Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
27 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v rozhovore s ním „namočila“?


Monika Jankovská napísala pred vyše štyrmi mesiacmi z väzby list riaditeľovi NAKA, v ktorom ho mala požiadať o stretnutie za múrmi väznice v Banskej Bystrici s tým, že s vyšetrovateľmi chce spolupracovať. Zurian o stretnutie síce záujem mal, stopla ho ale prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Valéria Simonová, ktorá kauzu Jankovskej dozoruje.

Práve za ňou šéf NAKA prišiel so žiadosťou o povolenie stretnutia s Jankovskou. Topky.sk pred čosi viac ako mesiacom upozornili na to, že Simonová si Zuriana síce vypočula, no návštevu u Janovskej mu zatrhla.

Bývalá štátna tajomníčka pritom vyšetrovateľom ponúkla informácie, ktoré údajne rozpútajú „BÚRKU“ takých rozmerov, že tá doterajšia, by pri nej vyzerala iba ako "JARNÝ DÁŽĎ".

Jankovská chcela svedčiť proti oligarchovi a politikom, prokurátorka ju stopla (aktualizácia)
Väzobne stíhaná bývalá sudkyňa Monika Jankovská, ktorá bola spolu s ostatnými sudcami zadržaná v rámci policajnej akcie Búrka, chcela prehovoriť. Usvedčiť sa chystala oligarchu aj vysokopostavených politikov. Všetko sa zlomilo na rozhodnutí... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Bývalá štátna tajomníčka pred vyše mesiacom ponúkla priznanie k páchaniu trestnej činnosti aj dôkazy a informácie o trestnej činnosti jedného z najväčších oligarchov Slovenska a minimálne jedného bývalého ministra.

Prokurátorka Valéria Simonová jej ale sprísnila kvalifikáciu trestného činu s trestnou sadzbou až do výšky 20 rokov. Týmto rozhodnutím Jankovskú definitívne umlčala, lebo tá po sprísnení trestnej sadzby ponuku na spoluprácu odvolala.
Rozhodnutie vraj bolo na Zurianovi

Dozorujúca prokurátorka zareagovala na informácie o zatrhnutí návštevy šéfa NAKA a umlčaní Moniky Jankovskej pre topky.sk vyhlásením prostredníctvom hovorkyne. „Dozorujúca prokurátorka postupovala v súlade s výsledkami vyšetrovania, v súlade s Trestným zákonom a Trestným poriadkom. Od obvinenej M. J. prokurátorke nebola zaslaná žiadna písomnosť. O liste, ktorý zaslala obvinená M. J. riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry Branislavovi Zurianovi, prokurátorka má vedomosť, ale spôsob, ako postupoval, bol plne v jeho kompetencii a bolo na jeho rozhodnutí, ako bude polícia postupovať. Obvinenej príslušníci Policajného zboru umožnili vypovedať, ale obvinená zmenila názor a nevypovedala,“ ohradila sa voči článku Topky.sk prokurátorka Simonová a pokúsila sa tak spochybniť pravdivosť publikovaných informácií.

O kom chcela a nemohla rozprávať Jankovská?
“Jankovská chcela prehovoriť o oligarchovi. Narazila.” píše sa v komentári Daga Daniša. A spomínajú sa aj iniciály “exministra”. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Dôvod na preskúmanie rozhodnutia

Zákonnosť postupu, na ktorý sa prokurátorka Simonová odvolala, sa nepozdával ale ani Najvyššiemu súdu. Ten totiž na informácie, ktoré priniesli Topky.sk, reagoval tvrdým vyhlásením. „V rozpore so zásadou legality a oficiality sa potom javí aj postup prokurátorky, ktorá na oznámenie obvinenej JUDr. Jankovskej z 12. mája 2020, že chce uviesť určité informácie o trestnej činnosti, pre ktorú je obvinená, ako aj o inej trestnej činnosti, reagovala tak, že riaditeľovi Zurianovi, (ktorému bola žiadosť adresovaná), odmietla dať súhlas k návšteve obvinenej.

Práve toto negatívne stanovisko by malo byť dôvodom na preskúmanie postupu dozorovej prokurátorky počnúc nadriadeným prokurátorom (špeciálnym prokurátorom) a končiac prvou námestníčkou generálneho prokurátora. (...) Sťažnostný senát, ktorý vo veci rozhodoval opakovane, nadobudol dojem, akoby vo veci ani zo strany špeciálnej prokuratúry nebol reálny záujem vec náležite objasniť,“ píše Najvyšší súd v uznesení o sťažnosti voči rozhodnutiu o predĺžení väzby Moniky Jankovskej.
Po druhom lista povolenie na návštevu

Najvyšší súd vo svojom vyjadrení skritizoval aj prístup prokurátorky k celej kauze Búrka. Valéria Simonová sa totiž podľa neho nezúčastňuje úkonov súvisiacich s vyšetrovaním, ba nebola dokonca prítomná ani na jedinom z deviatich výsluchových dní, počas ktorých korunný svedok Vladimír Sklenka dopodrobna popisoval páchanie trestnej činnosti na bratislavských súdoch.

Jankovská chce kvôli strachu o život vydať knihu. Má byť jej poistkou
Bývalej štátnej tajomníčke aktuálne hrozí až desať rokov za mrežami. Aby sa chránila pred prípadnou pomstou, má zvažovať, že napíše otvorenú knihu o svojom živote. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Branislav Zurian. Topky.sk teraz zistili, že Jankovská prednedávnom napísala šéfovi Národnej kriminálnej agentúry aj druhý list. V ňom opätovne požiadala Branislava Zuriana o návštevu za múrmi väznice. Tentokrát ale už podľa portálu šéf NAKA povolenie na návštevu Jankovskej dostal.
Podmienky Jankovskej na stretnutí

Topky.sk zistili aj to, že šéf NAKA sa už s bývalou štátnou tajomníčkou za múrmi väznice stretol, a to minulý týždeň. Zurian sa s Jankovskou zhovárali niekoľko desiatok minút. Či bola predmetom rozhovoru ponuka na spoluprácu pri odhaľovaní trestnej činnosti oligarchu a ministra, ukážu najbližšie týždne a mesiace. Isté však je, že Monika Jankovská si výmenou za spoluprácu dala podmienky, medzi ktorými určite nechýba ani zníženie právnej kvalifikácie skutku s oveľa nižšou trestnou sadzbou.

„Tak ako v minulosti, ani teraz sa k tomuto vyjadrovať nebudem,“ reagoval na otázky Topiek súvisiace s návštevou Branislava Zuriana za múrmi väznice advokát Moniky Jankovskej Peter Erdös.

Jankovskej hladovka: Vo väzbe pije už sedem dní iba vodu a čaj.
Chce to dohnať až do extrému? Monika Jankovská sa pred týždňom rozhodla držať protestnú hladovku. Ako informuje portál tvnoviny.sk, podľa jej právnika je odhodlaná vydržať až „do konca“. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Hladovku zatiaľ prerušiť neplánuje

Jankovskej obhajca odpovedal aj na otázku, či bývalá štátna tajomníčka po návšteve šéfa NAKA neuvažuje o ukončení hladovky. „Klientka vo svojom proteste proti nezákonnostiam svoje stanovisko nezmenila a v hladovke stále pokračuje. Uvedomte si, že od zadržania mojej klientky ubehlo 131 pracovných dní, z toho 101 sa v tejto trestnej veci nevykonal žiadny vyšetrovací úkon, čo považujem za výrazné prieťahy, ktoré nemôžu byť na ujmu a obmedzovanie osobnej slobody mojej klientky,“ skonštatoval Peter Erdös.

Branislav Zurian na informácie Topky.sk o návšteve Jankovskej za múrmi väznice reagovať odmietol. „K tejto téme sa vyjadrovať nebudem,“ odpovedal v krátkosti. Dôležité však je, ako sa k dohode medzi šéfom Národnej kriminálnej agentúry a Jankovskou postaví prokurátorka Valéria Simonová. Tej Topky.sk v tejto súvislosti poslali viacero otázok a na jej reakciu čakajú. Odpoveďou však môžu byť aj ďalšie akcie NAKA a zatýkanie na mocných tejto krajiny.

AKTUÁLNE: Makó sa rozhodol spolupracovať s políciou. Kto všetko skončí za mrežami?
Zdá sa, že väčšina hriešnikov, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa skôr alebo neskôr rozhodne s políciou spolupracovať. Spraviť tak mal údajne aj zadržaný bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Informuje o... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.