Moskovská kamerová technológia pre rozpoznávanie tvárí sa rozšíri do ďalších desiatich ruských miest
27 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Rusko zavedie kontroverzný moskovský kamerový systém na rozpoznávanie tvárí aj do ďalších desiatich miest v celej krajine. Inštalačné náklady v každej obci sa odhadujú na 100 až 110 miliónov rubľov (1 až 1,2 miliónov eur), informuje portál RT.


Podľa denníka Kommersant ruská spoločnosť NtechLab, partner moskovského IT oddelenia, spúšťa pilotné projekty v 10 regionálnych centrách krajiny. Napríklad nainštaluje 3 000 kamier v Nižnom Novgorode, šiestom najväčšom ruskom meste. Spoločnosť odmietla uviesť ďalších deväť, aby nedošlo k narušeniu budúcich rokovaní.

V Nižnom Novgorode budú kamery nainštalované na autobusových zastávkach, verejných priestranstvách a v budovách interkomu.

"Niektoré z nich začnú fungovať už koncom roka 2020," uviedol Alexander Kabakov, spoluzakladateľ spoločnosti NtechLab. „Viac ako 350 autobusových zastávok bude mať štyri kamery a dve alebo tri z nich budú mať funkciu rozpoznávania tváre.“

V budúcnosti sa táto technológia použije na predpovedanie preťaženia a toku verejnej dopravy.

Štúdia ukazuje, že koronavírus naďalej mutuje
Odborníci sa domnievajú, že vírus je pravdepodobne čoraz nákazlivejší, avšak americká štúdia zistila, že mutácie nerobia vírus smrteľnejším Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Moskva má jeden z najrozsiahlejších a najsofistikovanejších sledovacích systémov na svete. Na trh bol uvedený v roku 2017 a v meste je nainštalovaných viac ako 193 000 kamier. V apríli sa moskovský systém rozpoznávania tváre dostal na medzinárodné titulky po tom, čo bol použitý na prichytenie obyvateľov, ako opúšťajú svoj byt počas toho, ako mali zostať v izolácii kvôli Covid-19.

Prieskum obyvateľov v Moskve v lete zistil, že 47 percent obyvateľov systém podporuje. Dohľad nad mestom sa má ďalej rozrastať a na vybavenie vlakov bude vyčlenených 1,4 miliárd rubľov (17 miliónov eur).

Washington zachádza s Ankarou ako s "kolóniou", tvrdí turecký minister zdravotníctva
Americký veľvyslanec David Satterfield zaobchádza s Tureckom ako s kolóniou, uviedol ankarský minister zdravotníctva Fahrettin Koca a komentoval raketovo stupňujúci sa dlh, ktorý Turecko dlhuje americkým farmaceutickým spoločnostiam, informuje... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár