Babiš sa oprel do WHO: „Situáciu ste nezvládli, s rúškami ste nás miatli“
27 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Český premiér Andrej Babiš sa v prejave pred Valným zhromaždením OSN ostro oprel do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa neho nedokázala udať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu, informuje portál Expres.


Kvôli pandémii sa tento rok úvodnej všeobecnej rozpravy na 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN štátnici osobne nezúčastnili a do newyorského sídla svetovej organizácie sa posielajú videá s ich prejavmi. Rovnako aj prejav českého premiéra Andreja Babiša v angličtine bol natočený vopred.

„Od (založenia OSN) roku 1945 sa svet zmenil. Dnes čelíme mimoriadnej pandemickej situácii, ktorá sa stala záťažovým testom našej schopnosti koordinovanej, mnohostrannej spolupráce... Nemali by sme predstierať, že všetko funguje dokonale. Globálny systém má slabiny. Je jasné, že je potrebná zásadná reforma. Preto vnímam súčasnú zdravotnú krízu ako príležitosť, príležitosť presadiť ambiciózne reformy,“ vyhlásil Babiš.

Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Terčom kritiky českého premiéra sa stala predovšetkým Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá je jednou z agentúr OSN. WHO nereagovala dosť rozhodne na prepuknutie koronavírusovej nákazy v čínskom meste Wu-chan a nedokázala dostatočne pomôcť jednotlivým krajinám s tým, ako zabrániť šíreniu infekcie, ako pred ňou chrániť a ako postupovať pri prepuknutí choroby, uviedol Babiš.

„Mätúce odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie ohľadom nosenia rúšok sú len jedným z príkladov spornej role WHO v posledných mesiacoch,“ dodal.

K oblastiam, ktoré si podľa Babiša zaslúžia lepšiu koordináciu na svetovej úrovni, patrí vývoj vakcíny proti chorobe Covid-19. „Apelujeme na OSN, aby sa ujala v tejto záležitosti role koordinátora a zabezpečila, že sa jednotlivé iniciatívy budú dopĺňať a nebudú sa navzájom stretávať,“ navrhol český premiér. „Ja sám som bol úspešným podnikateľom a chápem obchodné príležitosti. Niekedy ale obchodný pohľad nie je ten najdôležitejší,“ dodal.

Stanú sa Čechy „Talianskom“ druhej vlny?
V Čechách zomrel prvý lekár na koronavírus, pribúda nakazených zdravotníkov i pacientov v nemocniciach. Niektorí odborníci začínajú mať obavy. Biológ Flegr dokonca predpovedá kolaps českého zdravotníctva už v krátkom čase. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Vyzval tiež k väčším investíciám do vedeckého výskumu, aby bolo ľudstvo lepšie pripravené na budúce krízy. Ekonomické dopady koronavírusovej krízy podľa Babiša ukazujú, že reformu bude vyžadovať aj Svetová obchodná organizácia (WTO) a svoju úlohu vo svete bude musieť predefinovať celá Európa.

„V Európskej únii sme sa dohodli na bezprecedentnom pláne obnovy, ktorý by mal pomôcť členským štátom čeliť súčasnej kríze, ktorá je z ekonomického hľadiska porovnateľná s krízou v 30. rokoch minulého storočia. A rovnako ako pred 90 rokmi sú aj teraz najlepšou cestou z krízy investície. Ak chceme uspieť v globálnom meradle, musí sa Európa stať lídrom vo vyspelých technológiách, čo je veľmi ťažká úloha v terajšej konkurencii predovšetkým amerických a čínskych firiem,“ uviedol.

Pandémia tiež zatienila veľa problémov, ktoré na našom kontinente nezmizli, pripomenul premiér. Európa bude musieť nakoniec riešiť otázku nelegálnej migrácie, brexitu a bezpečnosti, kde podľa Babiša musia prijať väčšiu zodpovednosť, aby bola schopná konať viac nezávisle.

WHO schválila protokol o testovaní bylinných liekov na koronavírus
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Babiš poukázal aj na rad politických problémov mimo Európy, vrátane pokračujúcich vojen, ktoré pandémia zatlačila do pozadia. Obavy budí okrem iného nestabilita v oblasti severoafrického Sahelu a Blízkeho východu, kde sa ČR angažuje okrem iného vo výcvikových vojenských misiách v Mali a v Iraku a financuje programy na odstránenie príčin migrácie. Na Blízkom východe Babiš privítal nedávnu dohodu o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi ako príspevok k posilneniu mieru.

Český premiér pripomenul aj dianie v Bielorusku.

„Som presvedčený, že každá spoločnosť by mala mať možnosť rozhodnúť o svojej budúcnosti v slobodných a demokratických voľbách. Nezávislé médiá a občianska spoločnosť sú kľúčové, pretože poskytujú aktuálne informácie, dokumentujú volebné podvody a brutalitu bezpečnostných zložiek. Jediným spôsobom riešenia krízy v Bielorusku je vnútorný dialóg. Jeho logickým vyústením by mali byť nové voľby,“ konštatuje Babiš.

EÚ sa pripája k USA pri odmietnutí legitimity Lukašenkovho kontroverzného prezidentského mandátu
Tajná inaugurácia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na nové volebné obdobie bola odmietnutá EÚ, pričom Brusel „preskúmava“ udalosť, o ktorej sa tvrdí, že jej „chýba demokratická legitimita“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár