Namyslení alebo neznalí - futbalisti si kopli do skautov
02 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Vedenie Slovenského skautingu je znepokojené spôsobom komunikácie oficiálnych zástupcov Slovenského futbalového zväzu pred médiami. 


"V krízovej komunikácii a lobingu býva skôr zvykom hľadať si spojencov, ako vyhraňovať sa voči iným typom organizácií a ich činnosti." Napísala na svojom webe organizácia Slovenský skauting.

Dôvodom k neobvyklému verejnému protestu na ochranu svojej cti bolo pre skautov vyhlásenie prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika na margo skautskej činnosti a aktivít ich organizácie. „SFZ a Únia ligových klubov považujú opatrenia za nesprávne, nelogické a diskriminačné. Budeme prvá krajina v Európe, v ktorej sa zakážu futbalové zápasy... Nie sme partia skautov, ktorí si idú vo voľnom čase zahrať futbal..." uvádza sa vo výroku Jána Kováčika.

Slovenský skauting je jedna z najstarších mládežníckych organizácií pôsobiacich na území dnešného Slovenska a bez zbytočného nadnesenia môžeme povedať, že položila základy mimoškolskej práce s mládežou, neformálneho vzdelávania a občianskej angažovanosti. Dôležitosť pôsobenia skautského hnutia a jeho celospoločenský prínos ukázali skautky a skauti na Slovensku pri zmierňovaní dopadov preventívnych opatrení pri prvej vlne vírusového ochorenia COVID-19. Do Skautskej služby bolo zapojených cez 450 dospelých dobrovoľníkov, ktorí šili rúška, roznášali jedlo, lieky a vypomáhali orgánom verejnej správy pri zvládaní situácie.

Vyjadrenie prezidenta Slovenského futbalového zväzu vyznieva z pohľadu skautov dehonestujúco. "Máme cez 7600 členov, ktorí by radi vykonávali svoje aktivity vo voľnom čase rovnako, ako mladí ľudia, ktorých baví hranie futbalu. Boli by sme oveľa radšej, keby Slovenský futbalový zväz loboval za výnimku pre všetky mimoškolské voľnočasové aktivity detí a mládeže."

Činnosť mladých ľudí venujúcich sa skautingu je veľmi pestrá. Slovenskí skauti posielajú "pre rozšírenie obzoru o skautskej činnosti posielame pánovi Jánovi Kováčikovi" balík so skautskými programovými publikáciami a veria, že tam nájde inšpiráciu pre rozvoj Slovenského futbalového zväzu.

Slovenský futbalový zväz sa odvolal voči rozhodnutiu UEFA, Walesania sa boja, že im náklady nikto nenahradí
Verdikt Európskej futbalovej únie (UEFA), podľa ktorého sa má októbrový zápas kvalifikácie ME 2020 medzi Slovenskom a Walesom (10.10. v Trnave) uskutočniť bez prítomnosti divákov, sa u fanúšikov "červeného draka" stretol s rozpakmi. Ako to v... Čítať ďalej
25 | 09 | 2019 | SITA