Matovič ukázal, v čom nemá konkurenta. Za pár dní sa mu podarilo „vytočiť“ úplne všetkých
01 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Igor Matovič prekonáva samého seba. To, čo predvádza posledné dni, je taký chaos non-plus-ultra, že ak by mal nad sebou šéfa, ešte dnes by sa musel porúčať, píše DenníkN.


Je to dva a pol týždňa, čo ohlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí spolu s s pandemickou komisiou prísnejšie opatrenia proti korone. O niekoľko dní nato ich premiér na vlastnú zodpovednosť zrušil, píše na svojom webovom portáli sme.sk. Minulý týždeň vo štvrtok keď počet infikovaných za jeden deň prekročil 400, premiér na Facebook napísal, že sme si to pokazili. Opäť zasadala komisia, aby rokovala šesť hodín a ukázala rovnaký návrh opatrení, ako pred tými dvoma týždňami. Potvrdiť ich mal v pondelok ústredný krízový štáb.
Jeden deň tak, druhý zase onak

V sobotu sme sa však dozvedeli čísla za piatok, počas ktorého počet pozitívne testovaných vyletel nad 500. Matovič sa prestal kontrolovať a začal nadávať ľuďom. O dva dni neskôr, v pondelok, si po dlhých hodinách rokovania štábu, kde sa doslova ťahali nápady z klobúka, presadil premiér zákaz všetkých hromadných podujatí. Už druhý deň sa proti týmto opatreniam oprávnene ozvala kultúra, športové kluby aj biskupi.

V stredu ale prichádza Igor Matovič aby zrušil zákaz hromadných podujatí a oznámil, že môžu byť maximálne pre 50 ľudí. Je jedno, či ide o štadión pre 10-tisíc divákov alebo malý kostol, do ktorého sa zmestí ledva 60 veriacich. Je jedno, či ide o interiér alebo exteriér. Slovami premiéra - „ všetkým jedným metrom, lebo tak je to fér“. Zdá sa, že Igor Matovič je v panike. Robí chyby, ktorými škodí sebe, vládnej koalícii a napokon aj celému boju proti korone.

"Sprisahanie" a taktika rozvratu. Je Matovič ešte schopný vnímať realitu?
Premiér Igor Matovič sa stal „nositeľom zlých správ“, keď oznámil prísnejšie opatrenia a tiež úvahy o zavedení núdzového stavu . Vo virtuálnom priestore sociálnych sietí zas svetu vysvetlil svoju „taktiku rozvratu“. Nezostalo to bez... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Ústupok až po kritike ľudí

Za ostatné dni to bolo opísané tisíckrát, lenže štát (ani boj s koronou) sa nedá riadiť ako kolotoče, bez plánu – bude, ako sa zobudím. Alebo dá, ale potom to takto vyzerá. V lete sa vraj pracovalo na pandemickom pláne, ktorý je dnes len zdrapom papiera. Nepredvídateľnosť štátu, keď jeden deň sa oznámi opatrenie, ľudia si podľa toho prispôsobia svoje správanie a naplánujú život a na druhý deň to zas neplatí, je neprípustná. Na to, aby mohla spoločnosť fungovať, potrebuje jasné a zrozumiteľné informácie a pravidlá vopred, také, ktoré sa nemenia podľa nálady jedného človeka.

Igor Matovič v stredu vlastne uznal,  že sa mýlil a ustúpil, čo je nakoniec lepšie ako totálny lockdown. Ibaže ani konečné rozhodnutie, ktoré sa ale medzičasom môže ešte zmeniť, nemá hlavu ani pätu a už vôbec nie je férové, ako ho premiér prezentuje, za čo ho kritizuje väčšina ľudí aj na Facebooku.

Droba naložil Matovičovi: Nenazývajme Slovákov nezodpovednými bláznami
S reakciou, akú na svojej sociálnej sieti zverejnil bratislavský župan Juraj Dropa na slová Igora Matoviča, pri jeho hodnotení vysokého počtu nakazených u nás, slovenský premiér zrejme nerátal. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za pád popularity si môže sám

Keď premiér začiatkom septembra rušil opatrenia pandemickej komisie, stále opakoval, že je potrebné prijímať také rozhodnutia, ktoré budú uveriteľné a budú ľuďom dávať zmysel, lebo v opačnom prípade štát riskuje, že v tomto boji stratí dôveru. Mal pravdu, lenže opäť koná v absolútnom rozpore so svojimi slovami. Ako za týchto okolností môžeme od ľudí očakávať, že vždy poslúchnu a zoberú nové opatrenia vážne, keď sledujú, ako sa prijímajú?

Obrázok Igora Matoviča, ako predvádza nepochopiteľné veci, ktorými vyrušuje značnú časť národa, nie je nový. Ako sa ukázalo, deje sa to vždy, keď je pod tlakom. Rozumieme. Díva sa, ako padá jeho osobná i stranícka popularita, a aj keď to ani za svet neprizná, možno niekde vzadu v hlave tuší, že si za to môže hlavne sám. Iné je totiž robiť donebavolajúce chyby v opozícii, a iné vo funkcii premiéra.

Matovičovi rýchlo klesá dôvera jeho voličov. Politológ prezradil, čo je za tým
Vo filme prichádzali básnici o ilúzie, v súčasnosti Matovič pomerne rýchlo o dôveru voličov. Prečo je tomu tak?, píšu topky.sk. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Strašenie návratom Smeru k moci

Ak Igor Matovič bude pokračovať vo svojom agresívnom a chaotickom správaní týmto tempom, Peter Pellegrini nemusí robiť skoro nič a vynervovaní voliči sa k nemu doslova pohrnú. Tomuto premiér dobre rozumie, preto opakovane straší aj návratom Smeru a jeho odchovancov k moci. Premiéra Igora Matoviča však v ostatnom čase akútne vyrušuje prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá evidentne cíti nervozitu v spoločnosti a vidí čoraz hrubšie spôsoby premiéra.

Možno aj preto preberá iniciatívu, o čom svedčí prehľad jej aktivít za ostatný týždeň. Ešte minulý týždeň v utorok večer rokovala s epidemiológmi, aby zistila, ako sme pripravení na rozbiehajúcu sa druhú vlnu. Výsledkom bol bodový zoznam opatrení, ktoré by mala vláda spolu s odborníkmi dodržiavať.

Hlinova desivá nočná mora: "vrieskajúci Matovič" a iné "strašidlá"
Je úplne bez debaty, že bývalý poslanec a predseda KDH Alojz Hlina je posadnutý Matovičom. To je jeho favorit. Ale, zdá sa, že ho mátajú aj ďalšie "strašidlá". Čítať ďalej
26 | 09 | 2020

Prezidentka dáva premiérovi lekcie

Prezidentka mala aj tento týždeň poriadne nabitý. V pondelok rokovala s ministrom financií Eduardom Hegerom o reformnom pláne za európske peniaze z fondu obnovy, ktorý ešte nebol dopracovaný, verejnosť o ňom nemá žiadne informácie. Všetci kompetentní, teda najmä Matovičova vláda, ale mlčia.

V utorok sa stretla s ministrom vnútra Romanom Mikulcom aby riešili druhú vlnu korony, kde to viazne s testovaním či s novými pravidlami výberu policajného prezidenta, aké reformy spravíme za európske peniaze na pomoc s odstránením toxických záťaží. Pri tejto téme sa už vopred nahlásila ako členka nadrezortnej skupiny pod taktovkou ministra Mikulca, ktorá má riešiť chemické látky po fabrike Chemko Strážske.

Ide teda o aktuálne témy, ktoré musí riešiť vláda Igora Matoviča, a nie priority odtrhnuté od reality. Prezidentka si robí iba svoju prácu a tým, že nekričí, ale pokojným tónom a slovníkom sa prihovára ľuďom, to nejako vždy vyjde tak, že pri tom nechtiac a diplomaticky „nakopne“ vládu. No pravdepodobnejšie je, že sa už nemôže na to, čo sa deje, dívať, tak ako mnohí iní.

Igor Matovič bol od začiatku voči populárnejšej prezidentke v nevýhode. Síce existovala šanca, že ak si on ako politik udrží vysokú popularitu, bude môcť v prípade potreby zakročiť bez väčších škôd. Lenže čo teraz, keď trend je opačný? Podľa portálu sme.sk sa prizerá, ako mu prezidentka dáva spätnú väzbu, a drží svoju povahu na uzde. Zatiaľ.

PRIESKUM: Rebríčku dôveryhodnosti kraľuje prezidentka Z. Čaputová
Najdôveryhodnejšou osobou medzi vysokými štátnymi činiteľmi ostáva prezidentka SR Zuzana Čaputová. V prieskume spoločnosti Focus pre televíziu Markíza jej vyjadrilo dôveru 66 percent respondentov. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | TASR