Washington zachádza s Ankarou ako s "kolóniou", tvrdí turecký minister zdravotníctva
27 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Americký veľvyslanec David Satterfield zaobchádza s Tureckom ako s kolóniou, uviedol ankarský minister zdravotníctva Fahrettin Koca a komentoval raketovo stupňujúci sa dlh, ktorý Turecko dlhuje americkým farmaceutickým spoločnostiam, informuje portál RT.


"To, čo veľvyslanec urobil, nie je ani správne, ani etické. Využíva manipuláciu v čase, keď rokujeme s farmaceutickými spoločnosťami. Možno bude schopný robiť také činy v kolóniách, ale naša krajina to nie je,“ povedal Koca v piatok novinárom pri návšteve provincie Samsun.

Koca mal na mysli „mimoriadne poľutovaniahodné“ vyjadrenia amerického vyslanca počas stredajšej obchodnej konferencie, keď Satterfield varoval, že americké farmaceutické spoločnosti „zvážia odchod z tureckého trhu alebo s ním znížia obchod, kvôli nesplatenému dlhu, ktorý vzrástol z 230 miliónov dolárov v minulom roku na zhruba 2,3 miliardy dolárov v súčasnosti."

EÚ sa pripája k USA pri odmietnutí legitimity Lukašenkovho kontroverzného prezidentského mandátu
Tajná inaugurácia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na nové volebné obdobie bola odmietnutá EÚ, pričom Brusel „preskúmava“ udalosť, o ktorej sa tvrdí, že jej „chýba demokratická legitimita“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a minister financií Berat Albayrak ubezpečili amerického ministra obchodu Wilbura Rossa už v roku 2019, že promptné platby budú dokončené, uviedol Sutterfied. Teraz však Turecko žiada americké spoločnosti, aby akceptovali výrazne znížené splátky, čo je pre Washington neprijateľné, uviedol.



Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu medzitým v piatok kritizoval Nancy Pelosiovú a jej „očividnú ignoranciu“, pričom sa vyhrážal, že ju „naučí rešpektovať vôľu tureckého ľudu“.

Cavusogluho rozhorčený príspevok na Twitteri vyšiel po tom, čo sa Pelosiová snažila kritizovať amerického prezidenta Donalda Trumpa ako rádoby diktátora, pričom tvrdila, že USA sú demokracia - na rozdiel od Severnej Kórey, Turecka, Ruska alebo Saudskej Arábie.

Ruské stíhacie lietadlo Su-30 počas vojenského cvičenia "náhodne" havarovalo, piloti však prežili (VIDEO)
Stíhacie lietadlo Su-30, ktoré sa zrútilo v Rusku, mohlo byť počas vojenských cvičení náhodne zostrelené iným lietadlom, uviedli miestne médiá. Obom pilotom sa podarilo bezpečne katapultovať, lietadlo však bolo zničené, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár