USA sa chystajú zatvoriť iracké veľvyslanectvo
28 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Washington zvažuje zatvorenie svojho veľvyslanectva v Iraku po tom, čo americká vražda iránskeho generála na irackej pôde viedla k protestom proti tomu, čo Bagdad označil za „porušenie“ jeho zvrchovanosti, informuje portál RT.


Viaceré médiá vrátane Wall Street Journal, Washington Post a Sky News v nedeľu informovali, že americkí predstavitelia oznámili svojim irackým kolegom, že Washington zastaví svoju činnosť, pokiaľ nebudú ukončené raketové útoky na veľvyslanectvo, ktoré sa nachádza v silne opevnenej Zelenej zóne v Bagdade.

Ultimátum bolo oznámené irackému prezidentovi Barham Salih a iracký premiér Mustafa al-Kadhimi s americkým ministrom zahraničia Mikeom Pompeom sa hlasne odvolali na irackých a amerických úradníkov.

Washington Post uviedol, že ak sa Trumpova administratíva rozhodne pre tento krok, bude veľvyslanectvu trvať asi 90 dní, kým ukončí svoju činnosť. Aj keď sa veľvyslanectvo zatvorí, USA budú mať v Erbile stále konzulát.

Briti podpísali majdanskej Ukrajine rozsudok smrti, tvrdí izraelský politológ
Strategické bombardéry a cvičný výsadok blízko hraníc Ruska spôsobia podľa Jakova Kedmiho Ukrajine vážne problémy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Rozhodnutie amerických diplomatov opustiť Bagdad sa údajne prijalo na príkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovala WSJ s odvolaním sa na rozhovor medzi veľvyslancom USA v Iraku Matthewom Tuellerom a irackým ministrom zahraničných vecí Fuadom Husajnom.

Tueller údajne povedal Husajnovi, že uzavretie veľvyslanectva bude znamenať novú „éru“ vo vzťahoch medzi USA a Irakom, ktoré sa v priebehu minulého roka po sérii amerických náletov čoraz viac zhoršili. Medzi ne patril aj januárový útok, pri ktorom zahynul vodca iránskych síl Quds Gásem Solejmání a šéf irackých milícií Abu Mahdi al-Muhandis, čo vyvolalo hnev v Teheráne aj Bagdade.

Vtedajší dočasný iracký premiér Adil Abdul Mahdi v tom čase odsúdil Solejmáního vraždu na bagdadskom letisku ako „zjavné porušenie irackej suverenity“.

Azerbajdžan a Arménsko ukazujú ďalšie zábery údajných vojenských víťazstiev
Mediálne mašinérie Azerbajdžanu a Arménska fungujú od včerajšieho dňa na plné obrátky. Obe krajiny zverejňujú videozáznamy, na ktorých je údajne vidieť straty, ktoré utrpela druhá strana. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Mário Martinka