Svet pomaly prichádza o bane na ťažbu zlata, tvrdia analytici
27 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Zatiaľ čo neistota vyvolaná globálnou pandémiou vyvolala prudký nárast nákupu zlata, analytici prichádzajú s obavami, koľko zlata ešte zostáva na ťažbu, informuje portál RT.


Podľa Svetovej rady pre zlato dosiahla produkcia zlatých baní v roku 2019 v celku 3 531 ton, čo je o jedno percento menej ako v predchádzajúcom roku. Je to prvý ročný pokles výroby od roku 2008.

Štatistiky ukázali, že sa celkovo vyťažilo okolo 190 000 ton zlata. Odhady sa líšia, ale na základe týchto približných čísel zostáva ešte asi 20 percent na ťažbu. Niektorí odborníci tvrdia, že sme vyťažili maximum, čo sa dalo za jeden rok.

„Aj keď sa rast ponuky baní môže v nasledujúcich rokoch spomaliť alebo mierne poklesnúť, pretože sú vyčerpané existujúce zásoby a stále pribúdajú nové, situácia naznačuje, že produkcia dosiahla vrchol. Aj keď takéto vyhlásenie môže byť stále trochu predčasné,“ uviedla hovorkyňa Hannah Brandstaetterová pre Svetovú radu pre zlato.

„Obama bol školák, keď sme začali s nadzvukovými experimentmi,“ tvrdí ruský raketový inžinier
Tvorca ruského nadzvukového klzáku Avangard sa vysmial tvrdeniu Donalda Trumpa, že Rusko ukradlo túto technológiu Obamovej administratíve, pričom uviedol, že nadzvukové experimenty sa v krajine začali dávno pred jeho prezidentovaním, informuje... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Brandstaetterovej poznámku vyvrátil Ross Norman z MetalsDaily.com, ktorý pre Yahoo Finance uviedol: „Produkcia baní je vyrovnaná a je pravdepodobné, že bude klesať, ale nie dramaticky.“

Odborníci tvrdia, že hoci sa stále nachádzajú nové bane na zlato, objavy veľkých ložísk sú čoraz vzácnejšie. V skutočnosti väčšina produkcie zlata v súčasnosti pochádza zo starších baní, ktoré sa používajú už desaťročia.

Asi 60 percent svetových ťažobných operácií sú v súčasnosti povrchové bane, zatiaľ čo zvyšné sú v podzemí.

Dobrou správou však je, že na rozdiel od iných neobnoviteľných zdrojov, ako je ropa, je možné zlato recyklovať. To znamená, že svetu nikdy nedôjde zlato, aj keď ho už nebudeme môcť ťažiť.

USA prišli s novou ponukou na dohodu o kontrole zbraní, pričom dúfajú, že ju Rusko neodmietne
USA poskytli Rusku ponuku, o ktorej dúfajú, že ju neodmietne - buď prijmú novú dohodu o kontrole zbraní vrátane neobmedzenia zbraní NATO v Európe alebo sa budú zaoberať modernizovaným americkým jadrovým arzenálom na jeho prahu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár