Štrougal už je "za vodou" - trestné stíhanie prokurátor zastavil
27 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Za streľbu do ľudí, vážne zranenia a množstvo úmrtí pri pokuse o prekročenie hraníc ČSSR môže niekdajší vedenie komunistického štátu. Vlastne - môže ale nemôže.


Aj keď o tom prokurátor nepochyboval, trestné stíhanie bývalého generálneho tajomníka ÚV KSČ Miloša Jakeša, expremiéra Lubomíra Štrougala a exministra vnútra Vratislava Vajnara zastavil. Dôvody detailne vysvetľuje v uznesení, ktoré má nami citovaný portál HlídacíPes.org k dispozícii. Okrem Jakešovej smrti je to predovšetkým zlý zdravotný stav Štrougala s Vajnara.

"Boli zhromaždené dôkazy, ktoré dôvodnosť trestného stíhania potvrdzujú a ďalej dokresľujú mieru zavinenia obvinených," konštatuje sa v uznesení o zastavení trestného stíhania troch bývalých komunistických politikov. Ide konkrétne o dva dokumenty, jeden sa týka Štrougala s Vajnarom, druhý Jakeša, ktorý zomrel tento rok v lete. Viaceré pasáže v uznesení sa v oboch dokumentoch zhodujú..

Z uznesenia prokurátora - reprofoto


"Používanie zbraní zo strany príslušníkov Pohraničnej stráže voči narušiteľom štátnych hraníc bolo skutočnosťou známu aj bežným občanom socialistických štátov," píše sa v dokumente. Podľa neho  predsedníctvo ÚV KSČ bolo spolu s vládou najvyšším orgánom ČSSR a jeho členovia museli o tom, čo sa deje na hraniciach, vedieť.

V Česku obvinili Jakeša a Štrougala v súvislosti s niekdajšou streľbou na hraniciach
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


"Bol vybudovaný informačný kanál medzi príslušníkmi Pohraničnej stráže, ktorí zbraň proti narušiteľom štátnych hraníc použili, a predsedníctvom Ústredného výboru KSČ a ministrom vnútra," píše prokurátor s tým, že "členovia predsedníctva Ústredného výboru KSČ a minister vnútra priamo ovplyvňovali činnosť Pohraničnej stráže a režim ochrany štátnych hraníc ".

AKTUÁLNE: Zomrel komunista Miloš Jakeš, niekdajší generálny tajomník ÚV KSČ
Zomrel niekdajší generálny tajomník ÚV KSČ a komunistický politik Miloš Jakeš. Bolo mu 97 rokov. Televízii CNN Prima NEWS informáciu potvrdili dva na sebe nezávislé zdroje. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič


Pri vyšetrovaní sa polícii podarilo nájsť archívne materiály, z ktorých je možné podľa štátneho zástupcu "vyvodiť záver, že predsedníctvo de facto disponovalo právomocou úkolovať federálnych ministrovi (tj. členov federálnej vlády), vedenie vlády a prípadne vládu samotnú v zákonodarnej iniciatíve a v tvorbe interných noriem ". Inými slovami, keby predsedníctvo chcelo, mohlo zákony umožňujúce streľbu na hraniciach zmeniť.

Materiály tiež jasne dokazujú, že "členovia predsedníctva Ústredného výboru KSČ sa zaujímali o problematiku ochrany štátnych hraníc a činnosti Pohraničnej stráže, a to najmenej v jednoročnom intervale na schôdzach predsedníctva v rámci informovania federálnym ministrom vnútra prostredníctvom výročných správ o zhodnotenie činnosti SNB, Pohraničnej stráže a vojsk ministerstva vnútra ".

Menej známe fakty o okupácii Československa v 1968
História vypovedá aj o menej známych faktoch pred okupáciu Československa v auguste 1968. Titov koňak a Rakija na povzbudenie Prahy pred inváziou. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


"Aj napriek tomu neurobili pri výkone svojej právomoci žiadne konkrétne opatrenia smerujúce k prijatiu právneho predpisu, ktorý by príslušníkom Pohraničnej stráže nedovoľoval použiť strelnú zbraň proti osobám, ktoré sa neoprávnene pokúšali štátnej hranice ČSSR prekročiť a zároveň nijako neohrozovali príslušníkov Pohraničnej stráže či inej osoby," vypočítava ďalej uznesenie a dochádza k jednoznačnému záveru: "Za súčasného dôkazného stavu je teda nepochybné, že skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie, sa v zmysle § 172 ods. 1 písm. a), b), c) Tr. rádu stal, je trestným činom a spáchali ho obvinenia. "

Napriek tomu však prokurátor stíhanie Miloša Jakeša, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara zastavil. U Jakeša kvôli jeho úmrtiu tento rok v júli. U Štrougala s Vajnara na základe dvoch znaleckých psychiatrických posudkov, podľa ktorých nie sú v takej duševnej kondícii, aby mohli byť naďalej stíhaní.

Zomrel komunistický politik a bývalý slovenský premiér Peter Colotka
Vo veku 94 rokov v nedeľu zomrel komunistický politik a dlhoročný slovenský premiér Peter Colotka. Na sociálnej sieti o tom informuje Centrum pre dokumentáciu totalitných režimov. Čítať ďalej
21 | 04 | 2019 | Peter Králik