Mimovládky už nemôžu do Talianska voziť migrantov.  Nie sú to záchranári
28 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Talianskym úradom došla trpezlivosť. Začali uplatňovať existujúce medzinárodné zákony.


Iba dôsledné dodržiavanie zákonov a dovoz migrantov z Afriky z vôd Stredozemného mora sa zastavil. Taliani prišli na to, že záchranári na lodiach mimovládnych organizácií nie sú podľa zákona záchranári - píše portál ilgiornale.it.

Záchranný tím mimovládnej organizácie Mediterranea Saving Humans nemôže vstúpiť na svoje lode, ktoré preto zostávajú zakotvené v prístave Pozzallo. Informovali o tom samotní aktivisti na Twitteri , ktorí obvinili vládu, že chce „brániť a účinne zabrániť prítomnosti všetkých občianskych organizácií na mori“. Zároveň vzniesli proti úradom obvinenie z “bránenia v záchranných činnostiach”.



Predstavitelia pobrežnej stráže v Pozzallo v réžii veliteľa miestneho prístavu oznámili dôvod, pre ktorý bol vstup na palubu lodí aktivistom zakázaný . Dôvod opatrenia spočíva predovšetkým v pasáži, ktorú obsahuje “námorný zákon”. Lode aktivistov nie sú registrované ako pátracie a záchranné lode a ak by aj boli, záchranárskú činnosť na mori podľa medzinárodných predpisov môžu na lodiach vykonávať iba školení a úspešne preverení záchranári.

Väčšina lodí mimovládnych organizácií je registrovaná ako obchodné lode s nákladnými, monitorovacími a dozornými funkciami, a preto sa na ne pobrežná stráž v Pozzallo rozhodla odmietnuť prístup "záchranným" tímom. "Nástup posádky je neoprávnený, pretože - uvádza sa v zverejnenom dokumente - posádky nemajú záchranársku kvalifikáciu a atestáciu.” Reakcie, najmä zúrivé, priaznivcov mimovládok, nedali na seba dlho čakať.

Migranti sa môžu vylodiť na Sicílii po „najdlhšie trvajúcom mŕtvom bode v európskej námornej histórii“
Dvadsaťsedem ľudí, ktorí uviazli na dánskom tankeri po dobu 38 dní sa konečne vylodilo Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Mário Martinka