné,“ poznamenal s tým, že ľudia už na jar ukázali disciplinovanosť. Potrebujú však podľa neho od vlády konečne dostať pomocnú ruku.

Sociálna poisťovňa zavádza pre pobočky „Covid semafor“, ich prevádzka môže byť obmedzená
Sociálna poisťovňa v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu a núdzovým stavom zavedie od pondelka 5. októbra tohto roka pre verejnosť a pobočky po celom Slovensku režim tzv. Covid semaforu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | SITA


Prvým pravidlom má byť to, že čo premiér povie, musí platiť. „Nie je možné, aby opatrenia menil na dennej báze, vláda musí verejnosti predstaviť presný postup a potom si za ním stáť,“ zdôraznila Bihariová. Hovorí tiež, že opatrenia musia vychádzať z dát, nie z pocitov, čo má prispieť k zamedzeniu chaosu či improvizáciám. Ďalej má vláda verejnosť informovať včas a jednotne. PS argumentuje tým, že ľudia, ktorým obmedzenia ovplyvňujú život, sa potrebujú v predstihu pripraviť a odlišné odpovede z rôznych štátnych orgánov sú pre nich mätúce.

Štvrtým pravidlom má byť to, že ak vláda jednou rukou ľuďom berie, druhou musí dávať. Bihariová hovorí o potrebe rýchlej a ľahko dostupnej finančnej pomoci. Posledným pravidlom má byť zas cielené a nie paušálne obmedzovanie. Tvrdí, že plošné zákazy iba spochybňujú dôveru spoločnosti. „Tá dobre vie, že štadión s 20.000 miestami alebo divadelná sála s 500 miestami bezpečne zvládne úplne iný počet návštevníkov ako kostolík s desiatimi lavicami,“ podotkla.-