Kozmická sonda NASA sa pripravuje na pristátie na asteroide (video)
27 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

20. októbra po štvorročnej ceste pristane kozmická loď NASA OSIRIS-REx na povrchu asteroidu 101955 Bennu. Sonda bude zhromažďovať vzorky hornín a prachu z jeho povrchu.


Vedci dúfajú, že úspešná misia nám umožní prehĺbiť naše chápanie formovania planét a pôvodu života. Predpokladajú, že získajú dôležité informácie o asteroidoch, ktoré môžu mať vplyv na našu planétu, píše portál rp.pl.


Mike Moreau, zástupca projektového manažéra pre OSIRIS-REx, uviedol, že sonda pristane na povrchu asteroidu iba na pár sekúnd. Počas tejto doby budú odobraté vzorky. Po dlhej analýze si zamestnanci NASA vybrali miesto na asteroide Bennu, sonda OSIRIS-Rex tam bude mať niekoľko vedeckých úloh. Skalnatá oblasť pristátia s priemerom 16 metrov sa volá v preklade Slávik. Podľa vedcov obsahuje najväčšie množstvo jemnozrnného materiálu.



NASA uvádza, že sonda vo veľkosti dodávky bude musieť pristáť na ploche vo veľkosti niekoľkých parkovacích miest. Asteroid 101955 Bennu sa bude nachádzať 20. októbra približne 334 miliónov kilometrov od Zeme. Signál dorazí po viac ako 18 minútach.

On-line ovládanie sondy nie je možné, preto loď bude túto úlohu vykonávať autonómne.

OSIRIS-REx má zhromaždiť najmenej 57 gramov Bennuovej horniny a priviezť ju späť na Zem. Toto je najväčšia vzorka, ktorá sa vráti z vesmíru od programu Apollo. NASA predpkladá, že OSIRIS-REx sa vráti na našu planétu 24. septembra 2023.

NASA premenila údaje z vesmírnych ďalekohľadov na nádherné symfónie (VIDEO)
NASA sa neuspokojila s ohromujúcimi snímkami z nášho vesmíru, keďže zobrala údaje z ďalekohľadov pozorujúcich galaktický stred Mliečnej dráhy a vytvorila nebeskú symfóniu, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Marek Molnár