Desaťtisíce ruských Arménov chcú vlastným telom brániť pravlasť v Náhornom Karabachu proti Turkom
02 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Neskutočne dojemné odhodlanie Arménov v Rusku - chcú aj vlastné životy položiť za slobodu Arménov v Náhornom Karabachu.


Sú desaťtisíce dobrovoľníkov z Ruska, ktorí sa chystajú na vojnu do Karabachu, a čakajú na rozhodujúci zápas medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Povedali to vedúci predstavitelia arménskej a azerbajdžanskej diaspóry v Rusku vo vysielaní programu Vladimíra Vorsobina „Civilná obrana“ v rádiu „Komsomolskaja pravda“.

Chcú padnúť pri obrane pravlasti proti Turkom. 20 000 ruských Arménov sa chystá do Karabachu. Redakcia HD pre vás pripravila prepis najzaujímavejších časti rozhlasovej diskusie:

Vorsobin: "Dostali sme sa do veľmi alarmujúceho okamihu, keď konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom môže zasiahnuť Rusko. Zistite, čo sa deje na sociálnych sieťach. Išiel som najskôr do Azerbajdžanu, potom do Arménska, zverejňujú fotografie, videá z vrážd, vojen. A najhoršia časť sú komentáre. Tvrdé, zlomyseľné. A veľmi veľa napísali Arméni a Azerbajdžanci ... v Rusku.

Chceme mier. A preto som zhromaždil našich hostí v štúdiu. Teraz je tu Levon Albertovič Mukanyan, podpredseda Zväzu Arménov Ruska. Čoskoro sa k nám pripojí Shirvan Murvatovich Kerimov, člen Rady starších Federálnej národno-kultúrnej autonómie Azerbajdžančanov v Rusku. Dúfam, že si podajú ruky, ale nemôžem nič zaručiť, uvidíme.

Levon Albertovich, aký je váš názor na tento konflikt?"

Mukanyan: "Hlavným problémom tohto konfliktu je, že Turecko sa po prijatí Náhorného Karabachu snaží spojiť svoje pozemné hranice s Azerbajdžanom. A to z juhu, od Čierneho mora až po Kaspické more, zablokuje pozemné cesty Ruska na juh vrátane vývozu plynu a ďalších energetických zdrojov. Ovplyvní to Rusko? Samozrejme, že áno.

A potom tisíce teroristov, podobne ako v čečenskej vojne, prenikli na územie Ruska, teraz tiež prejdú pozemnou cestou na severný Kaukaz a potom do Baškirie, Tatarstanu a na Krym. To je všetko, čo Turecko považuje za svoju zónu vplyvu."

Arménsko varuje, že rozmiestni ruské rakety Iskander, ak Turecko použije v konflikte o Náhorný Karabach stíhačky F-16
Arménsko je pripravené použiť balistické rakety Iskander ruskej výroby v oblasti Náhorného Karabachu, ak Turecko na podporu azerbajdžanskej ofenzívy nasadí svoje americké stíhačky F-16, uviedli v pondelok miestni úradníci, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vorsobin: "Už teraz vieme - 20 000 ruských Arménov je pripravených vyraziť do Náhorného Karabachu. Ide o ľudí s ruskými pasmi, ktorí sú pripravení ísť do vojny. Zdá sa, že aj vy idete ... Myslím si, že Azerbajdžanci s ruskými pasmi, nedajbože, pôjdu bojovať.

Mukanyan: "Občania Ruska, napríklad Arméni, sú pripravení ísť brániť svoju historickú vlasť. Pretože ak o ňu prídeme, neobnovíme ju. Títo ruskí občania majú často arménske pasy, majú dve občianstva ..."

Vorsobin: "Pripojil sa k nám Širvan Murvatovič Kerimov. Nakoniec sa v našom štúdiu stretla arménska a azerbajdžanská strana. A zaujímavé je, že si okamžite podali ruky. Nebolo to nacvičené.

Širvan, existuje nejaký kontakt medzi miestnymi azerbajdžanskými komunitami a Arménmi s cieľom okamžite vyriešiť všetky každodenné konflikty? Alebo o všetkom rozhodujete cez ministerstvo vnútra?"

Kerimov: "Máme neustále kontakty s predstaviteľmi arménskej diaspóry. A v júli ... v počiatočnej fáze došlo k konfliktom, ale vďaka Bohu sa nám ich podarilo uhasiť.

Toto je územie Ruska, tu fungujú ruské zákony. Zapojené boli samozrejme aj orgány činné v trestnom konaní a FSB. Ak dôjde k výmene informácií a keď pracujeme v predstihu, je to rýchlo vyriešené.

Dostali sme sa do veľmi alarmujúceho okamihu, keď by konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom mohol zasiahnuť Rusko."



Vorsobin: "A kto potom začal prvý?"

Kerimov: "Teraz je to jedno. Boli začaté trestné veci a teraz stále prebiehajú súdy. Niekto je administratívne potrestaný a niekoho čakávýkon trestu.

Vorsobin: "Boli tam Azerbajdžanci a Arméni uväznení rovnako alebo nie?"

Kerimov: "Existuje povedzme rovnováha."

Vorsobin: "Čo predpovedáte teraz? Na sociálnych sieťach už prebieha vážna vojna."

Kerimov: "Vždy týchto ľudí nazývam hrdinami počítačových jednotiek, ktorí sediac na gauči ... Ľudia, ktorí necítili pušný prach, nepočuli, čo sú automatické strely. To všetko zostáva na internete."

Arménsky premiér pripustil možnosť uznania nezávislosti Náhorného Karabachu
Arménsky premiér Nikol Pašinjan v súčasnej situácii vylučuje mierové rokovania s Azerbajdžanom sprostredkované Ruskom. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vorsobin: "Levon uviedol, že on sám je pripravený ísť do Náhorného Karabachu ako dôstojník. Keď také prejavy prednesú zástupcovia spoločenstiev ..."

Mukanyan: "Ruský zväz Arménov plne podporuje pozíciu ruského ministerstva zahraničia a pozíciu Putina k okamžitému ukončeniu nepriateľských akcií. Túto otázku nie je možné vyriešiť vojenskými prostriedkami. A to nie preto, že niekto je silnejší, alebo niekto slabší ..."

Vorsobin: "Ale na otázku neodpovedáš."

Mukanyan: "Odpovedám. Sme pripravení brániť vlasť. Samozrejme. Rovnako ako sú Azerbajdžanci pravdepodobne pripravení brániť sa. Je to prirodzené. To je všetko. Sme pripravení spolupracovať. Azerbajdžan je bohatá republika, ľudia môžu žiť pokojne aj bez vojny. Tieto horské oblasti Karabachu - nepotrebujú ju.

Vorsobin: "Širvan Murvatovič, poznáte rozsah, koľko z Azerbajdžančanov sa teraz chystá na túto vojnu?"

Kerimov: "Viete, teraz sú hranice zatvorené. Aj cez Dagestan je priechod do Azerbajdžanu uzavretý. Môžete šermovať vojnovými sloganmi, ale to je v rozpore s mierovým riešením problému.

Vorsobin: "Zorganizovali sme tu prvú, pravdepodobne, rokovaciu platformu, kde pokojne a korektne komunikujú zástupcovia Arménska a Azerbajdžanu.

Lenže, ruskí Arméni a Azerbajdžanci vyzývajú, aby sa chopili zbraní a odišli na Kaukaz. Ako sa to opäť stalo aktuálnym?

Kerimov: "Vidím komunikáciu iba na internete. Konkrétne sa naše diasporálne organizácie nezúčastnili stretnutí o tejto otázke ..."

Vorsobin: "Arménska diaspóra to už oznámila. 20 tisíc ľudí."

Kerimov: "Áno, viem, ale úprimne, rád by som si pozrel tento zoznam. A kde sú títo prichádzajúci. Aj v samotnom Azerbajdžane je teraz ohlásená iba čiastočná mobilizácia, je tu veľa  záložníkov. A pri pandémii také heslá, že vezmeme zbraň a ideme - to je myslím populizmus. A tak je na internete veľa všetkého. Člen rady starších Abbasova dokonca vyzval prezidenta Alijeva, aby otvoril hranice a umožnil Azerbajdžancom prísť ..."

Vorsobin: "To znamená, že ak sa človek rozhodne ísť teraz, jednoducho sa nedostane na front?"

Kerimov: "Samozrejme, že nie. Ako sa teraz môžu ruskí občania dostať na územie Azerbajdžanu? V žiadnom prípade."

Mukanyan: "Zväz Arménov Ruska nevyzval nikoho, aby sa postavil do zbrane, hovorilo sa, že sme dostali žiadosti od našich 640 miestnych pobočiek, po 20, 30, 50 ľudí. A to je už viac ako 20 tisíc, ktorí sú pripravení brániť svoju vlasť. Ale to sú tiež ruské záujmy. To znamená, že by mal nastať mier bez vojny."

Kvôli bojom v Náhornom Karabachu uskutočnila BR OSN mimoriadne zasadnutie
Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa má stretnúť v utorok, aby diskutovala o kríze v spornej oblasti Náhorného Karabachu, kde bojujú arménske a azerbajdžanské sily, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vorsobin: "Levon, možno je to nakoniec tvoja energia na mierové účely? Ak teraz zhromaždíte diaspóru ... nerozmýšľajte, kde vziať zbraň, ale začnite konverzáciu ..."

Mukanyan: "Súhlasím. Len jedno objasnenie. Prečo oznamujeme, že sme pripravení dobrovoľníčiť? Pretože Baku hovorí, že Arménsko má iba 2 milióny ľudí. Nie, máme 10 miliónov po celom svete! A mobilizačným zdrojom Arménska je nielen Rusko, ale aj Arméni v iných krajinách."

Teraz ďalej. My, Arménska únia, spolu s azerbajdžanskými organizáciami vyzývame našich spoluobčanov, aby tento konflikt fyzicky neprenášali do Ruska."

Vorsobin: - Ako to dokážete?

Mukanyan: "Nemôžeme to nijako dokázať. Robíme to vďaka vám. Teraz odvádzate skvelú prácu - umožňujete miliónom ľudí počuť, že Ruská únia Ruska nalieha, aby sem neeskalovali konflikt. To znamená, že môžete hovoriť o vlastenectve, ale vstaňte a choďte rozbiť reštauráciu, ako to bolo v júli, alebo ako povedali azerbajdžanskí majitelia vo Food City - odneste všetok arménsky tovar ... To je nemožné."

Vorsobin: "Myslíte na kompromis?"

Valery: "Jasné. A iná šanca jednoducho neexistuje. Môžu sa zabíjať ešte mnoho rokov ..."

Mukanyan: "Kde? Na ruskom území?"

Vorsobin: "Nie."

Mukanyan: "Kompromis v konflikte? Samozrejme,je  možný. Ak budeme vychádzať z toho, čo sa stalo. Faktom však bolo, že región Náhorný Karabach sa v Sovietskom zväze sám seba určil a nemal nič spoločné s územnou celistvosťou Azerbajdžanu. Prajeme zdravie a úspech azerbajdžanskému ľudu. Ale nechajte nás samých. To je všetko. Žiť s ropou, s plynom ..."

Vorsobin: "Je šanca na kompromis?"

Mukanyan: "Ak existujú právne záruky, nárazníkové zóny (okolo Karabachu - pozn. red. HD) už nebudú potrebné. Teraz sú tieto zóny potrebné. Práve teraz delostrelectvo strieľa na pokojné mesto Stepanakert a bez ochranných zón bude strieľať z granátometov a pištolí. Tu! Ak nie sú potrebné nárazníkové zóny, potom je to kompromis."

Korčok vyjadril znepokojenie v súvislosti so situáciou v Náhornom Karabachu
Slovensko sa pripája k výzvam na bezodkladné zastavenie bojových akcií, zníženie napätia a nastolenie prímeria v oblasti Náhorného Karabachu. Povedal to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR