Vývoj šírenia podľa zachytených prípadov už nemusí odrážať celkový vývoj v populácii
28 | 09 | 2020 I SITA

Vývoj šírenia podľa zachytených prípadov už nemusí dostatočne odrážať celkový vývoj šírenia vírusu v populácii. Predpokladajú to analytici Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorí rozoberali rýchlosť šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 na Slovensku v predchádzajúcich mesiacoch v porovnaní s poslednými týždňami.


Výhodou doterajšieho vývoja šírenia koronavírusu podľa nich bolo, že naša testovacia infraštruktúra mu stíhala. Znamená to, že vývoj zachytených pozitívnych prípadov má spojitosť s celkovým odhadom šírenia vírusu v populácii, kde sa predpokladajú násobne vyššie čísla oproti zachyteným prípadom.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje hranicu kontrolovaného šírenia na úrovni piatich percent pozitívnych testov z denného testovania. V súčasnosti je však u nás už táto hranica vysoko prekročená. Analytici RRZ preto predpokladajú, že vývoj šírenia podľa zachytených prípadov už nemusí dostatočne odrážať celkový vývoj šírenia vírusu v populácii.

Schôdzka prezidentky s ministrom financií potvrdila,že plán obnovy nie je, tvrdí Fico
Výstup zo stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽANO) potvrdil, že v prípade národného plánu obnovy nemá vláda nič v rukách. Na pondelkovej tlačovej konferencii opozičnej strany Smer-SD to uviedol jej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR


Súčasná reálna hodnota reprodukčného čísla (R0) je teda o niečo vyššia. Už začiatkom leta sa dostala nad kritickú rastovú hranicu 1,0. Až donedávna rástla relatívne pomaly, dosahovala hodnoty okolo 1,3.

"Keďže šírenie prebieha exponenciálne, prichádza k rýchlemu rastu nových prípadov aj pri relatívne stabilnej hodnote R0," skonštatovali analytici na sociálnej sieti. Ako dodali, úroveň 1,3 je relatívne vysoká hodnota pre rýchlosť šírenia vírusu, ale stále relatívne dobrá hodnota pre jeho stlačenie pod úroveň 1 bez extrémnej záťaže pre ekonomiku, a to pri vhodne zvolených opatreniach a ich dodržiavaní.