Lekári sa pripravujú na implantáciu prvého ľudského bionického oka na svete
30 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Implantát má potenciál dokonca liečiť aj paralýzu


Tím vedcov z Monash University v austrálskom Melbourne zostrojil bionické zariadenie, ktoré podľa nich dokáže obnoviť zrak nevidiacim prostredníctvom mozgového implantátu, píše futurism.com. Tím sa teraz pripravuje na prvý klinický test bionického oka u človeka - a zároveň žiada ďalšie financovanie. Cieľom je začať vyrábať toľko implantátov, aby pokryli dopyt na globálnej úrovni.

Podľa TechCrunch ide v podstate o vnútro smartfónu kombinovaného s mikro elektródami implantovanými do mozgu. „Systém bionického videnia Gennaris“ je projekt, na ktorom sa pracuje už viac ako desať rokov. Technológia obchádza poškodené optické nervy a umožňuje prenos signálov zo sietnice do centra zraku v mozgu. Systém využíva na mieru navrhnutú pokrývku hlavy, ktorá obsahuje kameru a bezdrôtový vysielač. Procesorová jednotka sa stará o spracovanie dát, zatiaľ čo dlaždičky implantované do mozgu signály prenášajú.

Covid-19: Naozaj nás dusia rúška? Veľký test odhalil pravdu!
Nárast ľudí infikovaným novým koronavírusom u nás v poslednom čase rapídne narastá. Jednou z hlavných zábran voči jeho šíreniu sú rúška. Škodí alebo neškodí nám ich nosenie? Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Náš dizajn vytvára vizuálny vzor z kombinácií až 172 svetelných bodov (fosfénov). Vďaka tomuto dizajnu je človek schopný spracovať informácie z vonkajšieho a vnútorného prostredia. Systém je takisto schopný rozpoznávať prítomnosť ľudí a objektov v okolí.“ vyhlásil Arthur Lowery, profesor na Monash University.
Vráti zrak aj motorické schopnosti

Vedci tiež dúfajú, že systém upravia tak, aby pomáhali osobám s neliečiteľnými neurologickými stavmi, ako je paralýza končatín znovu získať možnosť pohybu. "Ak bude projekt úspešný, tím MVG [Monash Vision Group] sa bude usilovať o vytvorenie nového podniku zameraného na poskytovanie zraku ľuďom s neliečiteľnou slepotou. Tím bude takisto schopný navrátiť pohyb do rúk ľuďom ochromených kvadruplégiou, čo zmení ich zdravotný stav," uviedol Lewis.

Chirurg na "homeoffice" cez 5G? Žiaden žart!
Chirurg vykonáva diaľkové ovládanie pomocou technológie 5G Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Júlový pokus ukázal, že Gennaris bolo možné bezpečne transplantovať do mozgu troch oviec pomocou pneumatického zavádzača, pričom 2 700 hodín stimulácie nespôsobovalo žiadne nepriaznivé účinky na zdravie. Stále však nie je jasné, kedy sa uskutočnia prvé pokusy na ľuďoch. "S prítokom ďalších investícií budeme schopní vyrobiť tieto kortikálne implantáty tu v Austrálii v rozsahu potrebnom na postup k ľudským pokusom," uviedol vo vyhlásení Marcello Rosa, profesor fyziológie na Monash University a člen MVG.

Táto správa prichádza po tom, čo spoločnosť Neuralink, zaoberajúca sa vývojom mozgových počítačových rozhraní Elona Muska, oznámila, že testuje svoj prototyp veľkosti mince na živých ošípaných. Konečné ciele sú podobné: liečiť mozgové problémy vrátane slepoty a paralýzy.

To, či je zariadenie Monash technicky prvým bionickým okom, sa však môže stať predmetom sporu. Samostatný mozgový implantát, zariadenie zvané „vizuálna protéza“, vyvinuté vedcami z Baylor College of Medicine v Houstone, nedávno umožnilo nevidiacim účastníkom „vidieť“ tvar písmen.

Trump je Putinov užitočný idiot, ktorý vedie USA do katastrofy varuje podplukovník Vindman
Trump „má rád autoritárskych silákov“, a preto sa snaží potešiť Putina, uviedol Alexander Vindman, ktorého kariéra v Bielom dome sa skončila po jeho svedectve počas impeachmentu prezidenta, píše huffpost.com Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka