Azerbajdžan a Arménsko ukazujú ďalšie zábery údajných vojenských víťazstiev
28 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Mediálne mašinérie Azerbajdžanu a Arménska fungujú od včerajšieho dňa na plné obrátky. Obe krajiny zverejňujú videozáznamy, na ktorých je údajne vidieť straty, ktoré utrpela druhá strana. 


Azerbajdžan zahájil vojenskú operáciu proti silám spornej Náhornej karabašskej republiky, etnickej arménskej enklávy, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu pred tromi desaťročiami. Takzvaná „protiofenzíva“ bola údajne zahájená v reakcii na ostreľovanie azerbajdžanských vojsk arménskymi silami. Jerevan to však poprel a vyhlásil, že prímerie prerušil Azerbajdžan, píše rt.com.

Obe strany informovali o vlastných vojenských úspechoch, pričom popierali informácie o akýchkoľvek vlastných obetiach.

Vo videu zverejnenom v nedeľu večer Azerbajdžanom je vidieť nálet na vojenské vozidlo. Ukazuje tiež to, čo sa javí ako kolóna vojenských vozidiel na poľnej ceste, vrátane jedného viditeľne poškodeného tanku. Zábery natáčal prieskumný dron.



Arménske ministerstvo obrany medzitým zverejnilo video z útoku na dvojicu bojových vozidiel pechoty, po ktorom nasledujú udalosti, ktoré sa javia byť dôsledkom napadnutia vojenského konvoja.

https://www.youtube.com/watch?v=BzGK-2vtv2s&ab_channel=%D4%B6%D4%BB%D5%86%D5%88%D5%92%D4%BAMEDIA

Obe strany pred zverejnením týchto záberov zverejnili podobné videá z ďalších stretov, aby demonštrovali cenu konfliktu, ktorú mala zaplatiť súperiaca strana. Pravosť materiálov nebolo možné nezávisle overiť.

Zrážky na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom si vyžiadali najmenej 16 obetí
Najmenej 16 ľudí prišlo o život počas dvoch dní bojov na hraniciach Azerbajdžanu s Arménskom, pri ktorých bolo použité delostrelectvo a drony. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR