Benevolentná RTVS. Kotleba zostal v relácii, aj keď odmietol rúško
27 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

V nedeľnej Relácii O 5 minút 12 došlo ku kontroverznej situácii. Marian Kotleba si odmietol nasadiť rúško, napriek pravidlám televízie a výzve moderátora. A prešlo mu to.


„Pán redaktor, nesiľme to zbytočne,“ reagoval predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) na prosbu moderátora Mareka Makaru, aby si nasadil rúško. „Máme tu dvoch zástupcov silných politických strán, ktorí na svojich vlastných svadbách, kde bolo 150 ľudí, nemal nikto rúška, takže nehrajme na kamery jednu pózu a v skutočnosti druhú,“ povedal Kotleba.

Moderátor výzvu zdôvodnil platnosťou interných pravidiel verejnoprávnej televízie. „Sme v interiéri, sú to pravidlá, ktoré RTVS má zavedené pri diskusiách,“ objasňoval Makara svoju požiadavku. „Ak to nerešpektujete, chceli sme to, samozrejme vysvetliť divákom,“ riešil záležitosť s rúškom moderátor.

Minister zdravotníctva Krajčí musí skončiť vo svojej funkcii, tvrdí Raši
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) musí skončiť vo svojej funkcii a treba na jeho miesto dosadiť epidemiológa. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | SITA


Ako píše portál aktuality.sk, Kotleba pravdepodobne neporušil žiadne nariadenie hygienikov, pretože platí výnimka na nosenie rúška v interiéri pri tvorbe audiovizuálnych diel. Nesúhlas s konaním lídra ĽSNS však vyjadrila poslankyňa národnej rady Jana Bittó Cigániková, ktorá sa takisto zúčastnila na vysielaní.

„Nemám rada partizánčiny, ako predvádza pán Kotleba,“ povedala Cigániková. Jeho postoj označila za ignoráciu a je presvedčená, že odborníkov treba rešpektovať. „Nech si o tom myslím, čo chcem, tak to rúško mi nijako neublíži, môže len pomôcť,“ povedala ďalej k odmietaniu rúška.

Na margo „osobných útokov“ o svadbách ako čerstvá mladomanželka uviedla, že okrem ďalších opatrení mali napríklad sobáš v exteriéri a zrušili účasť hostí nad 60 rokov. Potom ešte raz prízvukovala, že Kotlebov príklad verejnosti považuje za nezodpovedný.

Miroslav Kollár verí, že Slovensko môže od konca októbra testovať na koronavírus 20-tisíc ľudí denne
Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár (Za ľudí) verí, že Slovensko môže od konca októbra testovať na koronavírus 20-tisíc ľudí denne. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | SITA


Moderátor sa po tomto vstupe opäť opýtal Kotlebu, či si nechce dať rúško. Kotleba sa mu za jeho upozornenie poďakoval. Na otázku Makaru, či necíti nejakú zodpovednosť za svoj názor, aj v súvislosti s odmietaním rúšok členmi jeho strany v parlamente, Kotleba povedal, že mu nejde o politizovanie.

Kotleba citoval vyjadrenie českého profesora Ladislava Dušeka, podľa ktorého je jedno, koľko máme pozitívne testovaných, podstatné je, že väčšina nemá žiadne príznaky. A týchto názorov je podľa neho viac. Spomenul tiež vplyv dlhodobého nosenia rúšok na ľudskú imunitu a zdôraznil, že to tvrdia kapacity v oblasti imunológie a infekčných chorôb. Neprestajné nosenie rúšok môže byť podľa nich zdraviu škodlivé.

Makara sa ho potom opýtal, či ho „nevyrušujú“ čísla ľudí na jiske, čím chcel zrejme povedať, že postupne pribúdajú pacienti aj vo vážnom stave. Kotleba mu oponoval, že Slovensko ani Európa dnes kritériá pre epidémiu absolútne nespĺňajú. A opäť sa odvolal na názory „kapacít“. Bittó Cigániková označila takýto postoj za nebezpečný, až chrapúnsky. Kotlebovi vyčítala, že okrem iného argumentuje zastaranými štúdiami. Kotleba tiež hovoril o chorých na rakovinu, ktorých nikto nerieši a že by sa v súvislosti s koronavírusom mali riešiť napríklad aj rizikové skupiny, čiže seniori.

Koaličný partner podrazil predsedu vlády
V relácii TA3 V politike sa poslanec koaličnej strany Za ľudí Miroslav Kollár verejne ospravedlnil Mariánovi Balázsovi za premiérove výroky na jeho adresu. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Bittó Cigániková dala v relácii Kotlebovi ponuku, že sa budú venovať viac rizikovým skupinám a Kotleba bude za to nosiť rúško. „Ja tu pred národom dávam sľub, že keď naozaj vláda začne z tých peňazí, ktoré má, rozdávať potravinové alebo teda vitamínové balíčky dôchodcom, všetkým tým ľuďom, ktorí sú dnes naozaj v ohrozených skupinách,“ reagoval na návrh Kotleba a sľúbil, že pokiaľ sa tak stane, začne on aj jeho poslanecký klub nosiť rúška.

Hosťom relácie bol aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš, ktorý Kotlebovi vytkol, že chce „byť za chrumkavého“, aby sa zapáčil istej skupine ľudí. Online mal do vysielania vstup i bývalý minister zdravotníctva Richard Raši, ktorý kritizoval vládu za to, že nevyužila čas na prípravu počas leta. Najdôležitejšie, na čo sa mala zamerať, je podľa neho zabezpečenie vyhľadávania kontaktov.

Bittó Cigániková s ním súhlasila v tom, že je to dôležité, uvedomujú si to a pracujú na tom. Šípoš sa voči Rašiho tvrdeniam ohradil, podľa neho sa vláda na situáciu pripravovala poctivo.

Líder strany Hlas-SD sa 30. septembra vzdá funkcie podpredsedu parlamentu
Líder strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini sa v stredu 30. septembra vzdá funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | SITA


Reakcie niektorých politikov na Kotlebov postoj, ktoré uverejnil portál aktuality.sk:

Peter Pellegrini (Hlas): „Nemal tam vôbec sedieť. Mali ho vykázať zo štúdia.“

Boris Kollár (Sme rodina): „Keď to urobili v parlamente, vykázal som ich zo siene. Je to nekorektné voči občanom.“

Juraj Šeliga (Za ľudí): „Zajtra ráno preto podávam PODNET na úrad verejného zdravotníctva, ako aj Okresný úrad v Bratislave, aby Kotlebovo nezodpovedné konanie riešili.“

Šeliga podá podnet na ÚVZ, kritizuje, že Kotleba nemal v RTVS rúško
Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) plánuje v pondelok (28. 9.) podať podnet na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR i Okresný úrad v Bratislave v súvislosti so správaním poslanca Mariana Kotlebu (ĽSNS) v nedeľňajšej diskusnej... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | TASR