Monštruózne čierne diery, ktoré sú väčšie ako 100 miliárd sĺnk, by mohli pomôcť osvetliť záhady temnej hmoty
29 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Nová štúdia naznačuje, že môžu existovať „ohromne veľké“ čierne diery, ktoré majú hmotu väčšiu ako 100 miliárd sĺnk. Objav takej obrovskej čiernej diery by mohol objasniť tajomstvo temnej hmoty, informuje portál RT.


V strede väčšiny galaxií sú supermasívne čierne diery s hmotami, ktoré sú väčšie ako miliarda sĺnk. V srdci našej vlastnej Mliečnej dráhy leží Strelec A*, ktorý váži asi 4,5 milióna slnečnej hmoty. Najväčšia čierna diera, aká bola kedy objavená, je TON 618 a má neuveriteľnú hmotnosť 66 miliárd slnečnej hmoty.

Ale čo keď vo vesmíre ešte väčšie čierne diery? Nová štúdia predpokladá možnú existenciu „ohromne veľkých čiernych dier“ alebo SLAB, ktoré by mohli mať veľkosť väčšiu ako 100 miliárd sĺnk.

Jednou z pálčivých otázok o SLAB je, ako by vôbec mohla vzniknúť taká ohromne obrovská oblasť? Teória splynutia viacerých čiernych dier už bola predošlým výskumom vyvrátená, pretože nemohli dosiahnuť supermasívnu veľkosť, keďže vesmír jednoducho nie je dosť starý.

Ruské strategické bombardéry Tu-160 dosiahli svetový rekord v nepretržitom lete
Ruské strategické bombardéry Tu-160 strávili vo vzduchu viac ako 25 hodín a prešli viac ako 20 000 km, čím vytvorili svetový rekord v nepretržitom letovom dosahu a trvaní týmto typom lietadla, uviedlo ministerstvo obrany, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Jedným z možných vysvetlení však je, že čierne diery môžu mať prvotný pôvod, ktorý sa datuje od následkov Veľkého tresku, ktorý vytvoril vesmír. Teória naznačuje, že náhodné výkyvy hustoty mohli zhromaždiť dostatok hmoty na to, aby sa zrútili do čiernych dier, ktoré potom slúžili ako „semená“ pre gigantické SLAB.

Vedci tvrdia, že na možnosť vzniku takýchto masívnych čiernych dier sa zameral prekvapivo malý výskum, a to aj napriek tomu, že by mohli v zásade existovať a mohli by pomôcť odhaliť niektoré otázky týkajúce sa temnej hmoty, ktoré prenasledovali fyziku už celé desaťročia.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Predpokladá sa, že tmavá hmota predstavuje asi 80 percent hmoty vo vesmíre, ale musí sa ešte priamo zistiť. Jeho nájdenie nakoniec vyrieši jednu z najviac záhadných tajomstiev vedy, zatiaľ sa však vedci museli spoliehať iba na štúdium jej gravitačných účinkov na normálnu hmotu.

"Niektorí ľudia môžu byť voči existencii SLAB skeptickí z dôvodu, že by sa ťažko formovali," vysvetlil pre ProfoundSpace.org spoluautor štúdie Bernard Carr, teoretický kozmológ na univerzite Queen Mary v Londýne. „Ľudia však boli skeptickí aj voči stredne hmotným a supermasívnym čiernym dieram, kým sa neobjavili. Nevieme, či SLAB existujú, ale dúfame, že náš príspevok bude motiváciou pre diskusiu medzi komunitou,“ dodal na záver vedec.

Vedci našli v Barme najstaršiu spermiu na svete, v jantári prečkala vyše 100 miliónov rokov (video)
Medzinárodný tím vedcov objavil v Barme najstaršiu spermiu na svete. Vedci spermiu našli v organizme oplodnenej samice lastúrničky, ktorá zhruba pred 100 miliónmi rokov uviazla v jantári. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík