Len blázon by Trumpa odpísal, existuje však dôvod, prečo je taký zúfalý (Michael Cohen)
01 | 10 | 2020 I Diana Zaťková


Komentár Michaela Cohena (The Guardian)


Napriek tomu, že kandidáti majú čoskoro začať svoju debatu, prezident v predvolebných prieskumoch nezískal žiadny náskok. Môže niečo posunúť verejnú mienku?


Americké prezidentské voľby v roku 2020 nemusia zďaleka vyzerať ako niečo podobné požiaru skládky pneumatík počas hurikánu. Takýmto spôsobom sa ale určite cíti mnoho Američanov. Ak sa však pozrieme bližšie, obrysy prezidentských kôl sú celkom jasné a sú tu už nejaký čas - súčasný prezident Donald Trump je pre Američanov hlboko nepopulárny, prieskumoch verejnej mienky sa zhoršuje a nič nenasvedčuje tomu, že by mala nastať zmena za päť a pol týždňa do dňa volieb.


Definujúcou charakteristikou Trumpovej éry v politike USA je v skutočnosti to, že Američanom sa nepáči prezident. Trump nikdy počas svojich takmer štyroch rokov vo funkcii nepresiahol v prieskumoch 50% . Od jesene 2019 Trump nikdy nepredstihol demokratického nominanta Joea Bidena v priamych volebných prieskumoch. Najbližšie sa k nemu dostal koncom februára, predtým ako Covid-19 zasiahol USA.


Krajčí podľa lekárskej komory potvrdzuje, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou Slovensko nevyužilo efektívne
Slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího len potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


Ak sa chce človek vrátiť späť, keď Trump v roku 2016 nečakane vyhral pobyt v Bielom dome, bol volebný príbeh takmer nepretržitým politickým odporom. Demokrati počas celých rokov 2017 a 2018 neustále dosahovali lepšie výsledky v mimoriadnych voľbách, napríklad aj v kresle senátu v Alabame, jednom z najkonzervatívnejších štátov. V polovici obdobia vlády kongresu v roku 2018 demokrati zvíťazili v ľudovom hlasovaní väčším rozdielom ako v akýchkoľvek voľbách za viac ako štyri desaťročia.


Možno si predstaviť, že pandémia, ktorú prezident nezvládol a pripustil, že klamal Američanom o tom, aké smrteľné to môže byť, ešte viac narušila Trumpovu podporu.





Toto je však prezidentovo politické eso v rukáve - jeho úroveň podpory - okolo 42% alebo 43% amerických voličov - sa ani v ére Covid-19 nezmenila. Trump kedysi vtipkoval, že môže niekoho zastreliť na newyorskej Piatej avenue a nestratiť žiadnu podporu. Prvýkrát v živote sa previnil podcenením. V skutočnosti priamo prispel k úmrtiu viac ako 200 000 ľudí a nezaplatil žiadnu politickú cenu.


Ďalšia blamáž: Namiesto technickej revolúcie nám hrozia pokuty pre 5G sieť
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Prečo toľko Američanov naďalej podporuje tak zjavne nekompetentného a zlomyseľného prezidenta, je otázka na ďalší deň. Pre voľby je dôležité, že Trump nezvíťazí nad žiadnymi konvertitmi. Nech sa politicky stane čokoľvek, čísla sa dramaticky nemenia.

Preferencie v predvolebných prieskumoch zvyčajne každému kandidátovi poskočia. Tentokrát sa tak nestalo. Predpokladalo sa, že násilie v mestách USA po streľbe polície na neozbrojených černochov posilní Trumpovo postavenie medzi prímestskými voličmi zameranými na zákon a poriadok. Nastal opak. Ani výber konzervatívneho sudcu, ktorý by na najvyššom súde nahradil Ruth Bader Ginsburgovú, pravdepodobne Trumpove šance nezvýši.


Tento týždeň sa Trump a Biden stretnú pri prvej z troch prezidentských debát. Ako ukazujú náznaky za posledných pár mesiacov, budeme počuť plno kriku a zúrivosti ... ale pravdepodobne to nebude nič znamenať. Voliči USA už vedia, čo si myslia o Trumpovi. Aj keby Biden, ktorý viedol takmer bezchybnú kampaň, chcel veci pokaziť, nie som si istý, ako by to urobil.


Mičovský premeškal termín! Agrobarónom budeme platiť aj naďalej podľa kritérií Jahnátka s Matečnou
Dianie v rezorte ministra Mičovského prekvapuje už aj vlastných. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Je prakticky nemožné zachytiť  túžbu miliónov Američanov zbaviť národ Trumpa , ale tu je jeden príklad. Začiatkom tohto mesiaca štát Virgínia otvoril osobné predčasné hlasovanie. V okrese zameranom na demokraciu stáli stovky ľudí od skorého rána, aby čakali v rade na odovzdanie svojich hlasov - 50 dní pred dňom volieb. Každý deň, ktorý ubieha bez toho, aby Trump vymazal svoj deficit vo voľbách, je pre neho oveľa ťažšie vyhrať. Do budúceho týždňa sa predčasného hlasovania zúčastní viac ako milión Američanov.


To je jeden z dôvodov, prečo prezident naďalej spochybňuje hlasovanie poštou , ktoré sa zvýšilo kvôli Covid-19, a minulý týždeň sa dokonca odmietol zaviazať k mierovému prechodu moci, ak by prehral. Stačí povedať, že takéto odmietnutie sa v histórii USA nikdy predtým nestalo a je rýchlou cestou k autoritárstvu.


Trump navyše už celé týždne tvrdí, že akýkoľvek volebný verdikt, v ktorom nezvíťazi, bude predstavovať zmanipulovaný výsledok. Pretože zjavne stráca, snaží sa, aby sa výsledky javili ako nelegitímne, v nádeji, že potom bude môcť tieto výsledky spochybniť právnymi výzvami a republikánskymi činiteľmi v kolísajúcich štátoch.


Škandál: Trump sa vyhýbal daňovej povinnosti, odhalil denník New York Times
Podľa správy denníka The New York Times prezident Donald Trump v období od roku 2001 do roku 2016 platil daň z príjmu iba 5 krát. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Mário Martinka

Aj keď by nebolo správne tieto snahy úplne odpisovať - ​​alebo podceňovať nebezpečenstvo, ktoré predstavujú pre už aj tak oslabenú americkú demokratickú legitimitu - aby Trump uspel s takouto stratégiou, vyžadoval by mimoriadny súhrn udalostí. Navyše, hoci sa predvolebné prieskumy už mesiace nemenili, iba hlupák - alebo niekto, kto má vymazané z pamäti voľby v roku 2016 - by povedal, že Trump nemôže zvíťaziť.


Ale stojí za zmienku, že mnoho prezidentských prognóz, ktoré demokrati každý deň obsedantne kontrolujú, považuje pokles hlasov Bidenovi za pravdepodobný - ak nie ešte viac - ako akékoľvek Trumpovo víťazstvo. Môže sa stať čokoľvek, ale najpravdepodobnejší výsledok je čoraz ťažšie ignorovať.


Najnovšia kniha Michaela A Cohena, ktorej spoluautorom je Micah Zenko, je Jasná a súčasná bezpečnosť.


Sociálne siete cenzurujú ruské médiá
Sociálne médiá prešli podľa ruského ministerstva zahraničných vecí k cielenému modelovaniu informačného priestoru. Uviedol portál Politexpert.net. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič