Znovuzvolenie Trumpa môže byť funusom NATO?
27 | 09 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Kudrjavceva, (Fond strategickej kultúry)


Budúcnosť Severoatlantickej aliancie je otázna


Nedávno bol v autoritatívnej americkej politickej publikácii The Hill uverejnený  článok, v ktorom by mal postoj autora vzbudzovať obavy u všetkých stúpencov transatlantickej jednoty a NATO a najmä u východoeurópskych satelitov USA - Poľska a pobaltských krajín. K zlým myšlienkam by ich mal priviesť už názov materiálu „Rozmiestnenie amerických jednotiek v Poľsku je zlý nápad“ .

Základná  poloha publikácie sa dá zredukovať na toto: Amerika sa naďalej drží „chybných“ koncepcií zahraničnej politiky a inštitúcií z minulosti, najmä tvrdohlavo „bráni“ Európu, hoci realita NATO sa nezmenila - Európania sa zaoberajú  čímkoľvek (koronavírusy, ekonomika, Líbya, migranti), iba nie vlastnou obranou (dokonca aj na armády Veľkej Británie a popredných krajín EÚ je čoraz žalostnejší pohľad).



Na druhej strane sa autor článku pýta, prečo by si Európa mala robiť starosti napríklad s ruskou hrozbou, ak za ňu USA urobia všetko (aj keď bez ohľadu na to, ako sa snažia, bude mať podľa jeho názoru Rusko v každom prípade vo východoeurópskom priestore vojenskú výhodu. čo znamená, že nikto nepotrebuje šou s tisíckou amerických vojakov v Poľsku navyše).

Zároveň je potrebné poznamenať, že táto hrozba je do veľkej miery vykonštruovaná: ak Rusko nezabralo  Ukrajinu, prečo sa jej vzdalo Poľsko a pobaltské štáty? Vôbec teda nemá zmysel  presúvať tam ďalšie americké jednotky.

Cesta k vojne v rámci NATO
Stretávajú sa dva spočiatku samostatné trendy, ktoré majú tento región dramaticky pretvoriť. Má prísť k novým príležitosťami a výzvam pre USA Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Závery pre atlantistov a fanúšikov USA, ktorí pevne veria, že „zahraničie nám pomôže“ ovládnuť Kremeľ, sú dosť smutné: NATO je stratená organizácia, ktorá  funguje na autopilot  len hltá zdroje; „Amerika, ktorá má veľa vnútorných problémov, rýchlo rastúci dlh a skutočného súpera v podobe Číny, by mala ochranu Európy prenechať Európanom“ ; tí druhí, najmä na východnej hranici, ak sa boja  Moskvy, by mali prejsť ku koncepcii totálnej obrannej vojny, zatiaľ čo USA budú pomáhať „radami a výzbrojou“ (a samozrejme, nie zadarmo).

V článku sa namiesto morálky citujú slová generála Dwighta D. Eisenhowera, ktoré predniesol ešte v roku 1951: „Ak sa do 10 rokov všetky americké jednotky umiestnené v Európe pre národnú obranu nevrátia  späť do USA, potom celý tento projekt zlyhal.“ ...

Samozrejme, môžeme povedať, že jeden článok nie je indikátorom. Ale po prvé, ak v tomto duchu píše taká politicky významná publikácia, ako  The Hill , potom má tento druh myslenia nejaký základ - ako sa hovorí, niet dymu bez ohňa. Po druhé, skutočnosť, že európske smerovanie znamená pre súčasné vedenie USA čoraz menej, potvrdzuje mediálny kontext.

Napríklad najbližší spolupracovníci Donalda Trumpa, ako je minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo  a americký  generálny prokurátor  William Barr , tvrdia, že Čína je pre Ameriku väčšou hrozbou ako Rusko (čo znamená, že NATO nie je prioritou).

NATO prijíma na svoju propagandu novinárov zaoberajúcich sa Bieloruskom
Niektorí z popredných novinárskych aktivistov zaoberajúcich sa Bieloruskom v angličtine teraz pracujú pre organizácie, ktoré bránia záujmy západných výrobcov zbraní, tvrdí spravodajská sieť RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Po tretie, keď Joe Biden  povedal, že ak Trump opäť zvíťazí, NATO by mohlo skončiť, mnohí to brali iba ako volebný trik. Teraz sa však čoraz viac zdá, že vychádzal z určitých dôverných informácií. Ďalším dôkazom toho je nedávny článok  v The New York Times, v ktorom sa hovorí, že niektorí bývalí americkí predstavitelia a predstavitelia krajín, ktoré sú spojencami Washingtonu, sa tiež obávajú, že ak bude Trump zvolený na druhé funkčné obdobie, môže sa rozhodnúť  vystúpiť  z NATO (najmä preto že vtedy už nebude mať čo stratiť). Stiahnutie takmer 12 000 amerických vojakov z Nemecka, je, ak nie zlomovým bodom, tak dôležitým symbolickým krokom v tomto smere, ktorý si pred pár rokmi bolo ťažké čo i len predstaviť.

Canadian troops of NATO enhanced Forward Presence battlegroup attend military drill Steele Brawler during coronavirus disease (COVID-19) outbreak near Daugavpils, Latvia April 15, 2020. REUTERS/Ints Kalnins - RC2Z4G9DW4XI


Ak však pre súčasného šéfa Bieleho domu a jeho najbližší kruh už skutočne nie sú  otázky európskej bezpečnosti a osud NATO dôležité, prečo potom ten istý Pompeo podpísal s Poľskom dohodu o rozmiestnení ďalších 1 000 amerických vojakov  v rámci rotácie síl? A prečo asi 6 000 amerických vojakov stiahnutých z Nemecka nepôjde domov, ale do iných európskych krajín?
To možno vysvetliť najmenej dvoma dôvodmi.

Po prvé, je už celkom zrejmé, že Trump a sily stojace za ním sú otvorenými izolacionistami. To potvrdzuje ich túžbu stiahnuť americké jednotky z Iraku, Sýrie, Afganistanu, Nemecka a táto línia je čoraz viac podporovaná americkými médiami (napríklad nedávno zverejnil časopis  Business Insider  článok, v ktorom autor  hovorí : „V Sýrii neexistuje korisť, za ktorú by stálo za to bojovať proti Rusku. Pozícia USA vo svete by sa posilnila bez všetkých týchto zjavne zbytočných, ale veľmi nebezpečných rozmiestnení. Americké jednotky sa musia okamžite stiahnuť zo Sýrie.“). Ale zakaždým prezident čelí odporu imperiálno-globalistického „Deep State“, ktorý začína jeho rozhodnutia všetkými možnými spôsobmi spomaľovať alebo naprávať.

Emmanuel Macron a Angela Merkelová


Po druhé , prečo nerozmiestniť ďalšie jednotky v Poľsku, ak je ochotné za ne zaplatiť? Inými slovami, v druhom prípade môžeme hovoriť ani nie tak o ochrane Poliakov pred Ruskom a posilňovaní východného krídla NATO, ale aj o vojensko-politických záležitostiach a PR (public relations), aby sme odrazili kritikov (a to nehovoríme o skutočnosti, že v prospech Poľska hrá jeho rozhodnutie o nákupe „surových“ stíhačiek F-35 v USA za 4,6 miliárd dolárov ). Okrem toho takáto „benevolentnosť“ Washingtonu voči Varšave ukazuje, že vo vzťahoch s Európou sa Amerika posúva od kolektívneho k úzko individuálnemu prístupu (podľa zásady „kto platí peniaze, ten je chlapík, s tým sa budeme kamarátiť“), čo ďalej rozdeľuje európske spoločenstvo ...

Lietadlá NATO pravidelne uskutočňujú simulované raketové útoky v blízkosti ruských hraníc
Americké vzdušné sily a NATO nielen posilnili svoje dozorné akcie pozdĺž ruských hraníc, ale teraz čoraz viac cvičia aj pre prípad možného útoku, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Východoeurópski obdivovatelia USA by teda mali byť pripravení na to, že ak by Trump, vo voľbách zvíťazil, bude naďalej ničiť piliere transatlantickej jednoty vrátane inštitucionálnych (aj keď k tomu v Stredozemnom mori prispievajú napríklad samotní členovia NATO), a ak to  bude potrebné, s ľahkosťou ich vymení tiež. Ale oni nechcú ani len pomyslieť na takúto vyhliadku a snívajú o veľmi reálnom víťazstve Bidena, ktorý nedávno povedal, že Rusko ohrozuje americké voľby v roku 2020  viac ako Čína.

Zaujímavé  je, že nakoniec každému možno nezostane nič, pretože deň prezidentských volieb v USA bude pravdepodobne iba začiatkom veľkého chaosu , v ktorom Amerika ešte dlho nebude mať na zvyšok sveta čas.



Boj proti Rusku je jediným dôvodom existencie NATO, prehlásil Lavrov
Konfrontácia s Ruskom je jediným dôvodom existencie NATO, čo podporuje nestabilitu v Európe a vytvára umelé deliace čiary na kontinente, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár