Česko odškodní obete násilia pri demonštráciách v Československu v auguste 1969
01 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Augustové demonštrácie v roku 1969 pripadali na ročné výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ich obete sa zrejme dočkajú odškodnenia.


Snemovňa Českej republiky to hladko schválila počas niekoľkých minút už v prvom kole prerokúvania. Za poslanecký návrh, ktorý vláda odmietla, hlasovali až na dvoch zo štyroch zástupcov KSČM všetci prítomní zákonodarcovia. Normu teraz dostane podľa portálu lidovky.cz na prerokovanie Senát.

Návrh predložili poslanci všetkých frakcií okrem komunistov. Podľa predlohy by príbuzní tých, ktorí pri demonštráciách zomreli po zásahu ozbrojených zložiek štátu, mali dostať jednorazovo 200 000 českých korún. Ľudia, ktorí utrpeli zranenia s trvalými následkami, by mohli dostať 90 000 korún, ostatné zranenia potom 40 000 korún.

Nárok by podľa predlohy bolo možné preukázať lekárskou správou, úmrtným listom alebo výpoveďou najmenej dvoch svedkov. K spôsobu dokazovania malo výhrady ministerstvo vnútra a spravodlivosti, podľa ktorého ani vymedzenie oprávnených osôb nie je celkom prehľadné.

Syn Alexandra Dubčeka si neželá, aby meno jeho otca bolo spájané s Ficom
„Pán Fico nám nikdy nepomáhal a neodpovedal mi ani na doporučený list, kde som ho žiadal o podporu pamiatky môjho otca,“ povedal Pavol Dubček. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | SITA


Oficiálne štatistiky podľa predkladateľov uvádzajú, že pri demonštráciách v auguste 1969 prišlo o život päť ľudí, päť bolo zranených ťažko a 26 ľahko. Historici však predpokladajú počty vyššie. Návrh zákona preto počíta s nákladmi na odškodnenie vo výške 2,5 až 4,5 milióna korún.

Jednou z obetí bola osemnásťročná Danuše Muzikářová, ktorú zastrelili 21. augusta 1969 počas demonštrácie na Moravskom námestí v Brne. zrejme Strelcom bol jeden z príslušníkov niekdajších Ľudových milícií. Jej vrah ale doteraz vypátraný nebol. Práve príbeh Muzikářová bol podľa poslanca TOP 09 Vlastimila Vojna podnetom k príprave zákona.

Český parlament  pred 15 rokmi prijal zákon o odškodnení obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. S dlhom voči obetiam represií z roku 1969 sa ale podľa poslancov stále nedokázal vysporiadať. Najmä vo veľkých mestách došlo k sérii incidentov medzi demonštrantami a bezpečnostnými zložkami, ktorých príslušníci protiprávne, teda bez rozkazu či bez ohrozenia svojho života, použili strelné zbrane proti protestujúcim.

Dubčeková havária: Otázniky stále ostávajú
V utorok 1. septembra 1992 fúkal prudký vietor a vytrvalý hustý lejak bičoval celú Vysočinu. Na cestách sa tvorili hlboké kaluže a rozhlas opakovane varoval vodičov, aby išli opatrne ... Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | Gabriel Matta