Kvôli bojom v Náhornom Karabachu uskutočnila BR OSN mimoriadne zasadnutie
29 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa má stretnúť v utorok, aby diskutovala o kríze v spornej oblasti Náhorného Karabachu, kde bojujú arménske a azerbajdžanské sily, informuje portál RT.


Podľa medializovaných informácií sú na utorok naplánované núdzové rozhovory, ktoré iniciovalo päť krajín EÚ, konkrétne Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Estónsko a Spojené kráľovstvo. Asi 15 členov Rady bezpečnosti OSN bude rokovať, pričom možno po stretnutí vydajú spoločné vyhlásenie.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres predtým zdôraznil „potrebu okamžitého zastavenia bojov“. Hlavné svetové mocnosti vrátane USA, Ruska, Francúzska a Nemecka tiež vyzvali protivníkov, aby okamžite zastavili nepriateľské akcie a obnovili rozhovory.

Prečo Arménsko a Azerbajdžan bojujú a aké to má dôsledky?
Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v oblasti Náhorného Karabachu spôsobilo prepuknutie jedného z európskych „zmrazených konfliktov“. Téme sa venuje The Guardian. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Globálny orgán sa schádza počas ťažkých bojov, ktoré náhle vypukli v nedeľu ráno pozdĺž hranice Náhorného Karabachu, vrátane ostreľovania delami veľkého kalibru, leteckých bombardovaní a tankových stretnutí. Jerevan, hlavné mesto vnútrozemskej etnicky obývanej Arménmi, pripísal vinu Azerbajdžanu na začatie „ofenzívy“, zatiaľ čo Baku trval na tom, že reaguje na útoky Arménska.

Boje pokračovali do utorkového rána bez známok deeskalácie. Bojujúce strany nasadili na frontovú líniu ďalšie systémy ťažkých zbraní, medzi nimi napríklad 300 mm raketové systémy s viacnásobným odpaľovaním „Smerch“ a taktické rakety „Iskander“.

Keď sa boje zintenzívnili, Arménsko, Náhorný Karabach a Azerbajdžan zaviedli stanné právo a vyzvali svojich záložníkov do výzbroje. Z oboch strán boli hlásené desiatky vojenských aj civilných obetí.

Moskva reaguje na problém v Náhornom Karabachu, pričom nalieha na Arménsko a Azerbajdžan, aby zastavili boje
Rusko v nedeľu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad náhlym vzplanutím dlhotrvajúceho napätia v spornom regióne Náhorný Karabach. Moskva je pripravená vyvinúť úsilie ako sprostredkovateľ, uviedlo ministerstvo zahraničia, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár