Boris Johnson chce pre britské ozbrojené sily imunitu voči vojnovým zločinom (Chris Sweeney)
27 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Komentár Chrisa Sweeneyho (RT)

Dolnou snemovňou prechádza kontroverzný návrh zákona, ktorý prakticky znemožní stíhanie vojakov, ale zároveň ich zbaví vlastných zákonných práv a zdravotných výhod.




Zákon sa vyhol veľkej pozornosti hlavne kvôli brexitu a, samozrejme, obnoveniu prísnych pravidiel kvôli Covid-19 vo Veľkej Británii. Ministri si musia pochvaľovať šťastie, pretože návrh zákona je nemysliteľnou zradou toho, za čím Británia stojí.

Prvá časť ochraňuje vojakov pred údajnými priestupkami počas výkonu služby. Robí to prostredníctvom „trojitého blokovania“ päťročnej premlčacej doby, prezumpcie trestného stíhania a požiadavky výslovného súhlasu generálneho prokurátora. Na to, aby ste pochopili, koľko slobody to ponúka, nie sú potrebné žiadne právne znalosti.

Slovensko nesúhlasí s povinnými kvótami na prerozdelenie migrantov, ponúkne však pomocnú ruku, tvrdí Matovič
Slovensko oznámi európskym partnerom, že s povinnými kvótami na prijatie migrantov nesúhlasí. Zároveň solidárne ponúkne pomocnú ruku krajinám, ktoré kvôli nelegálnej migrácii „veľmi trpia". Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | SITA


Návrh zákona tiež ukladá vláde povinnosť zvážiť zrušenie Európskeho dohovoru o ľudských právach v súvislosti so zámorskými vojenskými operáciami. Ak by sa teda malo tvrdiť, že britské jednotky sú zapojené do mučenia alebo nezákonných činov, vláda by ich mohla ľahko týchto obvinení zbaviť.

Ak by sa nejakým spôsobom dostali pred súd, návrh zákona uvádza, že každé rozhodnutie by malo brať do úvahy „mimoriadne požiadavky a stres“, ktorým čelili. Ale nie je to práve dôvod, prečo každý v ozbrojených silách prechádza intenzívnym výcvikom? Nie je úlohou veliteľov usmerňovať a dohliadať na svoje jednotky, aby sa zabránilo ich preťaženiu?

Prvá letka amerických vesmírnych síl pristála v Perzskom zálive
Vášnivý projekt prezidenta Donalda Trumpa, americké vesmírne sily, uskutočnil svoje prvé nasadenie mimo americkej pôdy, avšak nie na nejakú mimozemskú planétu, ale do malého katarského národa v Perzskom zálive, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Zlé je zlé bez ohľadu na to, či stojíte v rozpálenej horúcej púšti vo vojne, v ktorej vlastne ani nechcete byť. Apatia nie je ospravedlnením a tým nie je ani tlak z pobytu mimo domova a rodiny - to je kompromis za zaradenie do zamestnania a za odmenu pre profesionálov.

Je iróniou, že to bol slávny právnik Phil Shiner, ktorý pomohol naštartovať návrh zákona. Bol právnikom v oblasti ľudských práv roku 2004 a právnou spoločnosťou bol korunovaný za advokáta roka 2007. Potupne ho však vylúčili a pred tromi rokmi vyhlásil bankrot. Jeho fiasko bolo vyvrcholením práce Irackého tímu pre historické obvinenia (IHAT), ktorý stál 43,4 milióna dolárov a vyšetroval obvinenia z mučenia a zneužívania britskými silami. Skončilo sa to katastrofou, pretože Shiner bol uznaný vinným z nečestnosti, nedostatku integrity, ktorá zahŕňala zmenu dôkazov, a vyšlo najavo, že zaplatil  klientom, aby sa k prípadu pripojili.

Venezuela označila americké sankcie proti Madurovi a Iránu za akt "agresie"
23 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Vtedajší minister obrany Michael Fallon uviedol: „Phil Shiner spôsobil vojakom utrpenie tým, že sledoval falošné tvrdenia o mučení a vraždách.“ Zradu a pocity nedôvery zvýšili sčasti mainstreamové médiá, čo malo za následok, že skutočnost, že sa systém ukázal byť robustný, a v konečnom dôsledku došlo k spravodlivosti, bola preňho zbytočná.

Bez riadneho procesu a komplexného právneho systému mohli nepravdivé tvrdenia preniknúť cez sieť. Bol z toho slávny prípad, v ktorom bol redaktor bulvárneho denníka Daily Mirror Piers Morgan prepustený, keď na prednej strane zobrazil obrázky britských vojakov, ktorí sa vyžívajú v mučení.

„Obama bol školák, keď sme začali s nadzvukovými experimentmi,“ tvrdí ruský raketový inžinier
Tvorca ruského nadzvukového klzáku Avangard sa vysmial tvrdeniu Donalda Trumpa, že Rusko ukradlo túto technológiu Obamovej administratíve, pričom uviedol, že nadzvukové experimenty sa v krajine začali dávno pred jeho prezidentovaním, informuje... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár


To všetko umožnilo iniciatíve získať impulz pre populistický vlastenecký výkrik „brániť našich chlapcov a dievčatá“. Aj napriek tomu však nemôžete ignorovať niektoré fakty. V roku 2013 bol seržant Alexander Blackman z Royal Marines odsúdený za vraždu zraneného člena Talibanu v afganskej provincii Helmand. Neskôr sa to zmenilo na zabitie, ale aj tak si odsedel tri roky väzenia. V minulom roku sa množili obvinenia týkajúce sa zabíjania detí vojakmi v Afganistane a Iraku.

Samozrejme, z minulosti existuje niekoľko konfliktov, ktoré zahŕňajú hanebné činy, ako napríklad mučenie vojnových zajatcov v druhej svetovej vojne a nevyberané zabíjanie armád v Keni a Malajzii.

"Tento návrh zákona zachádza príliš ďaleko a ponúka tiež nepoctivým policajtom beztrestnosť konať podľa ich želania bez obáv z následkov," uviedla riaditeľka Amnesty International UK Kate Allen a dodala: „Nie je v záujme nikoho, aby príslušníci ozbrojených síl dostali takmer úplnú imunitu na údajné vojnové zločiny.“

Neuveriteľné! Sedmročné dievčatko prosilo lekárov, aby ho nechali zomrieť. Dôvod vás šokuje
Iba sedemročné dievčatko sa nechcelo vrátiť domov a radšej prosilo o smrť. To všetko len preto, že už nezvládalo znášať týranie od svojich príbuzných! Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Úderom pod pás však je, že návrh zákona ide aj po vojakoch, pretože jeho druhá časť vytvára šesťročnú hranicu pre veteránov, v ktorej môžu dostať kompenzáciu za posttraumatickú stresovú poruchu alebo stratu sluchu. Hodiny nezačnú tikať, kým nebudú známe podmienky. Okamžite však vytvára vojakov, ktorí majú znášať veci na príkaz svojej krajiny, a potom majú iba periodický časový rámec na zaznamenanie škôd, ktoré utrpia. Šesťročné pravidlo nemôže byť odôvodnené inak, ako obmedzením toho, čo musí vláda vyplácať žiadateľom.

„Z navrhovanej časovej lehoty na podanie žiadosti o náhradu škody môže získať iba ministerstvo obrany, pretože by sa tak vyhlo nutnosti platiť súdom náhradu škody a náklady,“ uviedol viceprezident právnej spoločnosti David Greene. Tento oklieštený časový rámec je úplne bezohľadný. Na jednej strane hovorí globálnemu spoločenstvu, že Británia bude posudzovať svoje správanie sama a na druhej strane hovorí vojakom umiestneným v prvej línii, že majú iba chvíľu času na zmienku o akýchkoľvek zraneniach. Potom už zostanú sami.

USA prišli s novou ponukou na dohodu o kontrole zbraní, pričom dúfajú, že ju Rusko neodmietne
USA poskytli Rusku ponuku, o ktorej dúfajú, že ju neodmietne - buď prijmú novú dohodu o kontrole zbraní vrátane neobmedzenia zbraní NATO v Európe alebo sa budú zaoberať modernizovaným americkým jadrovým arzenálom na jeho prahu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Namiesto prilákania odhodlaných a pokrokových ľudí k zapísaniu sa návrh bude odvolávať na šťastných adrenalínových feťákov, typy, ktoré chodia na strelnice a s radosťou si zastrieľajú. Vláda vie, čo robí. Toto je prvý krok k premene ozbrojených síl na svorku šakalov s tetovaním Union Jacks na rukách. Je to tiež voľný vstup, ktorý umožňuje Borisovi a jeho kabale poradcov vstúpiť do konfliktov s obmedzeným spätným úderom na domácej scéne.

Jedinou záchranou môže byť Medzinárodný trestný súd, ktorý ho jedného dňa môže spolu s vojenskými predstaviteľmi predvolať do Haagu, aby čelil spravodlivosti, ako to urobil so sudánskym násilníkom Omarom al-Bašírom a líbyjským Muammarom Kaddáfím. Veľká Británia sa zredukuje z vlády zákona na štatút plechovej diktatúry - a všetko má na konte 80-členná konzervatívna vláda.
Chris Sweeney je autor a publicista, ktorý písal pre noviny ako The Times, Daily Express, The Sun a Daily Record.


Pompeo obvinil Čínu, že chce prepísať Bibliu
Americký minister zahraničia Mike Pompeo v utorok počas virtuálneho summitu Hodnoty voličov 2020 v Číne napadol ateistickú komunistickú stranu v Číne za prenasledovanie kresťanov a snahu prepísať Bibliu tak, aby prispôsobila kresťanskú doktrínu... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Diana Zaťková