Škandalózny únik údajov: Indície zatiaľ ukazujú aj na zodpovednosť ľudí Petra Pellegriniho!
27 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenskom pred pár dňami zarezonovala kauza úniku údajov ľudí nakazených koronavírusom. Portál aktuality.sk ale prináša viac ako zaujímavú informáciu, podľa ktorej za to nesú zodpovednosť Pellegriniho ľudia.


Súčasná opozícia sa síce pustila do masívnej kritiky vlády Igora Matoviča za únik informácií o testovaných ľuďoch na COVID-19, zdá sa ale, že vinu nesú aj ľudia z kabinetu Petra Pellegriniho.
Niečo nesedí v dátumoch

„Matovičova vláda vedie tento štát od desiatich k piatim už pol roka. (…) Vyzývam preto oboch ministrov, aby vyvodili zodpovednosť, ospravedlnili sa občanom a okamžite odstúpili.“ Aj tieto silné slová adresoval dnes už bývalý podpredseda vlády pre informatizáciu Richard Raši (Hlas-SD) svojej nástupkyni Veronike Remišovej (Za ľudí) a tiež šéfovi rezortu zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) po tom, čo štátu unikli údaje o testovaných ľuďoch na COVID-19.

Podľa informácií Aktuality.sk, ktoré im potvrdili z ministerstva zdravotníctva aj z ministerstva regionálneho rozvoja, mobilná aplikácia Moje eZdravie bola verejnosti sprístupnená 15. marca (Google Play), resp. 16. marca (App Store) a Matovičov kabinet sa moci chopil až 21. marca. V apríli malo dôjsť následne k archivácii údajov od občanov.
Chyba už od začiatku systému

Remišovej hovorca Michal Dyttert podľa týchto zistení nemá pochybnosť, kto nesie vinu za spomínaný únik údajov. „Z nám dostupných údajov vyplýva, že bezpečnostná chyba bola súčasťou systému od jeho uvedenia. Aplikácia mala niekoľko aktualizácií, ale žiadna z nich neovplyvnila danú chybu bezpečnosti,“ skonštatoval pre Aktuality.sk.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa neho je pritom za nastavenie bezpečnosti a otestovanie aplikácie vždy zodpovedný správca daného informačného systému. „Teda v tomto prípade ministerstvo zdravotníctva, ktoré v danom čase viedol Peter Pellegrini,“ pripomína v súvislosti s tým, že po abdikácii Andrey Kalavskej bol na čele rezortu vtedajší premiér.
Raši pochybenia odmieta

Samotný Richard Raši však akékoľvek pochybenie seba, alebo svojich kolegov z bývalej vlády striktne odmieta a naznačuje, že k úniku údajov došlo nie cez mobilnú aplikáciu, ale prostredníctvom webstránky, kde sa údaje o testovaných ľuďoch nachádzajú. Dodáva tiež, že on má dôkazy o tom, že bezpečnostná diera, cez ktorú údaje testovaných mali uniknúť, bola spôsobená niektorou z jej aktualizácií. Raši tvrdí ale aj to, že spustenie aplikácie bolo až 25. marca, teda v čase, keď kabinet Igora Matoviča bol v úrade štyri dni.

„Zlyhanie tejto aplikácie ide tak čisto na vrub tejto vlády. Došlo v nej k rôznym zásahom v zmysle vylepšení, pričom neboli urobené základné opatrenia, ktoré aplikácia má mať po každej zmene, aby bola bezpečná. Na to sú dôkazy,“ reagoval Raši pre Aktuality.sk.
Odpoveď dá bezpečnostný audit

Vicepremiérka Remišová v súčasnosti nechce špecifikovať, aké kroky budú v tejto kauze ďalej nasledovať, podľa jej hovorcu Dytterta sú v úzkom kontakte s Národným centrom zdravotníckych informácií aj s ministerstvom zdravotníctva. „CSIRT (útvar remišovej rezortu, pozn. red.) spracováva analýzu celého prípadu a na jej základe pripraví odporúčania pre NCZI aj ministerstvo zdravotníctva, ako do budúcnosti predchádzať podobným situáciám,“ dodal hovorca ministerky regionálneho rozvoja.

Koaličný partner podrazil predsedu vlády
V relácii TA3 V politike sa poslanec koaličnej strany Za ľudí Miroslav Kollár verejne ospravedlnil Mariánovi Balázsovi za premiérove výroky na jeho adresu. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že v súčasnosti sa uskutočňuje bezpečnostný audit aplikácie Moje eZdravie. „V prípade, ak sa preukáže, že išlo o kybernetický bezpečnostný incident a porušenie ochrany osobných údajov, vedenie ministerstva zdravotníctva vyvodí voči kompetentným príslušnú zodpovednosť,“ skonštatovala pre Aktuality.sk.
„Pelle“ si má sypať popol na hlavu

Predseda vlády Igor Matovič pre Aktuality.sk povedal, že ak sa preukážu tvrdenia Remišovej rezortu, bolo by to obrovské zlyhanie predošlej vlády. „Keď raz spustia aplikáciu, ktorá má dieru, a potom príde takýto únik, pán Pellegrini by sa mal spovedať a sypať si popol na hlavu,“ odkázal svojmu predchodcovi súčasný premiér. Vo veci by sa mal čoskoro uskutočniť aj poslanecký prieskum v Národnom centre zdravotníckych informácií. Práve tu chce Raši ukázať aj ním spomínané dôkazy, ktoré majú dokázať zodpovednosť súčasnej garnitúry. „Pokiaľ nedôjde k manipulácii s faktami a tým, čo sa dialo, tak ich musí mať NCZI,“ dodal Raši pre Aktuality.sk.

Babiš sa oprel do WHO: „Situáciu ste nezvládli, s rúškami ste nás miatli“
Český premiér Andrej Babiš sa v prejave pred Valným zhromaždením OSN ostro oprel do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa neho nedokázala udať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Timotej Dudka