Desivá prognóza o ďalšom vývoji na Slovensku! Takto to vidí profesor Krčméry
28 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Za zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku môže podľa profesora viacero faktorov. Ako s opatreniami proti druhej vlne korony naložia naši epidemiológovia?


Bývalý člen Ústredného krízového štábu Vladimír Krčméry hovorí, že za zvyšujúce sa prípady ochorenia COVID-19 môžu tieto skutočnosti. „Začiatok športových líg, viacej svadieb a osláv odložených z prvej vlny, nastúp dovolenkárov priamo do práce a detí priamo do škôl, otvorenie internátov a otvorenie semestra na fakultách,“ píše o tom webový portál čas.sk.
Prestávame rešpektovať autority

Uznávaný profesor v rozhovore pre Hospodárske noviny označil za ďalšiu možnú príčinu tohto trendu to, že Slováci prestávajú rešpektovať autority, a to vrátane členov krízových štábov a ministerstva. Ľudia podľa jeho názoru neveria v efekt preventívnych opatrení a tiež sú skeptickí voči očkovaniu. Podľa neho ľudí mätie aj nízka mortalita, no tiež sme už zabudli na prvú vlnu.

„Tvárime sa, že si nepamätáme taliansky, španielsky alebo britský scenár. Sme menej disciplinovaní v dodržiavaní jednoduchej a efektívnej stratégii, ktorou je R-O-R (rúška, odstup, ruky),“ myslí si náš medzinárodne uznávaný odborník. Krčméry ale vyjadril obavu i z toho, že ak sa čoskoro neznížia počty nakazených, tak na Slovensku zakrátko príde k väčšej mortalite, teda úmrtnosti. V dôsledku toho sa preťaží kapacita nemocníc.

Profesor Krčméry vidí na zastavenie koronavírusu len jedno riešenie
Populárny infektológ a odborník na tropickú medicínu sprevádzal Slovákov počas pandémie ako člen krízového štábu. Hoci sa verejných funkcií zo zdravotných dôvodov nateraz vzdal, situáciu stále sleduje. Svoj názor na COVID-19 a očkovanie proti nemu... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Natália Sollárová

Musíme si vstúpiť do svedomia

Ľudia by si mali podľa neho vstúpiť do svedomia, aby sme sa vyhli časom zo začiatku pandémie. „Ak bude preťazenie rizikových podujatí pokračovať a nezmeníme náš prístup k zdraviu tých zraniteľných, vláde nezostane nič iné, ako sa vrátiť na začiatok mája alebo apríla, či v najhoršom prípade marca. Slovensko je relatívne malá, no veľmi husto komunikačne prepojená krajina, preto efektivita lokálnych „lockdownov“ nemusí priniesť efekt. Nevyhnutné budú buď celoplošné opatrenia, keď počet červených okresov presiahne hranicu, alebo kombinácia plošných a lokálnych opatrení,“ tvrdí Krčméry.

Premiér Matovič v piatok informoval, že v pondelok sa rozhodne o nových opatreniach, ktoré sú pre zvyšujúci sa počet infikovaných na Slovensku, nevyhnutné. Dnes sa teda dozvieme, aké pravidlá a obmedzenia budeme musieť v najbližších dňoch a týždňoch dodržiavať.

Profesor Krčméry verí, že je lepšie nechať si nadávať, ako mať plné cintoríny
Čím menej budeme disciplinovaní, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa opatrenia sprísnia. Profesor Vladimír Krčméry v rozhovore pre portál časopisu .týždeň ako odborník upozorňuje, že je dôležité, aby sme druhú vlnu čo najskôr... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Natália Sollárová