Rubeľ je jednou z najatraktívnejších mien na rozvíjajúcich sa trhov v postpandemickom svete, tvrdia analytici
29 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Analytici spoločnosti Goldman Sachs označili ruský rubeľ ako jednu z troch najlepších mien na súčasných rozvíjajúcich sa trhov, informuje portál RT.


V správe zverejnenej začiatkom tohto týždňa, ktorú cituje CNBC, tím stratégov spoločnosti Goldman uviedol, že ruská národná mena nasleduje po juhoafrickej mene rand a mexickom pesu v zozname najatraktívnejších mien spomedzi tých, ktoré majú vysokú „váhu“.

Správa odráža citlivosť meny na širší ekonomický cyklus a návratnosť trhu. Ide o stratégiu "carry&trade", podľa ktorej vysoko výnosná mena financuje obchod s nízkou výnosovou menou, aby umožnila obchodníkom zachytiť rozdiel medzi kurzami.

Zatiaľ čo peso je „najlepšou voľbou“ vzhľadom na kombináciu makroskopických fundamentov podporujúcich menu, správa poznamenala, že ďalší dvaja vysoko výnosní investori majú v porovnaní s ním viac priestoru na rozbehnutie. Banka však poznamenala, že investície do týchto mien na rozvíjajúcich sa trhoch by mali prísť až po zmiernení koronavírusovej krízy, pretože stávky sú v súčasnosti príliš riskantné.

Svet pomaly prichádza o bane na ťažbu zlata, tvrdia analytici
Zatiaľ čo neistota vyvolaná globálnou pandémiou vyvolala prudký nárast nákupu zlata, analytici prichádzajú s obavami, koľko zlata ešte zostáva na ťažbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Vzhľadom na významné domáce riziká, vrátane októbrového strednodobého oznámenia rozpočtu meny rand pre Juhoafrickú republiku a kombinácie stále nestabilných politických opatrení a pomaly slabnúcich makroekonomických zvýhodnení pre rubeľ, je kľúčovou otázkou pre každú menu to, či bude vysoká meria fluktuácie akcií,“ uviedli analytici spoločnosti Goldman a dodali, že pokiaľ ide o ich vyhliadky, sú optimistickí.

Ekonomický spad pandémie v kombinácii s geopolitickými rizikami a poklesom cien ropy mal tento rok na rubeľ negatívny dopad. Od piatku klesla ruská mena na najnižší bod voči americkému doláru od marca a obchodovala sa za 78,21 za dolár.

Počas predchádzajúceho poklesu kurzu rubľa spoločnosť Goldman Sachs uviedla, že očakáva, že mena napraví niektoré straty, a predpokladá, že sa do dvoch rokov sa obchod navráti na 61 rubľov za dolár. Výhľad vychádzal z očakávaného postupného rastu cien ropy, ktorý podľa banky môže v rovnakom období stúpnuť na 60 dolárov za barel.

Babiš sa oprel do WHO: „Situáciu ste nezvládli, s rúškami ste nás miatli“
Český premiér Andrej Babiš sa v prejave pred Valným zhromaždením OSN ostro oprel do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa neho nedokázala udať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Timotej Dudka