Voda na Zlatých pieskoch nie je zdraviu škodlivá, uistili hygienici
26 | 09 | 2020 I TASR

Voda na Zlatých pieskoch nie je zdraviu škodlivá ani nebezpečná v prípade kúpania sa v jazere. Oznámil to starosta bratislavského Ružinova Martin Chren (nezávislý) na základe správy Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorú prezentoval na sociálnej sieti.


Správa hovorí o výsledkoch analýz vzoriek vody, ktoré v auguste hygienici odobrali na piatich miestach prírodného kúpaliska, rovnako tak úrad komentoval dáta prezentované v médiách.

“Vo vzorke povrchovej vody ani vo vzorkách vody na kúpanie nebola preukázaná prítomnosť znečistenia a chemických látok na úrovni, na základe ktorej by bolo možné vyhodnotiť kvalitu vody na kúpanie ako nevyhovujúcu a predpokladať zdravotné riziko pre kúpajúcich sa,“ konštatujú hygienici.

Koalícia sa na kandidátovi na post generálneho prokurátora dohodne po verejnom vypočutí, tvrdí Šeliga
Koalícia sa na kandidátovi na post generálneho prokurátora dohodne až po verejnom vypočutí. Ako povedal v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | SITA


Upozorňujú tiež, že pri porovnávaní získaných výsledkov s limitnými hodnotami pre pitnú vodu je potrebné zdôrazniť, že limitné hodnoty pre pitnú vodu sú založené na celoživotnom a pravidelnom príjme týchto látok pri konzumácii pitnej vody, preto nie je možné ich uplatňovať automaticky pri vode na kúpanie.

O výskyte pesticídov vo vode na Zlatých pieskoch informovali počas leta zástupcovia mimoparlamentnej strany Spolu. Výsledky svojich analýz spájali s rozšírením znečistenia podzemnej vody v areáli spoločnosti Istrochem v bratislavskom Novom Meste. O zisteniach informovali na začiatku júna. Samospráva susediaceho Ružinova si dala následne urobiť prieskum jednej zo studní v Trnávke, ktorá kontamináciu podzemných vôd na území mestskej časti nepotvrdila.

Starosta Chren však deklaroval, že mestská časť bude požadovať pravidelný monitoring kvality vody v celej postihnutej oblasti vzhľadom na to, že prúdenie podzemných vôd z Istrochemu smeruje aj cez územie Ružinova.