Hospodárske zvieratá v EÚ „produkujú viac emisií ako osobné a nákladné vozidlá spolu“
27 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Greenpeace tvrdí, že EU musí získať kontrolu nad produkciou skleníkových plynov z hospodárskych zvierat, inak riskuje nesplnenie cieľov Parížskej dohody


Podľa novej analýzy organizácie Greenpeace, kravy, ošípané a ďalšie hospodárske zvieratá v Európe produkujú každý rok viac skleníkových plynov ako všetky osobné a nákladné vozidlá v EU, píše theguardian.com.

Nárast výroby mäsa a mliečnych výrobkov v Európe za posledné desaťročie spôsobil, že poľnohospodárstvo je oveľa väčším zdrojom emisií ako tomu bolo v minulosti. Vlády sa vo svojich politikách v oblasti klímy zameriavajú hlavne na obnoviteľnú energiu a dopravu, avšak iniciatívy na zníženie vplyvu potravín a poľnohospodárstva na klímu zaostávajú ďaleko za nimi.

V roku 2018, poslednom roku, za ktorý sú k dispozícii presné údaje od Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, boli hospodárske zvieratá na farmách EÚ (vrátane Veľkej Británie) zodpovedné za približne 502 miliónov ton oxidu uhličitého ročne, najmä prostredníctvom metánu, ktorý uvoľňujú. To je porovnateľné so 656 miliónmi ton oxidu uhličitého z európskych osobných a nákladných automobilov v rovnakom roku.

Británia nestíha znížiť emisie skleníkových plynov. Musia prestať lietať a jesť hovädzie?
Environmentálny analytik podľa BBC vyhlásil, že Spojené kráľovstvo nebude schopné podľa dohody dosiahnuť klimatickú neutrálnosť do roku 2050, pokiaľ ľudia neprestanú lietať a jesť hovädzie mäso. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Keď sa však pripočítajú nepriame emisie skleníkových plynov, ako napríklad metódy odlesňovania a zmeny vo využívaní pôdy, ktorá súvisí s pestovaním krmiva pre zvieratá, potom sú celkové ročné emisie ekvivalentné 704 miliónom ton oxidu uhličitého. Výpočty sú uvedené v novej správe organizácie Greenpeace s názvom Farming for Failure, ktorá bola zverejnená v utorok.

Produkcia mäsa a mliečnych výrobkov v EÚ vzrástla v rokoch 2007 až 2018 o 9,5%. Tento trend sa podľa organizácie Greenpeace prejavil v zvýšení produkcie emisií o 6%, teda asi o 39 miliónov ton. Toto číslo je porovnateľné s uvedením 8,4 milióna nových automobilov na cesty.
Neporaziteľná farmárska loby

Ak budú podobné nárasty pokračovať, EÚ má len minimálnu šancu splniť si svoje záväzky týkajúce sa znižovania skleníkových plynov vyplívajúcich z parížskej dohody. Minulý týždeň EÚ posilnila svoje ciele v oblasti znižovania emisií a ohlásila cieľ 55% zníženia do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Tento krok má byť súčasťou takzvanej európskej zelenej dohody.

Farmárom a potravinárom môže už čoskoro pomôcť nová agrokomisia pri NR SR
Poslankyňa NR SR za SaS Jarmila Halgašová bude iniciovať zriadenie Komisie pre podporu agrorezortu. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA


Marco Contiero, riaditeľ poľnohospodárskej politiky pre Greenpeace, uviedol, že tvorcovia politík musia dostať emisie hospodárskych zvierat pod kontrolu inak nebudú schopní dosiahnuť zníženie produkcie oxidu uhličitého. „Európski lídri príliš dlho tancovali okolo klimatických dopadov chovu zvierat,“ uviedol. „Veda je jasná a aj čísla: nemôžeme sa vyhnúť najhoršiemu zhoršeniu klímy, ak budú politici brániť priemyselnú výrobu mäsa a mliečnych výrobkov. Hospodárske zvieratá neprestanú prdieť a grgať - jediný spôsob, ako znížiť emisie na potrebnú úroveň, je znížiť ich počet.“

Polovičné zníženie intenzívneho chovu zvierat by znížilo produkciu emisií o asi 250 miliónov ton ročne, čo je zhruba rovnaké číslo ako celkové množstvo emisií z 11 krajín s najnižšími emisiami v Európe.

Hovorca britskej Národnej únie poľnohospodárov uviedol, že poľnohospodári podnikajú kroky s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2040. Poľnohospodárstvo vo Veľkej Británii je podľa NFU priamo zodpovedné za 10% emisií skleníkových plynov v Spojenom kráľovstve. „Ak máme dosiahnuť [cieľ uhlíkovej neutrality], musíme znížiť všetky emisie skleníkových plynov,“ uviedol. „Sústredenie sa na zvyšovanie produktivity je kľúčové, popri udržiavaní a zlepšovaní ukladania uhlíka na lúkach a výrobe viac obnoviteľnej energie.“

Greenpeace požaduje ukončenie verejných dotácií pre priemyselný chov zvierat v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ ako súčasť plánov zelenej dohody bloku. Je nepravdepodobné, že si takáto politika získa veľkú priazeň mocnej poľnohospodárskej loby vo väčšine veľkých európskych krajách, avšak tvorcovia politík budú pod tlakom, aby ukázali, ako dokážu splniť klimatické ciele EÚ bez rozsiahlych reforiem v poľnohospodárstve.

Čínsky maloobchodný predaj prvýkrát od vypuknutia koronavírusu rastie
Rast spotrebiteľských výdavkov je najnovším ukazovateľom širšieho oživenia ekonomiky Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka