Vedci objavili tri vodné nádrže na Marse
30 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Plány Elona Muska na kolonizáciu Marsu práve dostali skvelú správu, pretože talianski vedci oznámili objav viacerých nádrží tekutej vody pod ľadovými vrcholmi južného pólu - čo znamená, že červená planéta môže podporovať život, informuje portál RT.


Údaje poskytnuté Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) sondou Mars Express už predtým poukázali na tekutú vodu v regióne Ultimi Scopuli. Podľa novej štúdie zverejnenej v pondelok v časopise Nature Astronomy sa teraz v blízkosti objavili ďalšie tri vodné nádrže.

Vedci z Rímskej univerzity Tre v Taliansku použili na analýzu údajov zaslaných radarom MARSIS postupy spracovania signálu, ktoré sa bežne používajú na polárne ľadové platne na Zemi, napríklad v Antarktíde, Kanade a Grónsku.



Prvú podzemnú nádrž našla organizácia MARSIS v roku 2018. Ďalšie údaje ukazujú, že jazero je veľké asi 20 km a je obklopené niekoľkými menšími.

"Myslíme si, že v týchto vodách sa nachádza chloristan soľný, ​​o ktorom je známe, že sa tvorí v polárnych oblastiach Marsu a o ktorom sa tiež predpokladá, že prežije dlhšiu dobu v geologickom meradle pri teplotách pod eutektickými teplotami," uvádza sa v novej štúdii. Zjednodušene to znamená, že sú dostatočne slané na to, aby sa nepremenili na ľad ani pri teplotách, pri ktorých sa dá očakávať, že voda zamrzne.

Kozmická sonda NASA sa pripravuje na pristátie na asteroide (video)
20. októbra po štvorročnej ceste pristane kozmická loď NASA OSIRIS-REx na povrchu asteroidu 101955 Bennu. Sonda bude zhromažďovať vzorky hornín a prachu z jeho povrchu. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„Aj keď dnes nie je možné, aby voda zostala stabilná na povrchu, nový objav otvára možnosť, že v podzemí môže existovať celá sústava starodávnych jazier, starých možno milióny alebo dokonca miliardy rokov,“ uviedla ESA vo vyhlásení oznamujúcom štúdium.

Aj keď je zjavne ťažké sa k nim dostať, tieto podzemné jazerá by boli „ideálnym miestom na hľadanie dôkazov o živote na Marse“, dodala vesmírna agentúra.

Najnovšie údaje sú významným krokom vpred od štúdie z roku 2019, ktorá tiež použila údaje z Mars Express na zmapovanie systému podzemných vôd na Marse. Tieto objavy boli založené na radarových snímkach ukazujúcich prvky, ktoré mohla vytvoriť iba voda, ako napríklad údolia a kanály na stenách krátera.

Svetoví lídri sa zaväzujú zastaviť ničenie Zeme
Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo patria medzi viac ako 60 krajín, ktoré sľubujú, že život vo voľnej prírode a podnebie sa stanú stredobodom plánov obnovy po Covid-19 Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Mário Martinka