Ak vláda nevyhlási núdzový stav nanovo s jasnými pravidlami,Smer sa obráti na ÚS
01 | 10 | 2020 I SITA

Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave, vyhlásiť ho nanovo s jasnými dôvodmi a uviesť, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Ak tak neurobí ešte vo štvrtok, opozičný Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.


Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico. Kritizoval tiež, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Očakáva, že sa k tomu vyjadrí prokuratúra či polícia.

Fico si myslí, že rozhodnutie o núdzovom stave prijala vláda mocensky a silou a je podľa neho nekvalifikované a protiústavné. V rozhodnutí o vyhlásení núdzového stavu prijatom v stredu (30. 9.) Ficovi chýba dôvodová i predkladacia správa. Núdzový stav sa vyhlasuje na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorý hovorí, že môže dôjsť k obmedzeniu ľudských práv v určitom rozsahu.

Najlepšia rada lekára, akú môžeme počuť: leňošte a budete zdraví!
Uznávaný nemecký profesor búra všetky teórie. Zabudnite na ranný beh a radšej zostaňte o niečo dlhšie v posteli. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Keď vláda nepovedala nič, znamená to, že sa automaticky obmedzujú všetky ľudské práva, ktoré sú v ústavnom zákone? Alebo nie je možné obmedziť žiadne? Vieme alebo nevieme, či je napríklad právo na štrajk obmedzené?" pýtal sa Fico. Chce preto, aby vláda vyhlásila núdzový stav nanovo s vymedzenými pravidlami. Kritizuje tiež jeho vyhlásenie na 45 dní a pýta sa, prečo je vyhlásený na celé územie krajiny a nie len na ohniská nákazy novým koronavírusom.

Šéf Smeru-SD tiež poukázal na to, že za trestné činy spáchané počas núdzového stavu hrozia prísnejšie tresty. Ak dôjde na protestnom zhromaždení napríklad k potýčkam s políciou, môže sa začať stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa, a podľa Fica hrozí za to počas núdzového stavu trest 12 až 15 rokov alebo doživotie. Upozorňuje, že môže dôjsť k viacerým situáciám, ktoré budú viesť k drastickým trestom.