Konflikt USA s Vatikánom - pokus o zastrašenie pápeža?
02 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Existuje pokus o zastrašenie pápeža kvôli účasti Mika Pompea na sympóziu o náboženskej slobode v Ríme počas volebnej kampane v USA?


"No, áno. Je to jeden z dôvodov, prečo ho pápež neprijíma." Odhliadnuc od svojských pravidiel "svätej" diplomacie, monsignor Paul Richard Gallagher, tajomník pre vzťahy so štátmi Svätej stolice (akýsi vatikánsky „minister zahraničia“), odišiel spolu s ostatnými novinármi na konferenciu na americkom veľvyslanectve vo Westin Excelsior v Ríme. Tá sa deje ako súčasť prvej etapy cesty ministra zahraničia USA do Talianska a predchádza stretnutiu s predsedom vlády Contem v Palazzo Chigi a ministrom Di Maiom vo Farnesine. Stretnutie Pompea s pápežom sa však zatiaľ neohlásilo, vysvetľuje portál lastampa.it.

Pompeova cesta sa uskutočňuje v pre USA v rozhodujúcej fáze len niečo vyše mesiaca pred prezidentskými voľbami, v období požiaru pandémií, protestov „záležitostí čiernych životov“, stretov medzi podporovateľmi a odporcami úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, tiež obvineného za daňové podvody a riziká podvodu vo voľbách v prípade víťazstva súpera Bidena.

Pompeo prišiel do Ríma s veľmi nepríjemným znamením práve pre Vatikán.  Zo svojho účtu na Twitteri, v ktorom opätovne uviedol esej publikovanú v ultrakonzervatívnom časopise „First Things“, vyzval na zrušenie dohody medzi Čínou a Svätou stolicou o menovaní biskupov. Dohoda, ktorá, ak sa bude opakovať, podľa šéfa americkej diplomacie vážne ohrozí „morálnu autoritu pápeža“.

Pompeo a nová vlna mccarthizmu v USA
Mccarthizmus je v dejinách USA obdobie začínajúce približne koncom 40. rokov 20. storočia a trvajúce až do konca 50. rokov, ktorého hlavnou črtou bol vypätý antikomunizmus prechádzajúci až v antikomunistickú hystériu. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Pápež Trumpovi  odpovedal nateraz jednoznačným „nie“, ktoré znamenalo odmietnutie stretnúť sa s Pompeom v kontexte nadchádzajúcich volieb v USA. Svätá stolica na Pompeove požiadavky zatiaľ nevydala nijakú oficiálnu odpoveď, ale tam, kde tak neurobilo oficiálne komuniké, gestá odpovedali - pápež v žiadnom prípade neposkytne Pompeovi v týchto dňoch jeho pobytu v Ríme audienciu.

Urobí tak "iba" kardinálsky sekretár štátu Pietro Parolin v Apoštolskom paláci v sprievode monsignora Gallaghera. Pre najvyššie stupne Vatikánu je Pompeova návšteva nevítaná.

Najmä protičínska intervencia, ktorú vyhlásil americký minister zahraničných vecí v čase, keď Svätá stolica rokuje s Pekingom o podmienkach obnovenia dohody zameranej na témy, ktoré sú navyše čisto cirkevné, nebola z pohľadu diplomacie Vatikánu vhodná.

Slová monsignora Gallaghera sú jednoznačné: „Keď sa návštevy pripravujú na tak vysokých úrovniach, agenda sa rokuje neverejne, je to jedno z pravidiel diplomacie, kancelári sa medzi sebou rozprávajú a potom rozhodnú“. Keď štátny tajomník Vatikánu Parolin prednášal záverečný prejav konferencie, urazený Pompeo  už opustil miestnosť.

Pompeo obvinil Čínu, že chce prepísať Bibliu
Americký minister zahraničia Mike Pompeo v utorok počas virtuálneho summitu Hodnoty voličov 2020 v Číne napadol ateistickú komunistickú stranu v Číne za prenasledovanie kresťanov a snahu prepísať Bibliu tak, aby prispôsobila kresťanskú doktrínu... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Diana Zaťková