Začal sa proces s 10 členmi drogového gangu zo Serede, traja sú na úteku
28 | 09 | 2020 I TASR

Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v pondelok postavilo sedem členov zločineckého gangu zo Serede, ktorý sa zaoberal distribúciou drog a polícia ich zadržala v rámci rozsiahlej akcie Venal. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na desiatich členov skupiny okolo Slavomíra W., traja z nich sú však na úteku. Súd koná voči nim ako ušlým.


Obžaloba ich viní zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu. Obžalovaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Tvrdia, že ich usvedčujú iba tzv. kajúcnici, spochybňujú obžalobu a skutky, ktoré sa im kladú za vinu.

Lokalita Serede je známa výraznými aktivitami drogových dílerov, voči ktorým počas dvoch rokov zasahovala v rámci viacerých akcií Národná kriminálna agentúra (NAKA). Slavomír W. sa nachádzal od roku 2018 až do podania obžaloby v kolúznej väzbe.

Polícia zasahovala konkrétne voči tejto skupine 13. decembra 2018 počas akcie Venal, keď pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

NAKA pri dnešnej protidrogovej akcii na východe Slovenska zadržala 9 osôb
Od skorého rána zasahuje Národná kriminálna agentúra (NAKA) na východe Slovenska. Ide o protidrogovú akciu s názvom „Firma“. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


V rámci úspešných policajných akcií Venal 1 až 4, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami.

"Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR," zdôraznil Slivka.

Desivá prognóza o ďalšom vývoji na Slovensku! Takto to vidí profesor Krčméry
Za zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku môže podľa profesora viacero faktorov. Ako s opatreniami proti druhej vlne korony naložia naši epidemiológovia? Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Posledná akcia Venal 4 sa uskutočnila 17. augusta. Polícia v rámci nej prekazila obchod s metamfetamínom v objeme 166,6 kilogramu. Metamfetamín si vyrobili z liekov s obsahom efedrínu, ktorý si pravidelne zadovažovali vo veľkých objemoch. Metamfetamín, ktorý bol zločineckou skupinou uvedený do obehu, je v celkovej hodnote takmer 5,7 milióna eur.

Vyšetrovanie v súvislosti s akciou Venal 2, 3, 4 sa nachádza v štádiu prípravného konania.