Krajčí podľa lekárskej komory potvrdzuje, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou Slovensko nevyužilo efektívne
28 | 09 | 2020 I SITA

Slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího len potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne.


Uviedla to manažérka pre komunikáciu a médiá Slovenskej lekárskej komory (SLK) Nancy Závodská. Komora je podľa nej mierne znepokojená vyjadreniami ministra zdravotníctva o tom, že do konca októbra už nebudeme mať dosť lôžok na infekčných oddeleniach pre narastajúci počet pacientov s COVIDom.

Už prvá vlna pandémie koronavírusu podľa SLK ukázala, že najdôležitejšie je efektívne plánovanie a nastavenie jasných parametrov a pravidiel. "Od júna sme však mali dostatok času na to, aby sme sa materiálne, procesne, osobne aj manažérsky pripravili na každú pandémiu, ktorá našu krajinu v budúcnosti postihne. Slová ministra zdravotníctva však len potvrdzujú, že obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie sme nevyužili efektívne," konštatovala Závodská.

Ďalšia blamáž: Namiesto technickej revolúcie nám hrozia pokuty pre 5G sieť
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ak minister očakáva nepredpokladane väčší nápor na intenzívne a infekčné lôžka a na tento scenár nie je Slovensko pripravené napriek schválenému pandemickému plánu, treba sa podľa SLK urýchlene sústrediť na vytvorenie adekvátnych a aktuálnych pandemických a reprofilizačných plánov pre všetky typy zdravotníckych zariadení.

"Chceme ubezpečiť verejnosť, že lekári a zdravotníci sú pripravení urobiť všetko preto, aby sme podľa jasne definovaných a garantovaných odborných a organizačných postupov zvládli aj druhú vlnu pandémie koronavírusu," dodala Závodská s tým, že je k tomu však nutná najmä súčinnosť a spolupráca s ministerstvom zdravotníctva.