Ženy ročníkov 1957 – 1963 pôjdu do dôchodku skôr. Krivdu z minulosti napravila Sme rodina
30 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Neprávosť voči ženám ročníkov 1957 – 1963 v súvislosti s ich odchodom do dôchodku bola odstránená pred niekoľkými dňami, keď parlament jednomyseľne schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Iniciátorom novely bolo hnutie Sme rodina.


Ženy, ktoré už odišli do dôchodku, ale bez ohľadu na počet vychovaných detí, dostanú kompenzáciu, a tým, ktoré sa do dôchodku chystajú, bude spravodlivo odpočítaný polrok za každé vychované dieťa. Novela zákona bude platiť od 1. januára 2021 a jej cieľom je naopraviť krivdu z minulosti.

Na jar 2019 prijala predchádzajúca vláda ústavný zákon, ktorým sa zastropoval vek odchodu do dôchodku. Ten sa stanovil na 64 rokov s tým, že ženy budú mať nárok ísť do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa (za každé vychované dieťa o šesť mesiacov skôr).

Bohužiaľ, vláda vtedy bezostyšne podviedla ženy ročníkov 1957 - 1963, ktorým sa pri výpočte veku odchodu do dôchodku vychované deti nezobrali do úvahy. Čo je voči týmto ženám celkom nehoráznosť, keď si uvedomíme, že nejde o pár výnimiek, ale o takmer 150 000 žien. Ženy, ktoré celý život pracovali a vychovali deti, boli oklamané a domôcť spravodlivosti sa im u bývalej vlády nepodarilo.

Nečakaným výdavkom nevie čeliť až 30 % Slovákov
Slováci nešetria pravidelne. Podľa aktuálnych údajov štatistického úradu Európskej únie (Eurostat) nevedelo za vlaňajšok čeliť nečakaným finančným výdavkom až 30 % Slovákov. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA


Vláda SMERu od začiatku tvrdila, že prišlo k chybe a že tento zákon je voči spomínaným ženám diskriminačný. Avšak namiesto nápravy, ktorú mali vtedy v rukách, arogantne nazvali tieto ženy „dierou v systéme“ a tvárili sa, že je všetko v poriadku. Neboli schopní ani ochotní to riešiť. Pravdepodobne sa spoliehali na to, že ukrivdené ženy sa neozvú a ostatných politikov to nebude zaujímať.
Ale ukrivdené ženy sa ozvali a našli sa aj politici, ktorých to zaujímalo.

Krátko po prijatí nespravodlivého zákona zástupkyne uvedených žien oslovili hnutie Sme rodina a ich poslankyňu Petru Krištúfkovú. Boj za ich právo na spravodlivosť trval viac ako rok a mal šťastný koniec. Následne 25. septembra 2020 bola prijatá novela zákona, ktorou sa týmto ženám dostalo zadosťučinenia a krivda bola napravená.

Ďalšia nezhoda v koalícii. SaS je zatiaľ proti zavedeniu núdzového stavu
Mnohé z výrazných sprísnených opatrení, ktoré včera schválil predseda vlády spolu s hlavným hygienikom Mikasom tu už počas prvej vlny boli. V hre je ale aj vyhlásenie núdzového stavu, s čím však koaličná SaS nesúhlasí. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ako povedala Petra Krištúfková zo Sme rodina: „My sme sa do toho pustili, pretože sme cítili ako veľkú nespravodlivosť systému a vtedajšej vlády, že „zabudli“ na 148 524 žien. Zo začiatku sme vôbec nemali podporu, ale nevzdali sme to a dnes je výsledkom viac ako rok trvajúceho boja odstránenie krivdy a spokojnosť týchto žien a ich rodín“.

Smer aj v tomto prípade ukázal svoju pravú tvár. Nie sociálnu, o ktorej tak často a radi hovorili, ale asociálnu, ktorú sme mali možnosť vidieť v praxi. Pomáhali nie vtedy, keď to ľudia potrebovali, ale vtedy, keď to potrebovali oni sami.

Vyzerá to tak, že Sme rodina zatiaľ pokračuje vo svojom predošlom nastavení a snaží sa robiť sociálnu politiku. Boj za uvedené ženy a snaha napraviť krivdy predošlej vlády je toho dôkazom. Uvidíme, či v tomto duchu budú pokračovať aj naďalej.

Kto útočí na Kollára?
Okolo predsedu parlamentu a jeho strany Sme rodina sa toho v posledných týždňoch veľa deje. Zdá sa ale, že pohár trpezlivosti Borisa Kollára pretiekol. Včera zvolal tlačovú konferenciu, ktorá dala odpovede na to, prečo sa určité veci dejú tak, ako... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Aneta Leitmanová